Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai zsidóság elhurcolásának 78. évfordulójára emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. június 26. 15:45
A gyulai zsidóság elhurcolásának 78. évfordulójára emlékeztek Gyulán
Az eseményen Kovács Péter esperesplébános mondott emlékbeszédet

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A gyulai zsidóság elhurcolásának 78. évfordulójára emlékeztek június 27-én a gyulai izraelita temetőben.

Az eseményen Markovics Zsolt, a miskolci zsinagóga főrabbija tartott emlékező szertartást, ahol kiemelte: nem csupán azért gyűlünk össze minden évben a temetőben, hogy megemlékezzünk, hanem azért is, hogy elmondjuk, mit tett a helyi zsidóság Gyula városáért. Feladatunk, hogy fenntartsuk az emléküket a következő generációknak, hogy sose legyen többet a világon ember embernek farkasa.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Heilser Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének levelét Varga Zoltán tolmácsolta az emlékezőknek.

Mint írta, a lélekgyógyászok szerint az élet jó dolgait kell megtartani, a rosszakat pedig el kell engedni, de számukra, zsidóknak, a történelem több rosszat adott, mint jót. Hogyan lehetnek egészségesek, ha a múltban kiűzetésekkel, pogromokkal, bevert kirakatokkal, felgyújtott boltokkal, gettóba hurcolt ártatlanokkal és a gázkamrákkal kellett szembenézniük – tette fel a kérdést.

Hangsúlyozta: hajlamosak vagyunk sorsszerű, megállíthatatlan történetként felfogni a drámát, mintha nem lett volna választása azoknak, akik a halálba küldték a zsidókat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács Péter esperesplébános emlékbeszédében Apor Vilmos leveleiből idézett. Apor 1918. és 1941. között volt Gyula város plébánosa, majd 1945-ben bekövetkezett haláláig Győr püspökeként szolgált. Leveleiben felszólalt a zsidók sárga csillaggal való megkülönböztetése és gettóba zárása ellen is.

Kifejtette: az érzelmeinkben is át kell élnünk a terrort, amelyet a zsidók szenvedtek el, hogy többet ne történhessenek hasonló tragédiák.

A megemlékezésen Beszterczey Attila és a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola vonós tanárai adtak műsort, majd – a szokásoknak megfelelően – a megjelentek kövek elhelyezésével tisztelegtek a gyulai deportáltak előtt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)