Képünk illusztráció
Forrás: Healtheatingfood.com
Szervezetünkben a nap 24 órájában folyamatosan keletkeznek szabadgyökök a kémiai folyamatok során. A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek számos létfontosságú anyaggal reakcióba lépve súlyosan károsíthatják a sejtek szerkezetét és funkcióit. Ezt oxidatív stressznek nevezzük. A szervezetünk bizonyos mértékig képes védekezni ezen káros hatások ellen. Ezt a védekező munkát segíti, ha a táplálékkal sok antioxidáns hatású anyagot fogyasztunk. Az antioxidáns védelem sok összetevőből áll, például A-,C-, E-, K-vitamin, béta-karotin, szelén, réz, cink, fenolok, flavonoidok. Ezekhez lehetőség szerint természetes forrásokból, azaz az ételeinkből jussunk hozzá.
Tápanyagai révén a cékla nagyon jó antioxidánshatású. Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a cékla a legkedveltebb „gyógyító növény" a zöldségek között. Élelmi rostjai főleg vízben oldódó rostokból állnak, melyek elősegítik a jó bélműködést. Vitaminjai közül kiemelendő a B2-, a B1-, a C-vitamin, valamint tartalmaz biotint és folsavat is. Kisebb mennyiségben A- és E-vitamin is van benne. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumban és magnéziumban gazdag, de említésre méltó nátrium-, kalcium-, cink-, vas-, mangán- és szeléntartalma is. Vastartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal javul a vér oxigénfelvevő-képessége. Serkenti a máj, az epehólyag és a vese működését, így elősegíti a méregtelenítési folyamatokat. Sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén. Növeli állóképességünket, javítja immunrendszerünket.
A népi gyógyászatban a bőr gyulladásai, bőrkiütések, mitesszerek, pattanások és a hajas fejbőrre korpásodás ellen is használták.
A céklából nemcsak savanyúságot készíthetünk, hanem sok más ételt is, például turmixot, levest, salátákat, töltött céklát és főzeléket, és a következő ételeket is.
Céklakrém
Hozzávalók (6 adag):
1 közepes db cékla
15 dkg fetasajt
1 kis fej vöröshagyma
2 dl tejföl vagy joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál köménymag
Elkészítés:
A céklát puhára főzzük, majd apró lyukú reszelőn lereszeljük. A fetát villával összenyomjuk, és a tejföllel összekeverjük. A hagymát lereszeljük, és a céklához adjuk. A céklát a fetás joghurttal összekeverjük, és köménnyel fűszerezzük.
Energia: 1077 kcal
Fehérje: 49 g
Zsír: 79 g
Szénhidrát: 37 g
Céklás burgonyasaláta
Hozzávalók (4 adag):
30 dkg cékla
30 dkg burgonya
1 kis fej lila hagyma
1.5 dl tartármártás
só
bors
Elkészítés:
A céklát és a burgonyát külön-külön puhára főzzük, majd megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A hagymát is felkarikázzuk. Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Behűtve, kicsit pihentetve a legfinomabb.
Energia: 1300 kcal
Fehérje: 12 g
Zsír: 90 g
Szénhidrát: 91 g
Jó étvágyat!