Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az emberi lét tiszta valóságából minden világok legjobbikába jutottak el a gyulai tószínpad nézői

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szávai Krisztina • KULTÚRA • 2015. július 24. 10:30
Az emberi lét tiszta valóságából minden világok legjobbikába jutottak el a gyulai tószínpad nézői
Szathmári Sándor Kazohinia című regényébe utaztatta publikumát a Gyulai Várszínház 52. évadának ősbemutatója
Az emberi lét tiszta valóságát ismerők országába, Kazohiniába utaztatja publikumát a Gyulai Várszínház 52. évadának új bemutatója, melyet a méltatlanul elfeledett, gyulai születésű Szathmári Sándor regényéből álmodott színpadra Vörös István dramaturg segítségével Sopsits Árpád rendező.
____Eredeti-GYHRCSD_0032.JPG

kazohinia a gyulai tószínpadon

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Nem volt könnyű álom a színpadra állítás, hiszen a harmincas évek második felében született antiutópia és szatíra a klasszikus utaztató regények hagyományait követve számtalan kalandon vezeti végig főhősét, s a cselekményt plasztikus leírásokkal ötvözve mutatja be Kazohinia elképzelt társadalmát, érzékletesen ismertetve meg az olvasóval a hinek országát, épületeiket, otthonaikat, utjaikat, tereiket, közvetlen és tágabb környezetüket, mindennapjaikat, és a hinektől távol, elzárt területen élő behinek világát.

A regény éppúgy Jonathan Swift Gulliverjének továbbgondolása, mint Karinthy Frigyes, a mesterként tisztelt író Capillária, vagy korábbi, Utazás Faremidóba című regényei. Főhőse, a hajóorvos Gulliver egy vízi katasztrófa egyetlen túlélőjeként kerül a hinek szigetbirodalmába, ahol a tudomány és technika igen fejlett fokán álló, falanszterszerű vonásokkal bíró közösség él elkülönülő ridegségben. Az egyforma házak, egyforma öltözetek minden emberi érzelemtől mentes lényeket rejtenek, akik alá-fölérendeltség nélküli társadalmat alkotnak, ahol bőség uralkodik, s mindenki a szükségletei szerint fogyaszt a javakból, illetve végzi munkáját, amit a kazo, mint minden dolgot rendező elv tart egyensúlyban. 

A Jászberényi Gábor formálta Gulliver hol félénk, hol felbátorodó értetlenséggel ismerkedik a hinek világával, de szörnyű tökéletességük mögött egyre kevésbé lel tartalmat, mindent sivárnak és egyformának érez. Zatamon, Molnár Csaba alakításában elnéző fölényességgel igyekszik megértetni és elfogadtatni Gulliverrel abszolút optimális életüket: amit te egyformának látsz, az a mi oldalunkon ugyanolyan jó. Ugyanolyan jó, még akkor is, ha az egyformásítás elpusztítja a művészetet, a játékot vagy a szerelemet, amely mindenkor csak a másmilyenségből táplálkozhat. Azt a szerelmet is, amit Gulliver érez Zolema iránt.

____Eredeti-GYHRCSD_0018.JPG

Kovács Vanda és Jászberényi Gábor

A regénytől eltérően a darabban nagyobb hangsúlyt kap a nő-férfi kapcsolat: Kovács Vanda remekül eleveníti meg a hin lányt, akinek a vágyakozás csak testi szükséglet, aki nem érti és nem érzi az incselkedés szépségét és izgalmát, aki ölelkezés helyett csak nemi munkát végez, akárcsak a többi hin. Azzal, akivel; akkor, amikor a biológia törvényszerűségei diktálják. Bár vannak pillanatok, amikor áttörni látszik Gulliver és Zolema világainak határa, végül a főhős a hullafeldolgozó üzemben ténykedő érzéketlen hin leánytól visszavonhatatlanul eltávolodik.

Saját kérésére átmegy a behinek elzárt területeire, ahol a remélt emberi vonások helyett csak kaotikus, nyomorban tengődő, önmagát is pusztító közösséget talál. A darab alkotói, az utaztató regények sajátosságát is kihasználva válogattak a regénybeli kalandok sorából, a legteljesebb képet adva a nézőnek Kazohinia világáról, amellyel a szó szoros értelmében a tószínpadon, mint szigetbirodalomban üldögélő publikum valóban testközelbe került. A helyzetkomikum, illetve az elsősorban elértéseken alapuló humor vaskosabb megnyilvánulásai időnként a kabarék irányába billentik a darabot, elvéve annak társadalomkritikai élét, bár a háború, annak értelmetlensége, az elmagányosodás, a magasabb rendű emberi faj gondolata rendkívül tág értelmezési lehetőségeket rejt a II. világháborút, Trianont és a kommunizmus polkát már megélt Magyarországon. Ahová, valahová Európába maga ácsolta tutajon tér vissza Gulliver, abban a tudatban, hogy itthon, minden világok legjobbikában minden a lehető legjobban van. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)