Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Anne Frank és az Ártatlanok a Gyulai Várszínházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2024. április 10. 10:30
Az Anne Frank és az Ártatlanok a Gyulai Várszínházban
A kamarateremben két előadást is bemutatnak a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódva

A holokauszt magyarországi áldozatainak április 16-i emléknapjához kapcsolódva két előadást is bemutat kamaratermében a Gyulai Várszínház: az Anne Frankot, valamint az Ártatlanok – Levelek a Kner család életéből (1938–1946) című előadást, amely a teátrum idei első, saját bemutatója, egyben ősbemutatója – emelte ki lapunknak Elek Tibor igazgató.

Elmondta: Thuróczy Katalin monodrámáját – amely az Anne Frank naplója című, világhírű regényből készült – a Múzsák Társulat előadásában, Tövispataki Beáta szereplésével láthatja a közönség április 12-én.

„Anne Németországban, tehetős zsidó családban született, és arról álmodozott, hogy híres író, újságíró lesz belőle. Vágya nem úgy teljesült, ahogy szerette volna, terveit elsöpörte a II. világháború. A nácik hatalomra jutásának évében, 1933-ban családjával Németországból a biztonság reményében menekült Hollandiába. 1940-ben a németek elfoglalták Amszterdamot, és 1942 júliusában a nácik és a velük együttműködő hollandok megkezdték az ország zsidó lakosságának lengyelországi haláltáborokba történő deportálását. Erre a tervszerű népirtásra a görög eredetű holokauszt, illetve a héber soá, magyar történeti munkákban a vészkorszak kifejezések használatosak. Anne menekülni kényszerült, családjával éveken át éltek az amszterdami Prinsengracht utca 263. alatti családi vállalkozás hátsó traktusában bujkálva, összezárva több más üldözött zsidóval. Az 1942. június 12. és 1944. augusztus 1. között időszakban vezette naplóját, amelyben a háború és a kirekesztettség érzésén túl nyomon követhetjük egy nyílteszű és -szívű kamaszlány gondolatait, életét, ahogy kislányból felnőtt nővé érik” – olvasható az előadás ajánlójában.

A nagy múltú, világhírűvé vált gyomai nyomdász- és művészdinasztia életébe bepillantást nyújtó, Ártatlanok – Levelek a Kner család életéből (1938–1946) című előadást április 18-án felolvasószínházi keretek között mutatják be Hegedűs D. Géza rendezésében, a Vígszínház művészeinek, Hegyi Barbarának, Hirtling Istvánnak, Waskovics Andreának és ifj. Vidnyánszky Attilának az előadásában.  

Kner Izidor Gyomán, Budapesten és Chicagóban élő leszármazottainak levelei katartikus erővel idézik meg egy magyar zsidó család tagjainak a II. világháború előtti, alatti és utáni életesélyeit, elsősorban a menni vagy maradni kérdésére adott válaszait, az Amerikába beilleszkedés élményét, a holokauszt áldozatainak és túlélőinek tragikus sorsát. Az előadás szöveganyagát a Levelek a Kner család életéből 1938–1949 (2023) című kötetből állította össze az eredeti 700 oldalas könyv leveleinek szerkesztője, Erdész Ádám történész-levéltáros, Szil Ágnes író és dramaturgként Elek Tibor” – írták az előadásról.

Az igazgatótól megtudtuk, a bemutatóra már február óta nincs jegy, de azok, akik most lemaradnak róla, július 3-án a várszínpadon megnézhetik.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)