Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Többórás napsütés várható, többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2024. május 20. 19:12
Többórás napsütés várható, többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani
A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti

Időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság fölött anticiklon helyezkedik el, így arrafelé többnyire eseménytelen, száraz az idő. Nyugat- és Közép-Európában ciklonális hatások érvényesülnek, de időjárási front csak az Atlanti-óceán felett és Skandináviában található. A szárazföld felett lokálisan kialakuló záporok, zivatarok okoznak csapadékot, helyenként tartós eső is előfordul. Kedd estig a Kárpát-medence időjárásában nem lesz lényegi változás: az anticiklon peremén a labilis légállapot miatt lokális záporokra, zivatarokra számíthatunk, de kedd délutántól rendszerbe szerveződött zivatarok kialakulására is van esély.

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hétfőn többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Éjszakára a legtöbb helyen lecsengenek a csapadékgócok, és a gomolyfelhők is összeesnek, de közben délnyugat felől fátyolfelhők érkeznek, a Dunántúlon pedig meg is vastagszik a felhőzet, és a nyugati részein csapadék is előfordulhat. Kedden a nyugati felhősebb tájak kivételével általában több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon eshet, majd délután délnyugat felől erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és zivatarrendszer érkezik, amely idővel északkelet felé helyeződik át. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű.

Zivataroktól függetlenül megélénkül, kedden helyenként megerősödik a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 26 és 31 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb maradhat az idő.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)