Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újra kiadták a Józsefváros történetét feldolgozó kötetet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2024. május 02. 14:52
Újra kiadták a Józsefváros történetét feldolgozó kötetet
A Gyulai Városbarátok Köre megoldást keres Schriffert Mihály hagyatékának ügyében is

székely árpád és durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Újra kiadták Steib János A gyulai Józsefváros története című kötetet – jelentette be Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Körének és a kiadó Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke, valamint Székely Árpád, a Városbarátok elnökségi tagja, az alapítvány tagja május 2-án, akik arról is beszámoltak, hogy állandó helyet keresnek Schriffet Mihály hagyatékának.

Székely Árpád elmondta: a kötet a Gyula anno sorozat részeként jelent meg. Az eredeti könyvet Steib János írta, aki 1893-ban született Mezőfényesen, majd 1918-ban lett káplán Gyulán, ahol a józsefvárosi hívek lelki gondozása és a gyermekek hittanítása volt a feladata.

Megtudtuk, tevékeny részt vállalt az 1922-es harangszentelésben és a németek betelepítésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett, 1924-es ünnepség lebonyolításában. Ugyanebben az évben írta meg és adta ki A gyulai Józsefváros története című könyvet.

Székely Árpád hozzátette: a kötetet egy életrajzzal és néhány fotóval egészítették ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Durkó Károly Schriffert Mihály fafaragó, népi iparművész hagyatékáról beszélt, amely jelenleg a Liszt Ferenc utca 11. szám alatt, a művész egykori családi házában látható.

Mint mondta, az ügy érdekében már négy évvel ezelőtt is felszólalt egy képviselő-testületi ülésen, hiszen a műalkotások fontos örökségei Gyula városának, így fontos lenne, hogy méltó, állandó helyet találjanak a tárgyaknak.

Kiemelte: a Gyulai Városbarátok Körének kezdeményezésére került vissza a fürdővárosba a húsipari gyűjtemény, amely ma a kolbászmúzeumban látható, de megmenekült a szatócsbolt berendezése és a háziipari szövetkezet gyűjteménye is.

Durkó Károly aláhúzta: régi tervük, hogy létrehozzanak egy gyulai helytörténeti gyűjteményt, amelynek keretében méltó módon és helyen állíthatnák ki a Schriffert Mihály örökségéhez hasonló műalkotásokat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)