Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Négy új bemutatóval készül a 61. évadra a Gyulai Várszínház

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. május 07. 15:37
Négy új bemutatóval készül a 61. évadra a Gyulai Várszínház
Június 28. és augusztus 17. között rendezik meg a nyári programokat

görgényi ernő és elek tibor

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Négy új bemutatóval, összesen több mint negyven produkcióval készül a június 28. és augusztus 17. között megrendezésre kerülő 61. évadra a Gyulai Várszínház. A részletekről Elek Tibor, a teátrum igazgatója és Görgényi Ernő polgármester számoltak be május 7-én.

Elek Tibor kiemelte: hatvan évvel ezelőtt, 1964. június 11-én kezdte meg működését a Gyulai Várszínház, amikor Victor Hugo Hernani című darabját mutatták be.

Mint mondta, idén is olyan programsorozatot kínálnak, amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegnek is minőségi művészeti élményeket biztosít.

Az első, teljes mértékben saját fejlesztésű bemutatót, az Ártatlanok című darabot, már láthatta a közönség április 18-án, július 3-án mutatják be újra. Az előadás szöveganyagát Erdész Ádám Levelek a Kner család életéből 1938-1949 című kötetéből válogatták, a rendező Hegedűs D. Géza, a szereplőket Hirtling István, Hegyi Barbara, Waskovics Andrea és ifj. Vidnyánszky Attila keltik életre.

A Maladype Színházzal koprodukcióban hozták létre a Pénelopeia című darabot, amely Odüsszeusz feleségének szemszögéből mutatja be a jól ismert történetet. A darabot Balázs Zoltán rendezi, a főszereplő Varga Gabriella lesz.

Július 24-én a Csokonai Nemzeti Színházzal közösen készített Erkel és a felkelés című előadást mutatják be, Zakariás Zalán rendezésében. A történet kultikus gyulai helyszíneken játszódik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt, amikor a zeneszerző hazatért szülővárosába, ahol kikapcsolódni vágyik, de számos bonyodalomba keveredik.

Az Ártatlanokhoz hasonlóan teljes mértékben saját fejlesztésű darab a Bohóc kerestetik, amely Matei Visniec drámája nyomán készült, Béres László rendezésében. A hibrid drámai műfajba tartozó előadás középpontjában három kiöregedett bohóc áll, akiket Györffy András, Kárp György és Szélyes Ferenc alakítanak.

Elek Tibor kifejtette: július 29. és augusztus 4. között már hetedik alkalommal rendezik meg az Erdélyi Hetet, amely során a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Ken Kesey világhírű Száll a kakukk fészkére című regényének színpadi adaptációját hozza Gyulára. A nagyváradi Szigligeti Színház két előadással is szerepel a fesztiválon, előbb A padlás című musicalt, majd a Csárdáskirálynő című operettet adják elő a Tószínpadon. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a Madarak című előadásával, a marosvásárhelyi Spektrum Színház a Boszorkány című Móricz Zsigmond adaptációt állítja színpadra. Viripajev kultikus darabját, az Iráni konferenciát Bocsárdi László rendezésében láthatják a nézők.

Második alkalommal rendezik meg idén a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválját augusztus 6. és 11. között, amely során az érdeklődők megnézhetik a Troilus és Cressida, A fösvény, a Mirandolina, a Háztűznéző, az Úrhatnám polgár és A vágy villamosa című darabokat is.

Hozzátette: a programsorozat szerves része egy-egy nemzeti klasszikus életművének középpontba állítsa. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda, Tamási Áron és Molnár Ferenc után idén Örkény István életműve következik, összesen négy előadással. A Macskajátékot a Nemzeti Színház, a Tótékat a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a Kulcskeresőket a Kőszegi Várszínház és a Gózon Gyula Kamaraszínház állítja színpadra, a szerző novellisztikáját pedig Mácsai Pál Azt meséld el, Pista című estje idézi meg.

Idén sem marad el a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál, amelyet július 12-én tartanak meg, valamint a Gyulai Vár Jazz, illetve Blues Fesztivál július 13-án. Fellép a Feledi Projekt, az Oláh Dezső Trió, a Zoord, valamint a MazsiMÓ-GipsyMÓ nevű formáció is. A Blues Fesztiválon három Jimi Hendrix zenéjét játszó együttes fogja szórakoztatni a közönséget.

Az igazgató aláhúzta: ebben az évben is nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok különböző korosztályainak, valamint a családok megszólítására, akik megnézhetik a Kincskereső kisködmönt, A Pál utcai fiúkat és a Pablo és Picasso-t is.

A teljes műsorkínálat elérhető a gyulaivarszinhaz.hu oldalon, ahol már jegyeket is vehetnek az érdeklődők.

Görgényi Ernő polgármester a tájékoztatón hangsúlyozta: a városvezetés és a nézők is nagyra becsülik azt a művészeti koncepciót, amelyet az igazgató és kollégái megvalósítanak, ez látszik nézőszámokon is, amelyek évről évre növekednek.

Mint mondta, a teátrum Gyula imázsának egyik meghatározó alkotóeleme, a színházi műhely értéket teremt és közvetít egyaránt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)