Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Klarinét- és szaxofonkurzussal emlékeztek Kepenyes Pálra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. május 13. 14:00
Klarinét- és szaxofonkurzussal emlékeztek Kepenyes Pálra
A gyulai zeneiskolában Békés vármegyei klarinét- és szaxofontanárok, növendékek gyűltek össze

A Kepenyes Pál-emlékkurzust lezáró koncert a gyulai zeneiskolában 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Klarinét- és szaxofonkurzussal emlékeztek a két éve elhunyt Kepenyes Pálra, az Erkel Ferenc Zeneiskola egykori igazgatójára, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyettesére, a Gyulai Big Band alapítójára május 10-én a gyulai zeneiskolában.

Nagy Edit, a Gyulai Big Band és Fúvósok Egyesületének elnöke, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese lapunknak elmondta: a díjmentes Kepenyes Pál-emlékkurzust a Nemzeti Együttműködési Alap és a Gyulai Tankerületi Központ támogatásával szervezte egyesületük és az alapfokú művészeti iskola. 

Kifejtette: a tavaly augusztusi, Világóránál tartott koncert után, amellyel Kepenyes Pálra mint muzsikusra, zenekarvezetőre emlékeztek, szerettek volna a pedagógusról, az iskolaigazgatóról is megemlékezni egy szakmai programmal.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mint ismertette, a gyulai zeneiskola első, Békés vármegyei klarinét- és szaxofontanárok, illetve növendékeik részvételével zajló kurzusának vezetésére Linzenbold Gábort, a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének tanárát kérték fel, aki „a klasszikus és könnyűzenében is otthonosan mozog”.

Az emlékkurzusra a gyulai, a békéscsabai, az orosházi, a tótkomlósi, a vésztői és a békési zeneiskolából 12 „aktív” növendék érkezett, akik a fürdővárosi intézmény nagytermének színpadán, közönség előtt dolgoztak a kurzusvezetővel darabjuk előadásán, Richter Edit debreceni zenepedagógus zongorakíséretével.

Nagy Edit kiemelte: a kurzust várakozáson felüli létszámban kísérték figyelemmel a „passzív” növendékek; a nap folyamán mintegy hatvanan voltak jelen folyamatosan a teremben, a legfiatalabb közülük nyolcéves volt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kitért rá, hogy egyesületük céljának tekinti Kepenyes Pál szellemi hagyatékának ápolását, ezért a nagyközöségnek szóló koncertek mellett a szakmának szóló programjukat is folytatni szeretnék. Hozzátette: kurzusukat a nagy érdeklődés miatt a későbbiekben várhatóan kétnapossá teszik.

Azt is megtudtuk, hogy az idei program zárásaként koncertet adtak a debreceni művészek és tanítványaik, akik közül ketten, Király Dominik (tenor szaxofon) és Kuti Janka (klarinét) korábban Kepenyes Pál növendékei voltak. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A szervező egyesület elnöke arról is beszélt, hogy a 2022-ben elhunyt gyulai zenész klarinétja Kuti Jankához került, ő vigyáz rá, ő fújja, hogy ne menjen tönkre. A hangszert a koncerten is megszólaltatta az egykori tanítvány – számolt be róla Nagy Edit.

Arról is említést tett, hogy a Gyulai Big Band idén is készül emlékkoncerttel, a kora őszi eseményen azok az egykori Kepenyes-növendékek is fellépnek, akik ma már főiskolán, egyetemen tanulnak, vagy nemzetközi színpadokon játszanak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)