Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Könyv született a gyulai Százéves Cukrászda asztalfiókjaiban hagyott üzenetekből

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2015. július 14. 20:30
Könyv született a gyulai Százéves Cukrászda asztalfiókjaiban hagyott üzenetekből
Az egyedülálló vendégkönyv dr. Árpási Zoltán ötlete nyomán és szerkesztésében jött létre
A Százéves Cukrászda dicsérete címmel újabb helyi vonatkozású kötet látott napvilágot Gyulán. A dr. Árpási Zoltán ötlete nyomán és szerkesztésében létrejött könyv a cukrászda asztalfiókjaiban hagyott üzeneteket gyűjti csokorba. A sajátos hagyomány szülte vendégkönyvben a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. tavalyi Gyula?! Neked mit jelent? című nyereményjátékára beküldött néhány alkotás is helyet kapott.
____Eredeti-IMG_1226.JPG

képünkön (balról jobbra) dr. Árpási Zoltán, Balogh László, Komoróczki Aliz és Kónya István a százéves (Reinhardt) cukrászdában

Fotó: Gyulai Hírlap – Fekete Cintia

A könyvbemutató sajtótájékoztatón dr. Árpási Zoltán rendhagyó kiadványnak nevezte a vendégkönyvet.

____Eredeti-IMG_1208.JPG

Dr. Árpási Zoltán: Meggyőződésem, hogy az országban egyedülálló kiadványról van szó

- Meggyőződésem, hogy az országban egyedülálló kiadványról van szó. A Százéves cukrászdának a vendégei a fiókban hagyták az üzeneteiket, általában szalvétákra, a cukrászda szórólapjára és a legkülönbözőbb dolgokra írva. Ezeket az üzeneteket gyűjtöttük egybe és kerültek bele a könyvbe. Ezt megtoldottuk a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. által a múlt esztendőben kiírt pályázatra beérkezett legjobb alkotásokkal – fejtette ki dr. Árpási Zoltán.

A kötet a cukrászdát üzemeltető Kis Kézműves Kft. kiadásában jelent meg, melynek vezetője a fiókban hagyott üzenetek történetét osztotta meg a jelenlévőkkel. Balogh László, a Százéves és a Kézműves Cukrászda gazdája, a Cadeau Bonbon Manufaktúra tulajdonos-ügyvezetője elmondta, az egész 2011-ben kezdődött, amikor egy kedves vásárló néhány dicsérő szót szeretett volna a vendégkönyvbe írni, ám azt akkor épp nem találták sehol. Az illető ekkor egy szalvétára vetette gondolatait, amit ezután a fiókban hagyott. E különleges gesztust később egyre többen gyakorolták, s így a jó szokás megmaradt, amihez ma már az asztalok üveglapja alatt olvasható, üzenésre sarkalló szövegek is hozzájárulnak.

Balogh László azt is megemlítette, hogy az elmúlt négy évben összegyűlt üzenethalmazból körülbelül ezer feljegyzés került a kötetbe. A cukrászda gazdája végül úgy fogalmazott, e szép hagyományt mindenképpen szeretnék megőrizni, ám azon még nem gondolkodtak, hogy a fiókposta jövőbeni terméséből idővel újabb kötetet adjanak ki.

____Eredeti-IMG_1195.JPG

A fiókposta termése egy különleges vendégkönyvvé állt össze

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a Százéves Cukrászda a város egyik kiemelkedő turisztikai attrakciója, ami a tavaly ősszel indított Gyula?! Neked mit jelent? című imázskampány során is beigazolódott.

- Ezt a kampányt egy nyereményjátékkal bővítettük, melynek résztvevői különböző alkotásokkal fejezhették ki, hogy számukra mi jut eszükbe Gyula városáról. Nem meglepő, hogy a gyulai vár, a kolbász és a várfürdő mellett a pályázók döntő többségének eszébe jutott a Százéves Cukrászda is. Ezekben az alkotásokban a városban szerzett és a cukrászdához kötődő élményeikről küldtek be írásokat, melyekből néhány a könyvben is megjelent – fejtette ki Komoróczki Aliz, majd hozzátette, a kiadvány a város jó imázsának építését is segíti.

Kónya István alpolgármester szerint a gyulai lokálpatrióták mind büszkék lehetnek erre a gyűjteményre.

- Nem véletlenül mondják a gyulaiakra, hogy lokálpatrióták. A lokálpatritizmus egyúttal azt is feltételezi, hogy azok a természeti, kulturális, gasztronómiai vagy épített értékeket, amelyek a településen megtalálhatóak, meg kell őrizni, fejleszteni kell és a gazdaság vagy a turizmus szolgálatába kell állítani. Jelen esetben is ez történik, hiszen mi, lokálpatrióták azt mondjuk, hogy ez egy olyan értékes könyv – nemcsak a város és a cukrászda, hanem mindannyiunk életében –  amire méltán lehetünk büszkék – hangsúlyozta az alpolgármester.

A Százéves Cukrászda dicsérete című kötetet a Kis Kézműves Kft. adta ki Gyula Város Önkormányzata és a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. támogatásával. Az első kiadás 500 példányban jelent meg. A könyvet a Százéves (Reinhardt) Cukrászdában és a Tourinform Irodában vásárolhatják meg az érdeklődők.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)