Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Letették a megújuló Százéves cukrászda és Ladics-ház alapkövét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. augusztus 10. 18:13
Letették a megújuló Százéves cukrászda és Ladics-ház alapkövét
Az épületek felújításának költsége 784 millió forint

kovács józseflatorcai csaba és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ünnepélyes keretek között tette le a megújuló Százéves cukrászda és Ladics-ház alapkövét augusztus 10-én Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő és Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes.

Görgényi Ernő kiemelte: a Gyula város komplex turisztikai fejlesztése elnevezésű pályázattal 1 milliárd forint támogatási nyertek el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), az összegből három beruházást valósítanak meg. A Nagyváradi úti kerékpárút már elkészült, a cukrászda és a Ladics-ház felújítása pedig jelenleg is zajlik, utóbbi két munka 784 millió forintba kerül.

Aláhúzta, hogy Gyula Város Önkormányzata 2010 óta összesen 10 milliárd forint összegű valósított meg az Európai Unió és Magyarország kormányának köszönhetően, a beruházásokat pedig három stratégiai cél vezérelte: a gyulai polgárok életminőségének javítása, a város üzemeltetési költségeinek csökkentése, valamint a helyi gazdaság fejlesztése.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, Gyulán jelentős szerepe van a turizmusnak, több ezer embernek biztosít munkát az ágazat, így a nyertes pályázatok között jelentős arányban vannak a turizmus fejlesztését célzó projektek, ebbe a körbe tartozik a Százéves cukrászda és a Ladics-ház is, amelyek a legismertebb és legjelentősebb attrakciók közé tartoznak.

A polgármester kifejtette: a cukrászda a vár és az Almásy-kastély után a harmadik leglátogatottabb épített örökség Gyulán. A 220 éves épület legutoljára az 1980-as években lett részlegesen felújítva, 10 évvel ezelőtt renoválták a homlokzatot, majd elkezdték előkészíteni a teljes felújítást, amelynek aggasztó volt a műszaki állapota, különösen a talajvíz miatti vizesedés és a tető rossz állapota miatt.

Hasonló jelentőségű a Ladics-ház rekonstrukciója is, amelynek igazi értékét a benne található gyűjtemény adja – fogalmazott Görgényi Ernő, hozzátéve, hogy legutoljára azt is az 1980-as években újították fel.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mindkét épületben korszerű vizesblokkok és szociális helyiségek szolgálják majd a dolgozók kényelmét, ezzel 21. századi körülményeket létrehozva, a Százéves cukrászdában megnövelik a vendégteret, a Ladics-házban pedig a kamrával, a konyhával és a fürdőszobával bővült a kiállítótér.

Kovács József az épületek történetét felelevenítve elmondta: mindkét ház az 1801-es nagy tűzvész után épült, mindkettőt id. Czigler Antal tervei alapján. Mindkettő több funkciót is betöltött – bár a Százéves cukrászda földszintjén már 1803-ban is cukrászda üzemelt – mielőtt Gyula városának ikonikus épületei lettek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Latorcai Csaba arról beszélt, hogy kiemelten fontosak a turisztikai és infrastrukturális fejlesztések is a térségben, ahhoz pedig, hogy a vidék vonzó legyen, versenyképes megélhetést biztosító, helyi munkahelyekre, magas színvonalú szolgálatatásokra van szükség.

Hangsúlyozta: a céljük az, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb tagállamainak egyike legyen.

A köszöntők után először egy időkapszulát, majd az alapkövet helyezték el a cukrászda udvarán, majd bejárásra invitálták a jelenlévőket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)