Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Karácsonyra újra kinyithat a Százéves cukrászda

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. november 11. 09:45
Karácsonyra újra kinyithat a Százéves cukrászda
A terveknek megfelelően halad az épület felújítása

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala 

A terveknek megfelelően halad a Százéves cukrászda épületének felújítása, karácsonyra újra kinyithat a vendéglátóhely – közölte Görgényi Ernő polgármester hivatalos közösségi oldalán.

Mint ismertette, a cukrászdában elbontották a régi mosdókat, ezzel megnő a fogyasztótér, birtokba vehetik a vendégek a fagylaltpult mögötti területet.

Az új mosdók a melléképületben lesznek, és a folyosón keresztül közelíthetők majd meg; a belső tereiket már burkolják – tette hozzá.

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala

A városvezető arról is beszámolt, hogy az emeleti termek felújítása is jól halad; a kutatók által feltárt eredeti falfestéseket restaurátorok állítják helyre. Megjegyezte: az emeleti helyiségek is gazdagon díszítettek voltak eredetileg, de „az elmúlt viszontagságos évszázad rombolásai” miatt közülük csak kettőt lehet helyreállítani.

A beruházás keretében a tetőn lecserélték a cserepet és a tetőszerkezet több elemét, most kezdik el a födém hőszigetelését.

Mivel az épület erősen vizesedett, a falakat víztelenítettek és sótalanították elektrolízises eljárással, majd szigetelték víz ellen.

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala

A polgármester kitért arra is, hogy átjáróval kötötték össze a cukrászda és a Ladics-ház udvarát. Utóbbit az eredeti téglák felhasználásával újrarakták.

Mint arról beszámoltunk, a Százéves cukrászda és a Ladics-ház egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból újul meg, a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) forrásaiból, a Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekt keretében, melynek a Nagyváradi úti kerékpárút megépítése is része. A beruházásra a gyulai önkormányzat idén 207 millió 734 ezer forint saját forrást is biztosított. 

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala

A Százéves cukrászda korát tekintve a Dél-Alföld legértékesebb emeletes polgárháza, melynek homlokzattagozódása száz százalékig megmaradt. Az épület az 1801-es gyulai tűzvész után épült, az 1803-as nyitás után földszintjén keleti csemege- és édességüzlet működött. 1840-ben Salis András cukrászmester nyitotta meg a cukrászdát, amely azóta folyamatosan működik, az eredeti berendezésekkel. 1854-ben Reinhardt József vette át az üzletet, később róla nevezték el a cukrászdát.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)