Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zajlanak a munkálatok a Ladics-házban és a Százéves cukrászdában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. augusztus 03. 12:45
Zajlanak a munkálatok a Ladics-házban és a Százéves cukrászdában
A felújítás költsége 784 millió forint

Forrás: facebook.com/gorgenyierno

Zajlanak a felújítási munkálatok a Ladics-házban és a Százéves cukrászdában – közölte hivatalos közösségi oldalán Görgényi Ernő polgármester.

Mint írta, a Százéves cukrászda – ahogyan az a 2015-ös örökségvédelmi kutatásból is kiderül – korát tekintve a Dél-Alföld legértékesebb emeletes polgárháza, amelynek homlokzattagozódása 100 százalékig megmaradt. Azt még 2014-ben renoválták, 2020 nyarára pedig befejeződött az Erkel tér felújítása is, de a cukrászda belső terei – főleg az emeleti részek és a tetőszerkezet – igen rossz állapotban voltak már.

Hozzátette: a falkutatás során feltárják és rekonstruálják az eredeti festést, a tetőszerkezet rendbe tételén pedig jelenleg 16 ács dolgozik.

Forrás: facebook.com/gorgenyierno

A városvezető hangsúlyozta: a mostani munkálatok során két olyan műemléket újítanak fel, amelyek Gyula város polgári fejlődésének ikonikus épületei, és a jelen korban is meghatározó szerepet játszanak a turisztikai és kulturális életben. A Százéves cukrászda új épületrésszel is bővül, amelynek jövő héten teszik le az alapkövét.

A két épület felújítását, valamint a már elkészült Nagyváradi úti kerékpárút építését a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) elnyert 1 milliárd forintból finanszírozzák, a teljes műszaki tartalom áttanulmányozható ebben a posztban.

Forrás: facebook.com/gorgenyierno

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)