Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Aláírták a Ladics-ház és a Százéves cukrászda felújításának kivitelezési szerződését

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. június 13. 10:02
Aláírták a Ladics-ház és a Százéves cukrászda felújításának kivitelezési szerződését
Hamarosan kezdődnek a munkálatok

piskolty tibor és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Hamarosan kezdődik a Ladics-ház és a Szászéves cukrászda felújítása, a kivitelezési szerződést június 13-án írta alá Görgényi Ernő polgármester és Piskolty Tibor, a Futizo Kft. ügyvezetője.

Görgényi Ernő elmondta: a Százéves cukrászda épületét az 1801-es tűzvész után építették, az 1803-as nyitás után a földszinten keleti csemege- és édességüzlet működött. 1840-ben Salis András cukrászmester nyitotta meg a cukrászdát, amely azóta folyamatosan működik, az eredeti berendezésekkel, 1854-ben pedig Reinhardt József vette át az üzletet, később róla nevezték el a cukrászdát. Az épületet 1984 és 1986 között újították fel, a munkálatok akkor csak a cukrászdára korlátozódtak.

Kiemelte: egy 2015-ös örökségvédelmi kutatási tanulmányban úgy fogalmaztak az épületről, hogy az „korát tekintve a Dél-Alföld legértékesebb emeletes polgárháza”.

Hozzátette, hogy a Ladics-ház valód turisztikai értékét az adja, hogy egy valódi 19. századi polgárház, teljes berendezéssel, a két egymás melletti épület pedig Gyula polgári fejlődésének ikonikus épülete.

Görgényi Ernő hangsúlyozta: 1 milliárd forint támogatást nyertek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), amelyből három beruházást valósítanak meg, ugyanis az épületek felújítása mellett ebből az összegből épül a Nagyváradi úti kerékpárút is, amely július elejére készül el.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A nyílt közbeszerzési eljárást a Futizo Kft. nyerte el, a felújítások költsége 784 millió forint, a kivitelezés határideje 200 nap. Mint mondta, a Ladics-házat bezárták a munkálatok idejére, de a Százéves cukrászda látogatható lesz a főszezonban, viszont szeptemberben bezárják egy rövid időre.

A városvezető kifejtette: a felújítás során szigetelni fogják a Százéves cukrászdában a pincét, a nem alápincézett részeken pedig injektálásos talajszilárdítást végeznek. A jelenlegi vizesblokkot elbontják, a helyén kibővítik a vendégteret, a mosdók pedig átkerülnek egy új épületrészbe, amelyet az udvaron található, lebontásra váró épület helyen húznak fel. A szárazkapu bejáró üvegfalakkal lesz védve az időjárástól, a vendégek azon keresztül közelíthetik majd meg az új épületet, amelyben a személyzet szociális helyiségei és a gépészet is helyet kap.

Az emeleten visszaállítják az eredeti alaprajzot, az egy lifttel akadálymentesen is megközelíthető lesz. Az emeleten is lesz vizesblokk, a helyiségek turisztikai funkciót kapnak. Rendkívül fontos munka lesz a tetőszerkezet rekonstrukciója, amely megújul a teljes szerkezet, a fedést, a héjazatot és a bádogozást is cserélik, a zárófödémet pedig hőszigetelik.

Aláhúzta: a Ladics-házban szintén fontos állagmegóvási munkálatok történnek. Kiépítenek egy fűtésrendszert, modernizálják a jegypénztárakat, öltözőhelyiségeket létesítenek a dolgozók számára és közönségtájékoztató berendezéseket is elhelyeznek. Kibővül a tárlat, a munkálatok után látogatható lesz a fürdőszoba, a konyha és az éléskamra is. Megújul a főépület tető-, fa- és födémszerkezetét. A kapubejáró itt is üvegfalat kap, a burkolatokat javítják mindenhol, ahol szükséges.

A tájékoztató után Görgényi Ernő és Piskolty Tibor írták alá a kivitelezési szerződést.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)