Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Karácsonyra kinyit a Százéves cukrászda

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. december 21. 11:35
Karácsonyra kinyit a Százéves cukrászda
A beruházás rekordidő alatt készült el

kovács józsef és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Karácsonyra kinyit a Százéves cukrászda – jelentette be Görgényi Ernő polgármester és Kovács József országgyűlési képviselő december 21-én a helyszínen.

Görgényi Ernő elmondta: befejeződött annak a projektnek a megvalósítása, amelyre 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból. A pályázat során megépítették a Nagyváradi úti kerékpárutat, illetve felújították a Százéves cukrászdát és a Ladics-házat. A két épület munkálatainak költsége 784 millió forint volt, ezért a gyulai önkormányzat önerőt biztosított a projekthez. A kormány ennek jelentős részét megtérítette és közel 100 millió forinttal megemelte a támogatás összegét.

Kiemelte: a Százéves a fürdőváros egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója, a felmérések szerint az idelátogatók hetven százaléka felkeresi a cukrászdát.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A városvezető kifejtette: az épület a Dél-Alföld legértékesebb emeletes polgárháza, amelynek homlokzattagozódása száz százalékig megmaradt. 2004 óta Balogh László mestercukrász üzemelteti a cukrászdát, amely rendkívül elismert a gasztronómia területén, 2018-ban és 2020-ban is bekerült a tíz legjobb vidéki cukrászda közé.

Mint mondta, a beruházás rekordidő alatt készült el, hiszen június 13-án adták át a munkaterületet a kivitelezőnek, majd december 11-én lezajlott a műszaki átadás, átvétel.

Görgényi Ernő úgy fogalmazott, az épület fennmaradása szempontjából létfontosságú állagmegóvási munkákat is elvégeztek a felújítás során. A munkálatok során felújították és kívülről szigetelték a pincét, a falakat elektrolízises eljárással kezelték, majd szigetelték víz ellen. Megújult a teljes tetőszerkezet, valamint a hatvanas években épült, Esze Tamás utcai épületrészt elbontották, a helyére korszerű, kétszintes épület került, amelye átkerült a vizesblokk, az épületgépészet és a dolgozók szociális helyiségei, ennek köszönhetően megnövekedett a vendégtér.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A régóta üresen álló emelten elbontották az elmúlt évtizedek téves beépítéseit és visszaállították az eredeti alaprajz szerinti elrendezést, két helyiségben pedig a restaurátorok helyrehozták az eredeti falfestéseket. Az emeleti részen is kialakítottak vizesblokkot, valamint beszereltek egy liftet is, amelynek köszönhetően akadálymentesen közelíthető meg a felső szint.

A kapualjban egy keretszerkezet nélküli, edzett üveg bejáraton lehet megközelíteni az udvart és a mosdókat.

Kovács József felidézte az épület történetét: az 1801-es nagy tűzvész után, 1801 és 1803 között tervezte és építette id. Czigler Antal. A földszinten már 1803-ban egy csemegebolt kapott helyett, később gyógyszertár és járásbíróság is működött benne, majd 1840-ben Salis András alapította meg a cukrászdát. 1854-ben feleségének rokona, Reinhardt József vette át az üzletet, utána kapta a Reinhardt cukrászda nevet, Százévesnek 1952 óta nevezik.

A cukrászda december 22-én, pénteken 10 órakor nyitja meg újra kapuit a vendégek előtt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)