Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Ahol az ízek a régiek”, ott menő a körtés palacsinta (recepttel!)

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. április 03. 09:30
„Ahol az ízek a régiek”, ott menő a körtés palacsinta (recepttel!)
Belelapozunk a Százéves vendégkönyvébe

Sorozatunk címét a Százéves (Reinhardt) cukrászda vendégkönyvéből kölcsönöztük (majd alkalmazkodva mai bejegyzésünk tárgyához, kiegészítettük egy félmondattal). Az aranybetűs, keményfedeles zöld kötet a fizetővendégek 1954 és 1968 közötti bejegyzéseinek gyűjteménye, s a régiek közül sajnos az egyetlen, amely a Békés Megyei Levéltárban megőrződött az utókornak.

a palacsintát nem lehet nem szeretni

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A palacsintát nem lehet nem szeretni. Jó az mindenféle töltelékkel, sóssal, édessel, de még vegyessel is, így az se baj, ha kockásra sikerül, vagy éppenséggel rakott lesz a neve. A legfontosabb ugyanis az, hogy (mielőbb) megehessük. Éppúgy, mint Gombóc Artúr a csokoládét.

Volt ezzel más is hasonlóképpen, hisz mi más magyarázná, hogy a Százévesben legelőször a palacsinta jutott eszébe, csak másodikként a szerelem, és mindezt még versbe is öntötte 1958. április 15-én, a következőképpen:

Egyszer süss palacsintát,

Aztán szeress gimnazistát!

Indulatos, dühös emberek persze már akkor is léteztek, akiket nemhogy a hazaszeretet nem éltetett, de még mások alkotókedvétől is a hajukat tépték. Ezen személyek egyike jegyezhette be az ártalmatlan gyulai költemény alá felháborodását, miszerint: „Ez nem való ide!”.

Az alábbi receptet azok tekintsék ajándéknak, akik velünk értenek egyet: értékelik a kreatív szellemet, sóvárognak a finom csókokra, imádják az ízorgiákat, és hajlandók áthágni a buta szabályokat.

A körtelekváros-fahéjas palacsinta elkészítési fortélyát az első világháborúban forgalmazott bécsi villamosjegyek hátoldalára nyomtatták ki, hogy ezzel is népszerűsítsék a kukoricalisztet. Számunkra Magyar Elek őrizte meg Az ínymester szakácskönyvében. Ennek megfelelően a hat személyre elegendő adag 4–6 evőkanál kukoricalisztből, fél liter vízből/lefölözött tejből, kis sóból, kevés cukorból, két tojásból és egy késhegynyi szódabikarbónából készül. A masszát zsírral kikent nyeles sütőben ajánlott kisütni.

Ám ahhoz, hogy a készítményt mi, magyarok 2018-ban is ehetőnek találjuk, a Varázslat fakanállal blog szerzőjének javaslatára be kell vetnünk egy-két trükköt. A kukoricaliszt mennyiségét például meg kell feleznünk, hogy a hiányzó részt búza-, vagy gluténmentes liszttel pótolhassuk. Mindehhez még 2 dl tejet és 2 dl ásványvizet/szódavizet is szükséges hozzáadnunk, hogy a tészta összeálljon. A körtelekvárral és fahéjjal tálalt palacsintánk ezen módosítások után lesz tökéletes!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)