Az idén tizenötödik alkalommal megrendezett verseny győztes tortáját Fodor Sándor, a budapesti Habcsók cukrászda cukrásza készítette. Főbb alkotóelemei a pirított napraforgómag, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé. A Füredi Krisztián által készített Beszterce rózsájában a sárgabaracké a főszerep, ami az ítészek szerint jól harmonizál a dióval és az étcsokoládéval.
Balogh László elmondta: a napraforgó aprítása lehet a sarkalatos pontja az országtorta elkészítésének, mert ha az a kelleténél több ideig tart, túlságosan összeáll az alap. Az országtorta alapján roppanós csokoládéréteg van, a tetejére pedig joghurtos-hársmézes mousse kerül, vilmoskörtezselével. A cukormentes tortában a sárgabarack és a csokoládé íze dominál – fejtette ki.
Idén az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából alversenyt is hirdettek, melyre olyan tortákat vártak, amelyek meghatározó összetevői Magyarország erdeiben, mezein megtalálhatók. Az első helyezett a Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmestere által készített Nimród fantázianevű torta lett.
A megmérettetésen Balogh László is zsűrizett. A gyulai cukrászmester elmondta: a győztes torta az első kóstolásra kiemelkedett a mezőnyből.
– Ezen a kihíváson megadott alapanyagokat kellett felhasználni, azokból válogathattak a cukrászok. Ebben az esetben gesztenye, dió és erdei gyümölcsök kerültek az édességbe, ami annyira jól sikerült, hogy egy időre biztosan felvesszük cukrászdánk kínálatába – árulta el.
A győztes tortákat augusztus 20-tól az ország számos cukrászdájában meg lehet majd kóstolni.