képünk illusztráció
Forrás: Simplemost.com
Ez a broméliafélék családjába tartozó növény a trópusi éghajlatú területeken él. Az ananász gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. C-, B-vitamin-, valamint béta-karotin-tartalmának köszönhetőn kedvező hatást gyakorol az egészségünkre. Az ananász igen gazdag cinkben, magnéziumban és mangánban is, így immunrendszerünket is erősíti.
Az ananász értékes tulajdonsága a benne található bromelin enzim is, amelynek a fehérje emésztésében van szerepe, és segítséget nyújt a zsír elégetésében. Étkezés közben érdemes ananászlét fogyasztani, mert segíti az emésztést, és csökkenti a vér savtartalmát. Pozitívan hat a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működésére.
Ma már nem csak konzerv formájában vásárolhatjuk meg. Általában önmagában és édességekben fogyasztjuk, de felhasználhatjuk hús-, hal- és rizsételek készítéséhez is.
Ananász bundában
Hozzávalók (8 adag):
1 db közepes friss ananász
1 db tojás
10 dkg liszt
2 dl tej
1 evőkanál cukor
1 csipet só
1 evőkanál olaj
1 dl napraforgóolaj (a sütéshez)
2 evőkanál porcukor
1/2 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát keverünk. Az ananászt megtisztítjuk, és fél cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket a sűrű palacsintatésztába mártjuk, lecsepegtetjük, és forró olajban mindkét oldalát 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Energia: 2030 kcal
Fehérje: 23,8 g
Zsír: 117,6 g
Szénhidrát: 218 g
Tejszínes ananászos ragu
Hozzávalók (4 adag):
60 dkg sertéstarja
3 evőkanál olaj
2 dl fehérbor
1 közepes db vöröshagyma
2 közepes db lila hagyma
2 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
3 közepes db újhagyma
3 közepes db paprika
1 db ananász
2 dl főzőtejszín
1 csokor metélőhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
3 dl víz
Elkészítés:
A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, a vörös- és a lila hagymát félbe, majd karikára szeleteljük. A répákat vékony szeletekre, az újhagymát a zöldjével együtt vastagabb szeletekre vágjuk. A paprikát és ananászt felkockázzuk. (Ha konzervananászt használunk, a levét csepegtessük le!) Az olajon fehéredésig pirítjuk a húst, majd sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a bort, és fedő alatt puhára pároljuk. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a répákat, majd pár perc párolás után a hagymákat és a paprikát is bele keverjük, beleöntjük a főzőtejszínt, és állandó keverés mellett puhára főzzük a benne lévőket. Végül hozzátesszük az ananászt, és megszórjuk a felaprított metélőhagymával.
Energia: 3765 kcal
Fehérje: 123 g
Zsír: 260 g
Szénhidrát: 183 g
Jó étvágyat!