Képünk illusztráció
Forrás: Servingjoy.com
Itt a ságabarackszezon! A gyümölcsöt magas C-vitamin- és karotintartalom jellemzi. Az egyik leggazdagabb béta-karotin-tartalmú gyümölcsünk.
A béta-karotin a májban alakul át A-vitaminná. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a szem egészségéhez, a bőr és a nyálkahártyák épségéhez, valamint az immunrendszer jó működéséhez. Jellemző ásványi anyagai a kálium, a foszfor, a kalcium, a magnézium, de vasban, rézben és nyomelemekben is gazdag. A természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat.
Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjai jó hatásúak székrekedés esetén. A barack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében.
A sárgabarackot is széleskörűen felhasználhatjuk. Elsősorban nyersen fogyasztjuk, így a legjobb és a legegészségesebb, de felhasználhatjuk gyümölcstortákba, készíthetünk belőle levest, rostos gyümölcslevet. Eltehetjük télre lekvárként, aszalt gyümölcsként, és le is fagyaszthatjuk. A szeszipar pálinkát állít elő belőle, mandulához hasonló ízű magját pedig az édesipar használja fel. (A barackmagból csak pár szemet együnk, mert egy ciánvegyületet, amigdalint tartalmaz.)
Sárgabarackfagylalt
Hozzávalók (4 adag):
250 g sárgabarackos joghurt
2 dl tejszín
8 db sárgabarack
2 evőkanál méz
1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A barackokat megtisztítjuk, és pépesítjük a gyümölcshúst. A joghurtot elkeverjük a mézzel, fahéjjal és a gyümölccsel. Hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot. Ezután fagyasztószekrénybe tesszük, és időnként átkavarjuk. Néhány óra múlva friss sárgabarackkal kínáljuk.
Energia: 1436 kcal
Fehérje: 27,5 g
Zsír: 73,5 g
Szénhidrát: 140,5 g
Sárgabarackos túrótorta
Hozzávalók:
1 kg sárgabarack
10 dkg cukor
3 tojás
1 pohár joghurt
7,5 dkg búzadara
3 dkg őrölt mandula
5 dkg margarin
50 dkg sovány túró
2 citrom reszelt héja
2 kávéskanál sütőpor
csipet só
porcukor a tetejére
Elkészítés:
A sárgabarackot leforrázzuk, lehúzzuk a bőrét, kimagozzuk, és apró kockákra vágjuk. A margarint a cukorral, sóval, tojásokkal, joghurttal, túróval és a citrom reszelt héjával krémesre keverjük. A darát és a sütőport összekeverjük, és beleszitáljuk a túrókrémbe, a barackot is hozzáadjuk. 26 cm-es tortaformát kizsírozunk, egy evőkanál mandulával meghintünk, ebbe töltjük a masszát, tetejére szórjuk a megmaradt mandulát, és előmelegített sütőben 60 percig sütjük.
Energia: 2740 kcal
Fehérje: 126 g
Zsír: 107 g
Szénhidrát: 285 g
Jó étvágyat!