képünk illusztráció
Forrás: seasonalveghead.com
Nyugat-Európában a kora középkorban lett általánosan használt zöldségnövény, miután Marco Polo behozta Kínából. Napjainkban a sok eltérő termesztési idejű fajtának köszönhetően már valamely típusa egész évben elérhető.
A retek fontos vitamin- és ásványi-anyag forrásunk. Jelentős a C-vitamin-, folsav- és a káliumtartalma. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is. Rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén is jótékony hatású, mert oldja a nyákot, és csillapítja a köhögést. A retek friss saláták gyakori alkotóeleme, változatosan elkészíthető, és savanyítható is.
Reteksaláta
Hozzávalók:
2 csokor hónapos retek
1 közepes méretű kígyóuborka
1 fej jégsaláta
1 kaliforniai paprika
Az öntethez:
2 dl tejföl
kevés olíva olaj
só
2 gerezd reszelt fokhagyma
1 citrom leve
1/2 csokor friss petrezselyem
1/2 bazsalikom
Elkészítés:
A retket és az uborkát vékony karikákra szeleteljük, megsózzuk és állni hagyjuk, majd óvatosan kinyomkodjuk belőlük a sós levet. A salátát kockákra, a paprikát vékony csíkokra vágjuk. Az öntethez valókat alaposan kikeverjük, majd a zöldségekhez adjuk.
Energia: 1070 kcal
Fehérje: 17 g
Zsír: 90 g
Szénhidrát: 41 g
Retekkrém
Hozzávalók:
1 csokor retek
5 dkg reszelt sajt
fél fej hagyma apróra vágva
1 evőkanál mustár
5 dkg vaj
só
fehér bors
2-3 evőkanál tejföl
1 főtt tojás
citromlé
Elkészítés:
A megtisztított retket lereszeljük és félre tesszük. A tojást, a sajtot, a vajat, a tejfölt és a hagymát egy mély tálba rakjuk, és botturmix segítségével krémmé kavarjuk. Ezután ízesítjük mustárral és a fűszerekkel. Végül a retket jól kicsavarjuk és hozzákavarjuk a masszához. Tálalás előtt citromlével ízesítjük.
Energia: 891 kcal
Fehérje: 23,5 g
Zsír: 78 g
Szénhidrát: 16 g
Jó étvágyat!