A citromfű fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan a Benedek-rendi szerzetesek hozták az Alpokon át nyugat-európai kolostorkertjeikbe.
A citromfű hatóanyagai az illóolajok, cseranyagok, flavonoidok.
A citromfű nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. Idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, valamint étvágytalanság is kezelhető vele. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén. A citromfűtea oldja a vizsgadrukkot is.
Italok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.
Joghurtos citromfűmártás (húsok mellé)
Hozzávalók:
- 1 nagy doboz natúr joghurt
- 4-5 friss citromfűlevélke
- só, bors, mustár
- 1 teáskanál méz
- ½ gerezd fokhagyma
- pár csepp citromlé
Elkészítés:
A ciromfűlevélkéket és a fokhagymát felaprítjuk, majd a többi ízesítővel együtt elkeverjük a joghurtban. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
- Energia: 255 kcal
- Fehérje: 11 g
- Zsír: 11 g
- Szénhidrát: 22 g
Egészségükre!