Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A citromfű

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2024. május 12. 16:00
A citromfű
Szalai Ilona dietetikus rovata

Fotó: pixabay.com

A citromfű fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan a Benedek-rendi szerzetesek hozták az Alpokon át nyugat-európai kolostorkertjeikbe.

A citromfű hatóanyagai az illóolajok, cseranyagok, flavonoidok.

A citromfű nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. Idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, valamint étvágytalanság is kezelhető vele. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén. A citromfűtea oldja a vizsgadrukkot is.

Italok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.

 

Joghurtos citromfűmártás (húsok mellé)

Hozzávalók:

  • 1 nagy doboz natúr joghurt
  • 4-5 friss citromfűlevélke
  • só, bors, mustár
  • 1 teáskanál méz
  • ½ gerezd fokhagyma
  • pár csepp citromlé

 

Elkészítés:

A ciromfűlevélkéket és a fokhagymát felaprítjuk, majd a többi ízesítővel együtt elkeverjük a joghurtban. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

 

  • Energia: 255 kcal
  • Fehérje: 11 g
  • Zsír: 11 g
  • Szénhidrát: 22 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)