Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fenyőrügy csodálatos hatása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2024. május 19. 15:00
A fenyőrügy csodálatos hatása
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

A fenyőfák szinte minden részéből készül valamilyen gyógyító hatású készítmény, nem csak a népi gyógyászatban, de a gyógyszeriparban is.

Fotó: pixabay.com

A fenyő tűleveleinek nem csak magas az illóolaj tartalma, de rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Tavasszal szedhető a fenyőrügy, amiből készülhet szirup, tea vagy kenőcs is, de bizonyos fajok rügyei nyersen is ehetők. Igen magas vitamintartalma miatt immunerősítő hatású, hiszen hatszor több C-vitamin van benne, mint a citromban.

Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, antibakteriális hatása miatt alkalmazhatjuk megfázás, torokfájás, mandulagyulladás és köhögés ellen, feloldja a nyákot is. A fenyőrügy teával lehet gargarizálni is, a tinktúra teában való csöpögtetésével fokozhatjuk a hatását. Úgy, mint a kamillával, a fenyőrügy is alkalmas inhalációra vagy akár fürdő is készíthető belőle.

A kenőcs különböző illóolajok használatával kenhető mellkasra vagy gerinc mentén erős köhögés ellen éjszakára.

Vigyázni kell, mert nem minden fenyőfajta alkalmas a gyűjtésre, például a tiszafa mérgező! Az sem mindegy, hogy mikor és milyen helyről szedjük, ezért gyűjtés előtt mindenképp kérje ki egy természetgyógyász, fitoterapeuta tanácsát!

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)