A fenyő tűleveleinek nem csak magas az illóolaj tartalma, de rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Tavasszal szedhető a fenyőrügy, amiből készülhet szirup, tea vagy kenőcs is, de bizonyos fajok rügyei nyersen is ehetők. Igen magas vitamintartalma miatt immunerősítő hatású, hiszen hatszor több C-vitamin van benne, mint a citromban.
Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, antibakteriális hatása miatt alkalmazhatjuk megfázás, torokfájás, mandulagyulladás és köhögés ellen, feloldja a nyákot is. A fenyőrügy teával lehet gargarizálni is, a tinktúra teában való csöpögtetésével fokozhatjuk a hatását. Úgy, mint a kamillával, a fenyőrügy is alkalmas inhalációra vagy akár fürdő is készíthető belőle.
A kenőcs különböző illóolajok használatával kenhető mellkasra vagy gerinc mentén erős köhögés ellen éjszakára.
Vigyázni kell, mert nem minden fenyőfajta alkalmas a gyűjtésre, például a tiszafa mérgező! Az sem mindegy, hogy mikor és milyen helyről szedjük, ezért gyűjtés előtt mindenképp kérje ki egy természetgyógyász, fitoterapeuta tanácsát!
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]