Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is megválasztják a pünkösdi királyt a gyulai várban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2024. május 17. 15:00
Idén is megválasztják a pünkösdi királyt a gyulai várban
A győztes jutalma egy hordó sör lesz

Idén is megválasztják a pünkösdi királyt május 20-án, pünkösdhétfőn a gyulai várban – tájékoztatott közleményben az Erkel Ferenc NKft.

Mint írták két évvel ezelőtt hirdették meg először a játékot, a jelentkezőknek idén is ügyességi és erőnléti feladatokban kell versenyezniük. A hagyományőrzéssel is foglalkozó gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjai úgy állították össze a versenyszámokat, hogy azok megjelenítsék azokat a tevékenységeket, amelyek szerepelhettek – a gyulai vár történetének legfontosabb eseménye, az 1566-os oszmán ostrom idején – a végvári katonák életében.

Kiemelték: a vetélkedés feladatai között szerepel ágyúgolyó tartása egy kézzel, szakállaspuskával futás a gyilokjárón és íjászat is. A bajvívást egy eldobott pünkösdi koszorú felszúrása jelképezi, a „nagyivó” vitézekre pedig egy korsó folyadék időre történő kiivásával emlékeznek. Igaz, a korsó bor helyett vízzel lesz töltve. 

Hozzátették: a megmérettetés 10.30-kor kezdődik a várudvaron, ahova a versenyre jelentkezők díjtalanul léphetnek be. Nevezni 10 órától a helyszínen lehet. A Gyulai Vár pünkösdi királyának díja – a dicsőségen és a fejére kerülő koszorún túl – a vár melletti Rondella Teraszon elfogyasztható egy hordó, azaz 60 korsó sör, amelyet a vendéglátó szeptember végi bezárásáig bármikor elfogyaszthat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)