Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pomutz Györgyre emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. október 07. 10:00
Pomutz Györgyre emlékeztek Gyulán
Az egykori honvédtiszt életéről szóló könyvet is bemutattak

kozma györgy

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba  

Pomutz György magyar honvédtisztre, amerikai tábornokra, diplomatára emlékeztek október 6-án Gyulán, a Románvároson álló szobránál.

A megjelenteket Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte. Mint mondta, nemrégiben jelent meg Hermann Sándor Értől az óceánig – Egy szabadságharcos hős életének krónikája című kötete, amely az 1818-ban Gyulán született Pomutz György életét mutatja be. Úgy gondolták, hogy méltóképpen emlékezhetnek az egykori honvédre az aradi vértanúk emléknapján, egyben az őszi könyvtári hét zárásaként bemutatják a könyvet is.

Emlékbeszédet mondott Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke.

Kiemelte: Pomutz György történelmet írt nagy tetteivel, amelyek hozzájárultak a magyarok függetlenségéhez. A honvéd harcolt Klapka György tábornok összes csatájában, aki kapitányi rangra emelte, majd Komárom rendőrkapitányává léptette elő.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

1849-ben emigrált Amerikába, ahol 1861 és 1865 között részt vett a polgárháborúban, az északiak oldalán harcolt. A csatákban szerzett érdemeiért, 1866. májusában, az USA elnöke, Andrew Johnson dandártábornoki rangra léptette elő, amely a legmagasabb elismerés volt, amelyet egy újonnan kinevezett amerikai állampolgárnak adományozhattak akkoriban.

Hozzátette: a polgárháború befejezése után az Amerikai Egyesület Államok szentpétervári főkonzulja lett, amely tisztséget 1878-ig töltötte be. Leváltása után is Oroszországban maradt, ahol 1882. október 12-én hunyt el.

Kozma György aláhúzta: Pomutz György mindig tudta, hogyan vívja ki a körülötte élő tiszteletét, amely nem csupán szervezőkészségének volt köszönhető, hanem kifinomult műveltségének is: szakmáját tekintve jogász volt, nyolc nyelven beszélt.

A beszéd után Siluan Manuila ortodox püspök mondott imádságot, majd koszorúkat helyeztek el a szobor előtt. A folytatásban a román iskolában mutatták be Hermann Sándor könyvét, a szerzővel Dávid Péter, a Gyulai Arany János Művelődési Egyesület elnöke beszélgetett.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)