Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kert hasznos állatai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. október 01. 13:00
A kert hasznos állatai
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Kertünk művelése közben sokféle élőlénnyel találkozunk. Ezek jelentősebb része számunkra és a növényeink számára előnyös. Az esténként nagy szuszogással előjövő sünök igen hasznos barátaink. Az éjszakára a föld alól a felszínre jövő kártevőkből lakmároznak, de még az óvatlan egeret is elkapják, lótücsök, cserebogár is az étlapjukon van és még nagyon sok más rovar.

Számomra a békák a legkedvesebbek, mert irdatlan mennyiségű szúnyogot és legyet összefogdosnak, az ocsmány poloskákról nem is beszélve. Rengeteg szúnyoglárvát elfogyasztanak a nyári pangó vizeinkben. A szőlőültetvényünknél a szőlőmolyt és a szőlőiloncát is szívesen fogyasztják.

Az éjszakai vadászok, a denevérek, százezerszámra ejtik el a levegőben repkedő rovarokat, ezzel mérhetetlenül nagy hasznot hajtanak számunkra, mi pedig mindenféle babonákat aggatunk a nyakukba! Ne féljük tőlük, szeressük őket!

A kis cickányok is rengeteg rovart és lárvát fogyasztanak el, amiről mi nem is tudunk, hisz többnyire ők is éjszaka indulnak zsákmányolni. Képzeljük csak el, madaraink milyen sokat segítenek!

A vetési varjút nem véletlenül hívják így, hiszen a talaj művelésekor ellepik a földet, és bogarak, pajorok után kutatnak, kapirgálnak.

A gólyák ugyanezt csinálják, amikor a tarlóhántáson bóklásznak élelem után kutatva.

A rovarvilág is gondoskodik a maga egyensúlyáról, hisz a fátyolka, a katicabogár, darázs, mind nagy rovarevő. A kertünk gyógyítása így már szinte közösségi munka.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)