Fotó: Pixabay.com
A csalán sok fontos vitamint (mint az A, B, C és E-vitamin) és ásványi anyagok (mint a vas, kálium és kálcium) tartalmaz. A csalán magját szuperételnek minősítették, különböző betegségek megelőzésére és gyógyítására használhatjuk. A húgyúti fertőzések ellenszere, megakadályozza a vesekő képződését, csökkenti a magas vérnyomást, segíti az emésztőrendszert, a nőknél növeli az ösztrogén szintet, a férfiaknál prosztata bántalmakra hasznos a csalánmag.
Ez a növény igazi afrodiziákum. Immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása is van, segít az allergia tüneteinek enyhítésében. Megőrzi a szív- és érrendszerünk egészségét, csökkenti a koleszterinszintet. Kezeli a csontritkulást, a köszvényt és a reumatikus panaszokat.
Fontos forrás lehet a vérszegénység megelőzésében is. Krémekbe, samponokba is beletehető, hiszen olaja testápolásra is alkalmazható, hidratálja a bőrt, javítja a haj minőségét, megszűnteti a hajhullást.
A csalánmag nagyon finom megpirítva, salátákhoz, joghurthoz adva igen ízletes, akár pesto is készíthető belőle. Porrá őrölve fűszerként is alkalmazható. Készülhet belőle tea is, de kapszula és olaj formájában is kapható.
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta, fülakupunktúrás addigtológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus, okleveles rajzvizsgálati szakértő, komplex mozgásterápia-fejlesztő, tanulási coach. Rendelője címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 06-20/487-6669.]