Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lemondott Leel-Őssy Gábor, avagy egy politikai pályafutás vége?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Mocsár-Pörjés JózsefHÍREK • 2023. július 31. 18:27
Lemondott Leel-Őssy Gábor, avagy egy politikai pályafutás vége?
A nagy kérdés most ez: ki az új Leel-Őssy?

Lemondott a Demokratikus Koalíció gyulai választókerületi elnöke. Kérdésünkre a hírt maga Leel-Őssy Gábor erősítette meg. Leel-Őssy volt a DK helyi erős embere.

Leel-Őssy gábor egy képviselő-testületi ülésen a gyulai városházán

Fotó: Gyulai Hírlap

A Gyulai Hírlapnak szűkszavúan nyilatkozott távozásának okairól Leel-Őssy, aki a DK önkormányzati képviselője Gyulán. Azt mondta, az önkormányzati ciklust kitölti, a vállalt feladatát elvégzi.

Furcsának nevezhető, hogy a helyi DK-ban meglévő belső problémákról a nyilvánosság előtt először Galbács Mihály, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) képviselője beszélt. A Gyulai Hírlapnak, amikor azt firtattuk, hogy átlépe-e a DK-ba, azt mondta az MMM önkormányzati képviselője, a DK helyi szervezete belső viták miatt feloszlott. Azt az információnkat pedig nem tagadta, hogy decemberben ajánlatot kapott Leel-Őssy Gábortól, amit elutasított.

Leel-Őssy lapunknak viszont azt nyilatkozta, hogy nem tett semmilyen ajánlatot Galbácsnak. Érdemben nem kívánta kommentálni Galbácsnak azt a kijelentését, hogy az összes ellenzéki képviselőt, köztük őt, Leel-Őssyt is „megvásárolták”.

Leel-Őssy Gábor 2023. június 30. napjával mondott le választókerületi elnöki tisztségéről. Lapunknak azt mondta, a magánéletére, a munkájára szeretne koncentrálni a jövőben.

Megkérdeztük tőle, hogy valós-e az az értesülésünk, miszerint konfliktus alakult ki Lebenszky Attila [a DK korábbi választókerületi elnöke – A Szerk.] és közte, s ennek a következménye-e a távozása. Nemleges választ kaptunk Leel-Őssytől.

A gyulai közéletben nem volt semmilyen előjele Leel-Őssy Gábor lemondásának. Elképzelhető, hogy hirtelen távozásának, netán félreállításának már a 2024. évi önkormányzati választáshoz van köze. Vajon a párt miért nem adott ki közleményt Leel-Őssy távozásáról? Nem fogunk meglepődni azon, ha a választási ciklus végeztével a helyi politikai életből is távozik Leel-Őssy.

leel-őssy gábor az MSZP elnökeként 2009-ben

Fotó: Gyulai Hírlap 

De ki az a Leel-Őssy Gábor?  

Tulajdonképpen Leel-Őssy nevéhez fűződik a gyulai baloldal rehabilitációja. Egy igazán kezdeményező politikus, akinek sem a pártja, sem a saját politikai elképzeléseit nem sikerült megvalósítania az elmúlt 15 esztendőben. Leel-Őssy az MSZP-ben kezdte, civil színekben folytatta, s nagyon úgy tűnik, hogy a DK-ban fejezi be.

Az első gyulai ellenzéki előválasztás győztese volt Leel-Őssy Gábor (DK), aki többek között arról álmodott, hogy „szuper közösségbe” toborozza a gyulai fiatalokat. Ahogyan a DK gyulai ifjúsági szervezetének az ötlete is elhalt, azonképpen halt el minden politikai próbálkozása Gyulán Leel-Őssynek. Nem lett belőle sem polgármester, sem országgyűlési képviselő.

Az MSZP 2010-es megsemmisülése után a baloldal lélegeztetőgépre került Gyulán. Legutoljára 2006-ban tudott polgármesterjelöltet állítani városunkban a Magyar Szocialista Párt. Perjési Klára volt az utolsó jegyzett és elismert politikusa Gyulán a szocialistáknak. Az ő leköszönése után jött Gyulán a nagy baloldali semmi.

Perjési Klára választotta ki, nevelte ki, vezette be a gyulai politikai közéletbe Leel-Őssy Gábort. Kétszer is megválasztották a helyi szocialisták pártelnöknek, illetve a megyei elnökség tagja is volt.

Leel-Őssy Gábor és gyurcsány Ferenc

Fotó: Gyulai Hírlap 

A 2010-es nagy bukás után annyira rosszul csengett a Magyar Szocialista Párt neve a gyulai közéletben, hogy a párt el sem mert indulni a helyhatósági választáson. Ebben a kedvezőtlen közegben zseniális ötlete volt Leel-Őssynek a civil álca felvétele. A Körösök Völgye Egyesület létrehozásával indultak el a választáson a gyulai szocik, Leel-Őssy Gábor listán jutott be a helyi törvényhozásba.

Tulajdonképpen neki volt köszönhető, hogy a baloldal életben tudott maradni a városban. Később pedig Leel-Őssy kiváló politikai érzékkel és kellő időben váltott, otthagyta az MSZP-t, beállt Gyurcsány Ferenc mögé, és a DK-ban folytatta politikai pályafutását 2011 novemberében.

A következő önkormányzati ciklusban Bod Tamással próbálkozott újra gyökeret verni Gyulán a baloldal. Azonban a DK–EGYÜTT–PM–MSZP, illetve maga Bod is nagyon kevésnek bizonyult 2014-ben a sikerhez. A baloldal bukását tovább tetézte a mandátumbotrány. A választások előtt megkötött megállapodással ellentétben Bod Tamás nem volt hajlandó Leel-Őssyék javára lemondani arról az egyetlen listás helyről, amit a nagy baloldali összefogás eredményezett számukra Gyulán. Ezzel a Bod-csellel Leel-Őssy négy évre kiszorult a helyi politikai közéletből.

A DK helyi erőemberei voltak: Lebenszky Attila, Leel-Őssy Gábor és Máthé Zoltán

Fotó: Gyulai Hírlap

Bodnak köszönhetően a gyulai baloldal újabb négy évet pazarolt el. A ciklus legelején Bod mögül kihullottak az őt támogató, Gyulán tagsággal rendelkező pártok, a DK és az MSZP. A baloldalt jelentősen megosztó Bod négyéves önkormányzati munkája nem volt több kenyérkeresetnél, a gyulai baloldal építkezni képviselőségéből nem tudott.

A 2019-es önkormányzati választáson már nem Bod Tamással (Együtt–PM), aki négy év alatt teljesen kiírta magát a politikai közéletből, hanem a gyulai közéletben üstökösként megjelent Momentummal, illetve azok helyi képviselőivel gyűlt meg a DK és Leel-Őssy baja. A helyi MSZP és a DK között kialakult előválasztási csörte sem hiányzott Leel-Őssynek. Az előválasztási csetepatéból végül Leel-Őssyék kerültek ki győztesen.

A régi szép időkben Leel-Őssy Gábor és Bod Tamás

Fotó: Gyulai Hírlap

Kijelenthetjük, jelentős részben Leel-Őssy Gábornak köszönhető, hogy a helyi baloldal átvészelte egyik legnehezebb időszakát, s nem tűnt el a gyulai közéletből. Voltaképpen és nagyjából ennyire futotta Leel-Őssy erejéből. Regnálása idején azonban sem a párt, sem a tagság nem tudott érdemben gyarapodni. Leel-Őssy rövid dőre ugyan „felfújta” a gyulai baloldalt, de hamar kiderült, hogy lufi az egész. 

Volt egy időszak, amikor úgy tűnt, hogy többen és átgondoltan építik újjá a baloldalt Gyulán. Volt. Leel-Őssy Gábor meg még éppen van. A DK-t azonban már nem ő irányítja Gyulán. A nagy kérdés most ez: ki (lesz) az új Leel-Őssy?

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)