Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bod Tamás szerint nincs baloldali mandátumügy, zsarolónak tartja a dékásokat, és kiteríti a szennyest

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.HÍREK • 2014. október 23. 12:02
Bod Tamás szerint nincs baloldali mandátumügy, zsarolónak tartja a dékásokat, és kiteríti a szennyest
Bod Tamás füle valamiért nem akarja meghallani a becsület és a szavahihetőség szavakat
Bod Tamás is megszólalt. Hosszú sajtóközleményben reagál a Gyulai Hírlap online oldalon megjelent, mandátumügyével foglalkozó írásunkra. Az Együtt 2014-Korszakváltók Pártjának önkormányzati képviselője kifogásolja, hogy ügyében csak késve kapott szót a Gyulai Hírlapban. Véleményünk szerint a megszólalás lehetőségét alkalmas időben kínáltuk fel Bod Tamásnak. A politikust azután hívtuk fel telefonon, hogy online oldalunkon megjelent a Demokratikus Koalíció két gyulai politikusával, Leel-Őssy Gáborral, a DK gyulai elnökével és Lebenszky Attilával, a Demokratikus Koalíció Gyulai Szervezetének ügyvezető alelnökével készült anyagunk. Ekkor gondoltuk úgy, hogy Bod Tamásnak is meg kell szólalnia, hiszen olyan állításokat fogalmaztak meg a dékás politikusok, amelyek több helyen ellentmondanak mindannak, amit Bod Tamás elmondott Gyula Város Képviselő-testületének alakuló ülésén, ahol szintén szóba került mandátumügye.
Bod Tamás, a baloldal közös képviselője Gyula Város Képviselő-testületének alakuló ülésén. Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

Minden bizonnyal Bod Tamásnak kellemetlen a mandátuma körül kialakult baloldali politikai csetepaté. Megértjük Bod Tamást, ugyanakkor azt gondoljuk, hogy nem a Gyulai Hírlap által kreált ügyről van szó, szerkesztőségünk is megkapta azokat a dokumentumokat, amelyek tartalma egyértelmű és vitathatatlan.  

Bod Tamás 2014. év július hó 30. napján az Együtt-PM választókerületi elnökeként nyilatkozatban mondott le mandátumáról. „Kötelezem magam a gyulai önkormányzati választás eredményekről függően, hogy amennyiben a három-párti ellenzéki összefogás csak egyetlen egy képviselőt tud a kompenzációs listán bejuttatni Gyula Város Képviselő-testületébe, akkor a listán első helyen bejelentett helyemről (Bod Tamás Együtt-PM) lemondok, és a mandátumot átengedem a másodikként bejelentett Leel-Őssy Gábor képviselőnek (Demokratikus Koalíció)" – olvasható a nyilatkozatban, amelyet Bod Tamás aláírt Szabó Jenő és Lebenszky Attila tanúk előtt.  

Nyilatkozata ellenére Gyula Város Képviselő-testületének október 22-ei alakuló ülésén Bod Tamás vette át a baloldal által besöpört egyetlen mandátumhoz járó képviselői megbízólevelet, s tette le az öt évre szóló képviselői esküt.

Kérdezhetnénk, akkor miről beszélünk most? A dékás Leel-Őssy Gábornak vélhetően teljesen igaza van, amikor azt mondja: ez már nem politikai kérdés, hanem egyszerűen becsületbeli ügy.

Abban sincs semmi meglepő, hogy Lebenszky Attila csalódott Bod Tamásban, s a történtek után nem tartja becsületes politikusnak őt. Mindannak fényében, hogy Lebenszky Attila végigkampányolta Bod Tamással az egész választást, egykori SZDSZ-es polgármesterként rutinjával segítette Bodot, érthető a DK-s politikus mérge: egy olyan mandátumtól estek el október 12-én, amely őket illette volna meg.

Bod Tamás sajtónyilatkozatában egyenesen zsarolónak nevezi Leel-Őssy Gábort és Lebenszky Attilát. „Nem engedhetünk a zsarolóknak – válasz a DK hamis vádjaira” címmel írja le hosszan álláspontját Bod. Véleménye szerint nincs mandátumügy, s becsület dolgában sem kér kioktatást a gyulai dékásoktól.

Bod Tamás azt írja, hogy a gyulai önkormányzatiság majd 25 éves történelmében példátlan esetként egyetlen bizottsági és részönkormányzati helyet sem kapott a baloldal. Ez a kijelentése nem felel meg a valóságnak, mivel az előző önkormányzati ciklusban is bizottsági hely nélkül maradt a baloldal képviselője.

Bod Tamás azt írja, hogy nem vállalható és nem magyarázható, hogy egy DK-s politikus a fideszes polgármester oldalára játszik. Lebenszky Attila és a DK az „emlékeztető” dokumentum szerint az alakuló ülést megelőző napon tett még egy utolsó kísérletet Bod Tamás meggyőzésére.

„A megbeszélés tárgya az volt, hogy Bod Tamás, az önkormányzati választásokra megkötött hárompárti választási szövetség közös polgármesterjelöltje, a pártszövetség listavezetője, korábban írásban tett, általa aláírva, és tanuk által is hitelesített Nyilatkozata szerint, hajlandó-e visszalépni a Demokratikus Koalíció vk. elnöke, Leel-Össy Gábor részére. E megbeszélés a jelzett tárgyban harmadik fordulónak minősül. Bod Tamás a feltett kérdésre kijelentette, hogy nem hajlandó visszalépni, be kíván menni a képviselő-testületbe annak ellenére, hogy korábban ennek az ellenkezőjét vállalta. Döntését a felszólítás ellenére nem volt hajlandó írásban is megerősíteni” – olvasható a jegyzőkönyvben.

Ha ezek után sem volt egyértelmű Bod Tamásnak az, hogy valamilyen formában nyilvánosságra kerülhet a nyilatkozata, akkor talán mégsem neki való a politikusi pálya. Ebben a baloldali politikai játszmában Bod volt az egyetlen, aki megakadályozhatta volna, hogy közbeszéd tárgya legyen mandátuma. Egyszerűen fel kellett volna vállalnia korábban tett nyilatkozatát, s a választás éjszakáján, amikor egyértelművé vált, hogy a hárompárti baloldali összefogás egyetlen listás mandátumhoz jut, be kellett volna jelenteni lemondását a listás képviselői helyről. Ez így lett volna becsületes.

Bod kijelentésével ellentétben, akkor ki volt az, aki a fideszes polgármester oldalára játszott ebben a történetben? Lebenszky Attila vagy Bod Tamás saját maga?

Bod kijelentése egyébként erősen szubjektív, nem csak ferdíti a valóságot, önmagában is jelentős túlzást takar. Az a gyulai Fidesz, amely az összes egyéni választókerületet magabiztosan nyerte képviselőjelöltjeivel az október 12-ei választáson – a polgármesterjelöltjük is egyértelmű felhatalmazást kapott a gyulaiaktól, jelentős szavazattöbbséggel előzte meg jelölttársait – jelenlegi helyzetében egyáltalán nem szorul rá a baloldal semmilyen segítségére. Azzal, hogy Lebenszky Attila október 21-én huszonöt e-mail címre elküldte a Bod Tamást leleplező dokumentumokat, jelentéktelen és semleges esemény a Fidesznek. Az már más kérdés, hogy ezzel Lebenszky Attila egyáltalán nem tett jót Bod Tamás gyulai politikai karrierjének.

A történések egyre inkább cáfolják Bod Tamás testületi ülésen tett kijelentését, miszerint egyszerű belső vitáról van szó, amely napokon belül megoldódik. Nagyon úgy tűnik, hogy ez nem igaz. A valóság ezzel szemben az, hogy a Demokratikus Koalíció kivonulni készül Gyulán a többpárti baloldali együttműködésből.

Bod Tamás szerint a lényeg az, „hogy a helyi választási bizottság aggálytalanul igazolta mandátumomat és adta át ünnepélyes körülmények között a megbízólevelét az október 22-ei alakuló ülésen úgy, hogy Lebenszky Attila minden idevonatkozó dokumentumot eljuttatott nekik is. Azaz, voltaképpen nincs is ügy.”

Álláspontunk szerint Bod Tamás mandátumhoz való jogát senki nem vitatta és kifogásolta. A Gyulai Hírlap sem tett ilyet. Vitathatatlan, hogy a hárompárti baloldali összefogás listavezetője Bod Tamás volt, a közös baloldal által megszerzett mandátum pedig a listavezetőt illeti, jár neki, az övé. Ezért lett a baloldal egyetlen mandátuma Bod Tamásé. Ilyen tekintetben, azaz jogilag valóban nincs ügy. Nem perelhető el tőle a képviselőség. De ilyet nem is állított senki. Egyetlenegy dologról beszélt minden gyulai dékás, a becsületről és Bod Tamás szavahihetőségéről. Ezeket Bod Tamás füle valamiért nem akarja meghallani.

Az alábbiakban teljes terjedelmében, szöveghűen közöljük Bod Tamás sajtóközleményét, amelyet mandátumügyével kapcsolatosan juttatott el a Gyulai Hírlaphoz.

* * * 

Nem engedhetünk a zsarolóknak – válasz a DK hamis vádjaira

- avagy valójában nincs is ügy, s becsület dolgában nem kérek kioktatást –

Furcsa helyzet, amikor a zsarolók előlépnek és vádaskodnak. Meglepő, amikor a zsarolók a megzsarolt becsületét kérdőjelezik meg. Érdekes dolog az is, hogy az ügyben csak késve kapok szót, bár közvetlen érintett vagyok.

Leel-Őssy Gábor és Lebenszky Attila kevés dologról beszél és sok mindenről hallgat. Miközben leszögezem: egy párt belső ügyeit nem itt és nem így kellene megbeszélni. Megpróbáltam, de mint ebben az ügyben végig, most is elutasításba és merev, alkuképtelen álláspontba ütköztem.

Hozzátéve: nem vállalható és nem magyarázható, hogy egy DK-s politikus a fideszes polgármester oldalára játszik. Talleyrand nagyszerű mondása szerint: „Ez több mint bűn: ez hiba.”

Minden azzal indult, hogy a nyáron a hárompárti (DK, Együtt-PM, MSZP) megbeszélések harmadik fordulójában azzal állt elő a Demokratikus Koalíció, hogy bár nem ő adja a közös polgármesterjelöltet, mégis az övé legyen a listán az első hely. Ezt első és másik próbálkozás után is visszautasította az Együtt-PM és az MSZP.

Ez minden eddigi politikai szokásjognak és logikának ellentmondott volna. Majd a tárgyalások legvégén és a gyakorlati jelöltállítás lezárultával azzal állt elő, hogy lehet a közös polgármesterjelölt, azaz én a lista első helyén, de ha csak egy befutó van, akkor mindenképpen az DK embere kerüljön be a testületbe. Azaz, nem számít a választók akarata, csak az, hogy DK-ás politikus kerüljön a testületbe.

Ennyit a „valódi” együttműködésről, a „közös” ellenzéki összefogásról és arról, hogy ők semmi mást, csak saját rövid távú pártérdekeiket nézték. A baloldali együttműködés nem tudott volna elindulni külön-külön, ha e zsarolásnak nem engedek. Ezért írtam alá.

Ugyanakkor ez a nyilatkozat azt a háromoldalú megállapodást egészítette ki, amelyet a DK, az Együtt-PM és a MSZP írt alá. Így ez a nyilatkozat akkor volna érvényes, ha a jelölőszervezetek aláírásukkal látják el. De nem ez történt, a három párt képviselői nem látták el ezt kézjegyükkel. Ahogy fontos azt is hangsúlyozni, hogy ebben a nyilatkozatban nincs semmilyen időbeli meghatározás, hogy mikortól lenne hatályos. Már ha érvényes volna.

A választás estélyén bekövetkezett, hogy – ha kevés híján is, de – az ellenzéki együttműködés csak egy embert juttatott be a gyulai képviselő-testületbe. Október 13-án azzal hívott fel engem Leel-Őssy Gábor, hogy a nyilatkozat ellenére – amit ma olyan fontos dokumentumnak vélnek, holott semmilyen közjogi hatálya nincs – ő nem is akar bemenni a testületbe. Felajánlotta, menjek én. Egyetlen feltétele volt, lépjek át a DK-ba. Azt válaszoltam, ez nem ilyen egyszerű, s hogy nem véletlenül vagyok az Együtt alapító tagja. Ez az ajánlat mindent: a hárompárti megállapodást és a nyilatkozatot is felülírta volna. Ennyit a DK „elvi” politizálásáról.

Az Együtt-PM és a az MSZP pedig azt ajánlotta: tárgyaljuk újra a közös lista ügyét. A DK nem volt erre hajlandó.

A közös munkában az elejétől a végéig  kizárólag saját érdekei mellett kiálló DK  kampányaktivitása és eredményei gyengék, kampányfinanszírozása mérsékelt. A most öblös hanggal nyilatkozó Leel-Őssy Gábor a kampányból – vélhetően más elfoglaltságai miatt – teljességgel kimaradt.  

Ami a lényeg: a mostani DK-s görögtüzek ellenére a helyi választási bizottság aggálytalanul igazolta mandátumomat és adta át ünnepélyes körülmények között a megbízólevelemet az október 22-ei alakuló ülésen úgy, hogy a Lebenszky Attila minden idevonatkozó dokumentumot eljuttatott nekik is. Azaz, voltaképpen nincs is ügy.

Ezért volt hazug Görgényi Ernő polgármester érvelése a testületi ülésen a bizottsága helyek elosztása kapcsán, miszerint nem tudta, kivel kell tárgyalni. (A gyulai önkormányzatiság majd' 25 éves történelmében példátlan esetként egyetlen bizottsági és részönkormányzati helyet sem kapott a baloldal.)

Becsület dolgában – köszönettel – senkitől, így Leel-Őssy Gábortól és Lebenszky Attilától sem kérek kioktatást.

A mandátum és önkormányzati munkám választóim, s a helyi baloldal megerősítése miatt fontos. Ők bennem bíznak, s ennek meg akarok felelni.

Bod Tamás baloldali önkormányzati képviselő

    

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)