Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy utca egyirányúsítása volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2022. május 26. 13:05
Egy utca egyirányúsítása volt az interpellációs óra egyik témája
A gyulai képviselő-testület május 26-i ülésén a régi tanvágóhíd épülete is szóba került

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése május 26-án a városháza dísztermében. A tanácskozáson gyalogosátkelő-helyek, egy utca egyirányúsítása, valamint a régi tanvágóhíd épülete is szóba került.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A nap első kérdezője Kiss Tamásné (Fidesz–KDNP) volt, aki két témával érkezett az ülésre. Elmondta, elkészült a Rulikowski utca útburkolata, és kijelölték a felfestendő felezővonal, parkolók helyét. Véleménye szerint félő, hogy az autósok, motorosok nem veszik figyelembe, hogy lakó-pihenő övezetben közlekednek, ezért azt kérte, hogy fessenek fel gyalogokosátkelőt a Gyöngyvirág téri játszótérhez, valamint az ott található bolthoz.

Második kérdésében a paradicsomi lakótelep, illetve a már említett játszótér padjairól és játszóelemeiről érdeklődött a képviselő. Ezek rossz állapotban vannak, ezért korábban kérte az átvizsgálásukat, most pedig arra volt kíváncsi, hogy mikor számíthatnak a felújításukra.

Leel-Őssy Gábor (Demokratikus Koalíció) szintén Rulikowski utca kapcsán interpellált. A Kiss Tamásné által elmondottakat azzal egészítette ki, hogy szeretné, ha a teljes Rulikowski utcán 30 kilométeres sebességkorlátozás lenne érvényben.

Kiss Tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője kiemelte: a gyalogosátkelő-helyet megterveztették, most az engedélyezésre várnak, és kérték a Démászt, vizsgálják meg a két csomóponton, hogy megfelelő-e a közvilágítás. A 30 kilométer per órás sebességkorlátozó tábla kapcsán elmondta, az önmagában nem feltétlenül működik, és a rendőrség sem javasolta a kihelyezését.

Görgényi Ernő polgármester (Fidesz–KDNP) szerint is indokolt lehet a tábla, így kérte, hogy ismét tartsanak bejárást a helyszínen a rendőrséggel.

A padokkal és a játszóeszközökkel kapcsolatban Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezetője válaszolt. Mint mondta, folyamatosan haladnak a padok felújításával városszerte, a lakótelepen és Gyöngyvirág téri játszótéren esedékes munkálatokat legkésőbb augusztusig elvégzik.

Kiss Szabolcs 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kiss Szabolcs (Fidesz–KDNP) a Galamb utcán és a közelében lakók kérését tolmácsolta, akik szeretnék, ha az Eminescu utca és a Kuruc utca közötti szakasz egyirányú lenne. Ezen a szakaszon található a Románvárosi Óvoda és a Napsugár idősek otthona is, nagy a forgalom, viszont az utca túl keskeny. A lakók azt javasolták, hogy az utca az Eminescu utca felől legyen megközelíthető.

A rendőrség álláspontját Görgényi Ernő ismertette. Elmondta, megvizsgálták a szakaszt, és támogatják az egyirányúsítást. Különösen a reggeli és délutáni órák a problémásak, amikor az óvodához érkező szülők miatt megnövekszik a forgalom. Javasolták a helyszíni bejárást az intézkedés előtt, így ez lesz a következő lépés. A városvezető kérte, hogy a bejárás során vessék fel újra az óvoda képviselőinek, hogy az előkertet, amelyet a gyermekek nem használnak, alakítsák át parkolóvá, így több autó megállhatna az intézmény előtt.

Leel-Őssy Gábor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az utolsó interpelláló Ökrös István (Fidesz–KDNP) volt, aki két témát tárt a grémium elé. Elsőként a tanvágóhíd épületéről érdeklődött, amelynek tetőszerkezete egyre rosszabb állapotban van, így ráférne a felújítás. A képviselő kérdezett a Vereskereszt dűlőútról is, amely jó ideje nem járható az illegálisan lerakott szemét miatt, így a gazdáknak több kilométert kell kerülniük, hogy eljussanak a földjeikre.

A kérdésekre Molnár Csaba válaszolt. A vágóhídról elmondta, 2019-ben már foglalkoztak a témával, felmérették a szükséges munkálatokat, akkor a közel 900 négyzetméteres tető felújítása 24 millió forintba került volna, de forrás nem volt rá. A jelenlegi árak mellett ugyanezek a munkálatok már csaknem 70 millió forintba kerülnének. A felújítást pályázati forrás bevonásával tudnák megvalósítani, de ehhez először funkció kell az épületnek, és bonyolítja a helyzetet, hogy az épület országos műemléki védelem alatt áll, így az örökségvédelmi hivatal engedélyére is szükség van.

A Vereskereszt dűlőút kapcsán az osztályvezető hangsúlyozta: az út állami fenntartású, amelyet a szomszédos erdő tulajdonosa árkolt ki, és hordott tele mindennel, hogy megakadályozza a falopásokat. Annyit tehetnek, hogy levelet írnak a vagyonkezelőnek, amelyben kérik, hogy tegyék járhatóvá az utat.

Ökrös István

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)