Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Össztűz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Bimbó LajosPUBLICISZTIKA • 2022. június 05. 18:00
Össztűz
Morális kérdés?

bimbó lajos

Fotó: Gyulai Hírlap

A napokban robbant ki és hatalmas vihart kavart a Rapport Richárd esetleges zászlóváltásáról szóló hír. A gyulai kötődésű nagymester életének legnagyobb sikere előtt áll, így a bejelentés után azonnal össztűz zúdult rá.

A különböző híroldalak azonnal kész tényként közölték a „nemzetcserét”, ám ahogy az lenni szokott, ember legyen a talpán, avagy inkább jól meg kell ülnie a kommentfotelben annak, aki el akar igazodni a hírek között. A Magyar Sakkszövetség hivatalos weboldalán ír az esetről: a Magyar Sakkszövetség a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE) értesült hivatalosan arról, hogy Rapport Richárd, a magyar férfi sakkranglista vezetője, jelenleg a világranglista 5. helyén álló világbajnokjelölt, világklasszis sakkozó kezdeményezte az ún. „zászlóváltást”, azaz azt, hogy a jövőben magyar zászló helyett román zászló alatt versenyezzen.

A hír azonnal bejárta a honi média minden kis szegletét, így ahogy lenni szokott, elindult az a lavina, amely szinte minden hasonló helyzetben megállíthatatlanul száguld át egy-egy közszereplőn. A hazai és a nemzetközi sakkvilág állócsillaga kap hideget és meleget, de inkább őt magát küldik el melegebb éghajlatra. A döntés elsősorban morális kérdést vet fel, amelyre válaszul az internet bátor és mindent tudó népe azonnal a hazaáruló táblácskát akasztotta Ricsi nyakába. A hozzászólások között már a Trianon-témakör is megjelenik, a sportoló pénzzel való kitömése pedig már át sem lépi az ingerküszöböt.

A kérdés számomra nem az, hogy Rapport Richárd miét szeretne más zászló alatt a sakkvilág csúcsára érni, hiszen mindezt megtudni nem lesz egyszerű, a miértek és a hogyanok útvesztőjében bárki eltévedne. A kérdés az, hogy miért kell valakit megbélyegezni, hazaárulónak nyilvánítani vagy ne adj’ isten, letagadni? Honnan ez a zsigeri gyűlölet? Hol van ennek a gyűlöletcunaminak a vége?

Egy biztos, ha egyszer találkozom vele az utcán, kezet nyújtok neki, és megköszönöm mindazt, amit az országért és a sportért tett. Ez olyan „sportos dolog”, ez olyan emberi.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)