Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - TURISZTIKAI ATTRAKCIÓ LÉTREHOZÁSA GYULÁN

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • 2022. április 11. 15:29
TURISZTIKAI ATTRAKCIÓ LÉTREHOZÁSA GYULÁN

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a GINOP 7.1.9-17-2020-00041 azonosítószámú, Turisztikai attrakció létrehozása Gyulán  című projekt. A beruházás eredményeként egy gyermekszabadidős élményközpontot alakítanak ki a Szent Miklós parkban található egykori alispáni lakból.

  Az építmény rendeltetésének leírása:

  Gyula Város Önkormányzata hasznosítani kívánja az évek óta lakatlan, tulajdonában álló műemléki jelentőségű területen fekvő műemléki épületet. A jelenleg használaton kívüli épület állapotú folyamatosan romlik, avul. A beruházás csak az épületet érinti, annak környezetében a közművezetékek javítása és kiegészítése történik meg. Az épület melletti burkolt területen kerti színpad létesül, amely a nyári időszakban, heti egy-két alkalommal előadásokat biztosít a gyerekek számára. A tervezett épület a gyermekek napközbeni elhelyezését, ellátását és foglalkoztatását teszi lehetővé.  

  Az építmény rendeltetése, funkcionális kapcsolatai:

  A tervek szerint a gyermekeket korcsoportok szerint választják szét, egy-két éves korig a bölcsődei részben, körbe vett játszóterületen játszhatnak a kicsik. Az óvodás korú gyermekek egy nagyobb térben kapnak majd helyet, amely összeköttetésben lesz a leendő zsúrteremmel. A nagyokat, 7-14 éves korig az épület másik részében, több szobában helyezik el, ahol a szellemi és mozgásformák játszva tanulását gyakorolhatják különböző eszközökön, gépeken. A belső felhasználás mellett lehetőség lesz a tavaszi, nyári és a kora őszi időszakban a telken belül az udvaron is játszani, illetve a burkolt felületen a csoportos foglalkozások és a színházi előadások mellett a sportra is lehetőség nyílik majd. Az akadálymentes kialakítás miatt az épületet a fogyatékkal élők is használhatják.

  A beruházás tetőszerkezet javításával a fa szerkezetek cseréjével és javításával, és a cserepezés cseréjével kezdődik, beleértve a bádogozást is. Ezek után kezdődhet meg az épület külső rekonstrukciója, majd végső feladatként az épület belső munkálataival fejeződik be a projekt.


   

  2018. 09. 15., SAJTÓANYAG

  BEJÁRTUK AZ EGYKORI ALISPÁNI LAKOT

  Több gyulai épület is megnyitotta kapuit az európai Kulturális Örökség Napján

  Az Erkel Ferenc Kulturális Nkft. mellett idén a református és az evangélikus egyház csatlakozott az Európai Örökség Napokhoz, és nyitotta meg temploma kapuit a nagyközönség előtt. Mi az egyelőre használaton kívül álló egykori alispáni lakban és a református templomban néztünk szét, ahol két kiállítás várja vasárnap is a látogatókat.

  Nem igazán jutott még el az üzenete a Kulturális Örökség Napjának a gyulaiakhoz, hisz a kezdeményezés iránt szombat kora délutánig egyáltalán nem volt nagy az érdeklődés. Jóllehet szerepelt a kínálatban olyan épület megtekintése is, amelybe egyébként törvényesen sem a városlakó, sem a turista nem juthat be.

  Bíztatásul annyit tennénk hozzá, hogy a fővárosban már igazi kultusza van a nemzetközi kezdeményezésnek, amely nem csupán különleges, nagy múltú ingatlanokat mutat meg szakszerű vezetésekkel az érdeklődőknek, hanem egyéb programokat is szervez mellé. Az eseménynek akkora a sikere, hogy a rendelkezésre álló helyekre hetekkel korábban kell regisztrálni. Mi például többszöri próbálkozásunk ellenére sem jutottunk be a Földtani Intézetbe, pedig a jelentkezésünket nem halasztottuk az utolsó percre.

  Gyulánál maradva: mivel a helyi kiállítótereket ismerjük, választásunk az alispáni lak bejárására esett, amit belülről még nem volt alkalmunk szemrevételezni, de amelyről tudjuk, hogy egy leendő helytörténeti kiállítóhely lesz.

  A Szent Miklós park sarkán álló copf stílusú, kúriaszerű házat az 1801. évi tűzvész után id. Cziegler Antal uradalmi építész tervei alapján emelték. Az 1980-as évekig a városé volt, majd állami tulajdonba került. Egy ideig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szegedi regionális irodája kirendeltségeként működött, 2010 óta viszont üresen áll. Megmentésére és hasznosítására a gyulai képviselő-testület sietett azzal, hogy kifejezte igényét ingyenes vagyonkezelői jogára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felé.

  Mivel szavakban nehéz úgy visszaadni a látottakat, hogy teljes mértékben és hihetően tükrözzék a valóságot, képekben és egy rövid videóban mutatjuk be Önöknek az ingatlant jelenlegi formájában. Az épület udvarán egyébként tettünk egy nagyszerű felfedezést: összetalálkoztunk a titkos alagút lejáratával, amely a nehéz időkben menekülési alternatívát biztosított az alispánnak, és amelyen át a kastély és a vár urai is eljuthattak Egerig. Na jó, csak vicceltünk! Egy lejáratba azonban valóban beleütköztünk, de mivel benőtte a fű, előfordulhat, hogy egy égi kút maradványáról van szó.

  Utunk innen a református templomba vezetett, ahol épp esküvőre készülődtek, így a hajlékot még gyönyörűbbnek találtuk, mint egyébként. Itt két kiállítást is megnéztünk, egy bibliai tematikájú gyermekrajz-válogatást és a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó tárlatot. Szépnek hatott a sallangoktól megtisztított tér az őszi napsütésben. Benéztünk az evangélikus templomba is, amely úgyszintén tündökölt a fényben, de mivel pont egy személyes jellegű köszöntésbe sétáltunk be, nem időztünk túl sokat a hajóban. A bejárattól balra viszont láttunk valami érdekeset. Ajánljuk figyelmükbe! És bár a katolikusok nem csatlakoztak a KÖN-höz, a Nádi Boldogasszony kegytemplomba is bárki bekukucskálhatott.

  Az Európai Örökség Napok 1985-ben az Európa Tanács felvetésére jött létre, az Európai Unió 1999-ben csatlakozott hozzá. A kezdetektől ötven országban, az Európai Kulturális Egyezmény Részes Államaiban rendezik meg, amelynek során számos emlékhely és műemlék várja ingyen a látogatókat. Magyarországon olyan épületek nyitják meg ilyenkor a kapuikat, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogathatók. A folyamatosan nyitva tartók pedig olyan helyekre vezetik be az érdeklődőt, amelyek jellemzően zárva vannak a nagyközönség előtt.


  2021. 06. 28., SAJTÓANYAG

  GYEREKPARADICSOM LESZ AZ ALISPÁNI LAKBAN

  Háromszázmillió forint pályázati támogatásból alakítanak ki „gyerekparadicsomot” a Szent Miklós parkban található egykori alispáni lakban

  Az önkormányzat pályázatairól szóló tájékoztató ismertetésekor az ülést vezető Görgényi Ernő (Fidesz) elmondta: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaiból 300 millió forintot nyert el a város, a támogatásból „családbarát gyerekparadicsomot” hoznak létre a Szent Miklós parkban található volt alispáni lakban. A városvezető kiemelte, a létesítmény a helyieknek és a városba érkező turistáknak is kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd.


  2022. 02. 28., SAJTÓANYAG

  A VÁROSI BÜDZSÉ, A GYERMEKSZABADIDŐS KÖZPONT ÉS A KÖZVILÁGÍTÁS KARBANTARTÁSA IS NAPIRENDEN SZEREPELT

  Az egykori alispáni lakba tervezett gyermekszabadidős élményközpont kialakítására 61,4 millió forint pályázaton kívüli forrást ad az önkormányzat

  A grémium egyhangú döntése értelmében az egykori alispáni lakba tervezett gyermekszabadidős élményközpont kialakítására 61,4 millió forint pályázaton kívüli forrást biztosít a gyulai önkormányzat a kötvénykibocsátásból keletkezett szabad pénzeszközéből. A többletköltség finanszírozására a város ráemelési kérelmet nyújt be a kormányhoz.

  Görgényi Ernő emlékeztetett: a műemlék jellegű épület tulajdonjogát hosszas egyeztetés után sikerült visszaszerezni az államtól. Annak érdekében, hogy az ingatlan fenntartható legyen, funkciót kell neki adni – tette hozzá.  

  Elmondta, az épületben gyermekszabadidős élményközpontot alakítanak ki, amely a gyulaiaknak és a turistáknak is kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A beruházásra a város 299,9 millió forint százszázalékos intenzitású támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból. Az összegből felújítják a Szent Miklós utcai épületet és annak udvarát, valamint interaktív eszközöket szereznek be.

  A polgármester kifejtette: a kiegészítésre azért van szükség, mert az építési munkálatok a tervezői költségbecslés alapján 224,1 millió forintba kerülnek, a támogatásból azonban csak 162,7 millió forint használható fel erre. Megjegyezte: a saját forrás mértéke még változhat a feltételes nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása után.

  Galbács Mihály a napirendi pont kapcsán arról érdeklődött, miért szerepel az előterjesztéshez csatolt táblázatban 3,8 millió forinttal nagyobb összeg, mint az előterjesztésben.

  Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője elmondta: a táblázatban szereplő összeg az engedélyköteles és a nem engedélyköteles építési tevékenységeket is tartalmazza, az előterjesztésben viszont csak az engedélyköteles tevékenységek szerepelnek.

  A városvezető Leel-Őssy Gábor kérdésére ismertette: a kötvényből származó forrásból 419 millió fordítható fejlesztésre.


  2022. 09. 01., SAJTÓANYAG

  ELINDULTAK A FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOK AZ ALISPÁNI LAKBAN

  Az épületben gyermekszabadidős központot alakítanak ki

  Elindultak a felújítási munkálatok a történelmi jelentőségű, városképet meghatározó egykori alispáni házban, ahol egy gyermekszabadidős központot hoznak létre – tudatta lapunkkal Görgényi Ernő polgármester és Kovács József országgyűlési képviselő szeptember 1-jén a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

  GÖRGÉNYI ERNŐ ÉS KOVÁCS JÓZSEF

  Fotó: Gyulai Hírlap 

  Görgényi Ernő kiemelte: arra törekednek, hogy a város fejlődése folyamatos legyen, ezért a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetben is fejlesztéseket valósítanak meg, illetve készítenek elő.

  Hozzátette: a ház az állam tulajdona volt, amely Lázár János közbenjárásnak köszönhetően került az önkormányzathoz, teljesen ingyen. Ezután kezdtek el foglalkozni a hasznosításával, amelyhez találtak egy gyógyhelyfejlesztési pályázatot, amelynek szigorú kritériumai voltak: csak a kijelölt gyógyhely határain belül lehet a forrásból felújításokat végezni, de fürdőfejlesztésre nem fordítható.

  A polgármester hangsúlyozta: a gyulai családbarát önkormányzat, így olyan turisztikai attrakciót akartak létrehozni, amely egyaránt szolgálja a gyulai családokat, valamint a városba látogató turistákat is.

  Fotó: Gyulai Hírlap 

  A gyermekparadicsomban korcsoportok szerint lesznek elhelyezve a gyermekek: 2 éves korig egy „bölcsődei” részben, 3 és 6 éves kor között egy nagyobb térben kapnak helyett a gyermekek, a 7 és 14 éves kor közöttieket pedig több szobában helyezik majd el.

  Megtudtuk, a központot az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. fogja üzemeltetni, ahol számtalan programot fognak kínálni a gyermekeknek, akiket a szülők a nyitvatartási időben bármikor elvihetik az épületbe, de bérelhető is lesz születésnapokra, illetve egyéb rendezvényre is. Az attrakció időjárástól független, „négyévszakos” lesz, ahol kerékpártárolókat is kialakítanak, valamint az egész épület akadálymentesített lesz.

  A központban lesznek vizuális, fizikai és számítógépes játékok, mozgást igénylő, interaktív, valamint önképző és fejlesztő elfoglaltságok is.

  Fotó: Gyulai Hírlap 

  Görgényi Ernő aláhúzta: az elnyert pályázati támogatás közel 300 millió forint, amelyhez a fürdővárosi grémium további 49 millió forint önerőt biztosít, ezzel kapcsolatban ráemelési kérelmet fognak benyújtani a kormányhoz. A nyílt közbeszerzési eljárást a Futizo Kft. nyerte el, a munkálatok tervezett befejezési dátuma 2023. március 31-e.

  Kovács József az épület történelméről beszélt, majd kiemelte: rendkívül fontos, hogy képesek kiaknázni ezeket a lehetőségeket, valamint köszönetet mondott Lázár Jánosnak a segítségért, amelyet az alispáni lak, az Almásy-kastély vagy éppen az AquaPalota beruházásakor nyújtott.

  Mint mondta, véleménye szerint nagyon fontos egy ilyen ikonikus épület megmentése.


  2023. 01. 10., SAJTÓANYAG

  ZAJLIK AZ ALISPÁNI LAK FELÚJÍTÁSA

  Rusznyák Csaba képriportja

  Zajlanak a felújítási munkálatok az alispáni lakban, ahol gyermekszabadidős központot hoznak létre. Korábban megírtuk, a központot az Erkel Ferenc Nonprofit Kft.  üzemelteti majd. Számtalan programot fognak kínálni a gyerekeknek, és a „négy évszakos”, akadálymentesített épület születésnapokra és egyéb rendezvényre is bérelhető lesz. A munkálatok tervezett befejezési dátuma március 31-e.

  Fotó: Gyulai Hírlap 

  Összes cikk - lent (max 996px)
  +
  +
  +
  +
  +
  +
  +
  +
  +
  A rovat friss cikkei
  A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
  Cikkek keresése az online archívumban
  Bannerfelhő (max 165px)