Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - GYULA VÁROS KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • 2021. augusztus 24. 10:58
GYULA VÁROS KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00012 azonosítószámú, Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekt. A forrást a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítésére fordítják.

Kedvezményezett neve: Gyula Város Önkormányzata

Projekt címe: Gyula város komplex turisztikai fejlesztése

Szerződött támogatás összege: 1000 000 000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. december 15.

Projekt azonosítószáma: TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00012

Pályázat benyújtásának ideje: 2020. december 14.

Támogatási szerződés hatálybalépése: 2021. június 1.

A projekt célja Gyula Város Önkormányzata turisztikai kínálatának fejlesztése a térség természeti adottságaira épülő kulturális és aktív turisztikai kínálatok érdekében.

A projekt keretében egyrészt a kerékpárút hálózat egyik hiányzó eleme, a Nagyváradi úti kerékpárút kiépítése történne meg. Jelenleg a Nagyváradi úton nincs kiépített kerékpárút, azonban erről az útról közelíthető meg több városrész a városközpont irányából, valamint Városerdő üdülőterület és Sarkad is.

A kulturális turizmuson belül pedig a Ladics-ház, valamint a Százéves Cukrászda fejlesztése valósulna meg. Cél az érintett két védett ingatlan felújítása, illetve olyan turisztikai élményelemek létrehozása, ami minden Gyulára látogató vendég számára megkerülhetetlen turisztikai célpontot jelentene.


2021. 04. 14., SAJTÓANYAG

EGYMILLIÁRD FORINTOT NYERT EL GYULA VÁROSA TURIZMUSFEJLESZTÉSRE

A forrásból kerékpárutat építenek, illetve fejlesztik a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát

Egymilliárd forint támogatást nyert el Gyula városa turizmusfejlesztésre a Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból – tájékoztatott közleményében a Békés Megyei Önkormányzat.

Mint írták, Zalai Mihályt, a megyei önkormányzat elnökét Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta arról, hogy a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés elnevezésű pályázaton két Békés megyei pályázat is pozitív elbírálásban részesült. 

Kiemelték: Gyulán megépül a kerékpárút-hálózat egyik hiányzó eleme, a Nagyváradi úti kerékpárút, valamint fejlesztik a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát.

Gyula Város Önkormányzata mellett Szarvas Város Önkormányzata is nyert, összesen 730 millió forintot. Szarvason a Kacsa-tó és környezetének komplex fejlesztésére fordítják az összeget.

Hozzátették: arról is döntés született, hogy Szarvas és Sarkad egy-egy pályázatánál növelik a támogatás mértékét.


 

2021. 04. 19., SAJTÓANYAG

JÖVŐRE ELKÉSZÜLHET GYULÁN A SZÁZÉVES LÁTOGATÓKÖZPONT ÉS A NAGYVÁRADI ÚTI KERÉKPÁRÚT

Egymilliárd forintot nyert el a gyulai önkormányzat

Fotó: Gyulai Hírlap 

Egymilliárd forintot nyert el Gyula Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) komplex turisztikai fejlesztések támogatására kiírt pályázatán – mondta el április 19-én a Százéves cukrászda udvarán tartott sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester, Kónya István alpolgármester és Kovács József országgyűlési képviselő.

Görgényi Ernő kifejtette: a forrást a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítésére fordítják.

A városvezető hangsúlyozta: fejlesztéspolitikájuk egyik elsődleges szempontja a meglévő attrakciók és kulturális értékek megóvása, fejlesztése. Ennek szellemében nyújtotta be a gyulai önkormányzat a pályázatot, immár másodjára.

Emlékeztetett: folyamatosan fejlesztik a turisztikai látványosságokat a városban, tavaly megújult az Erkel tér, elkészült a Stefánia-szárny, és megszületett a döntés a Gyulai Várfürdő továbbfejlesztéséről, amelyhez 2,9 milliárd forint állami támogatást kapnak.

– A várfürdő, a vár és az Almásy-kastély mellett Gyula város legismertebb és legnépszerűbb látványosságai közé tartozik a Százéves cukrászda. Felbecsülhetetlen értékünk a szomszédos Ladics-ház is, amely egyedülálló kiállítóhelye Magyarországnak – mondta.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Hozzátette: kívülről és a fogyasztótérben sem látható, de a cukrászda felújításra szorul, főként a pince, a tető és a gépészet van rossz, elavult műszaki állapotban, az emeleti termek pedig leromlott állagúak és kihasználatlanok.

A Ladics-ház kiállítóhelyként való megnyitása, azaz harmincegy év óta csak a múzeumi egység udvari pavilonját és cselédszárnyépületének tetőszerkezetét sikerült felújítani – ismertette a polgármester.

Azt is elmondta, a pályázatban egy kerékpárút építésére is igényelhettek támogatást, az önkormányzat a korábban megterveztetett Nagyváradi úti kerékpárútra kért forrást.

A polgármester kiemelte: a következő egy évben véglegesítik és engedélyeztetik a műszaki dokumentációt, lefolytatják a közbeszerzési eljárásokat, így a tervek szerint egy év múlva indulhat el a kivitelezés, amely 2022 utolsó negyedévére készülhet el.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Kónya István a részletekről elmondta: a Városerdő és Sarkad felől a Csókos útig van bicikliút. Annak érdekében, hogy az attrakciók és a belváros felé folytatódjon ez a szakasz, a Csókos úttól a Galamb utcáig építenek egy kerékpárutat, a Nagyváradi út páros oldalán.

Kiemelte: a Ladics-ház komplex felújításon fog átesni, amely magába foglalja az épület állagmegóvását, a fűtésrendszer kiépítését, vizesblokkok kialakítását, a jegypénztár modernizálását. Emellett interaktívvá tennék a teljes tárlatot, megőrizve a ház és a kiállítás hangulatát.

A tárlat eddig nem látott helyiségekkel, konyhával, fürdőszobával és éléskamrával is bővülne, valamint kialakítanának egy múzeumpedagógiai termet is, amely kisebb rendezvényeknek is otthont adhatna.

Megvalósulhat egy korábbi ötlet is, egy átjáró, amely összekötné a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát, az összekapcsolt épületek alkotnák a Százéves Látogatóközpontot.

Fotó: Gyulai Hírlap 

A Százéves cukrászda felújítása lesz a legnagyobb falat – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy ez a munkálatok során végig működni fog. Kifejtette: a vizesblokk átkerül majd egy másik épületrészbe, és kijavítják a tetőszerkezetet. Hozzáfűzte: az Esze Tamás utcai toldaléképületet vagy elbontják, és új épületet terveznek a helyére, vagy részleges bontással felújítják, és használhatóvá teszik azt.

Az alpolgármester azt is elmondta, a Százéves Látogatóközpont kialakításával új attrakciót hoznak létre a működő cukrászda mellett, ahol olyan interaktív elemeket helyeznek el, mint a „csokimozi”, ahol a csokoládégyártás menetét mutatják be. Emellett helyet kapna egy dioráma is, amely egy kakaóbab-ültetvényt fog bemutatni, valamint a családtörténeti hologram, amelynek segítségével a Ladics-család történetét ismerhetik meg a vendégek.

Kovács József gratulált a városvezetésnek a nyertes pályázatokhoz. Hozzátette, ezek megvalósulásában nagy szerepe volt Kónya Istvánnak is, aki a Békés Megyei Önkormányzat tanácsnoka is.


2021. 06. 27., SAJTÓKÖZLEMÉNY

HAMAROSAN MEGKEZDŐDIK A GYULA VÁROS KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE CÍMŰ PROJEKT

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00012 azonosítószámú, Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekt. A forrást a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítésére fordítják. A projekt 1 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.

A projekt célja Gyula város kulturális és aktív turisztikai kínálatának fejlesztése, a térség természeti adottságaira építve. A projekt keretében kiépítik a városi kerékpárút-hálózat egyik hiányzó elemét, a Nagyváradi úti kerékpárutat. A fejlesztés eredményeként erről az útról közelíthető majd meg több városrész, a városerdei üdülőterület és Sarkad városa is. Annak érdekében, hogy az attrakciók és a belváros felé folytatódjon a már meglévő Sarkadi úti kerékpárút, a Nagyváradi úti kerékpárutat a Galamb utcától a Csókos útig építik ki, a Nagyváradi út páros oldalán.

A projekt másik elemeként a Ladics-ház, valamint a Százéves cukrászda fejlesztése valósul meg. A cél mindkét védett ingatlan felújítása, illetve olyan turisztikai élményelemek létrehozása, amelyek minden Gyulára látogató vendég számára megkerülhetetlen turisztikai célpontot jelentenek. A Százéves cukrászda esetében megújul a pince, a tető és az épületgépészet, valamint az emeleti termek. A Ladics-ház komplex felújításon esik át, amely magába foglalja az épület állagmegóvását, a fűtésrendszer kiépítését, vizesblokkok kialakítását és a jegypénztár modernizálását. Emellett interaktívvá teszik a teljes tárlatot, megőrizve a ház és a kiállítás hangulatát. A tárlat eddig nem látott helyiségekkel, konyhával, fürdőszobával és éléskamrával is bővül, valamint kialakítanak egy múzeumpedagógiai termet, amely kisebb rendezvényeknek adhat otthont. Megépül egy átjáró is, amely összeköti a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát, az összekapcsolt épületek alkotják a Százéves Látogatóközpontot.

 

A projektről bővebb információt a gyula.hu és a www.gyulaihirlap.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Molnár Csabától, a Gyulai Polgármesteri Hivatal mérnöki osztályának vezetőjétől (+36-66-526-870, molnar@gyula.hu).


2022. 12. 02., SAJTÓKÖZLEMÉNY

HAMAROSAN MEGKEZDŐDIK A GYULA VÁROS KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE CÍMŰ PROJEKT

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00012 azonosítószámú, Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekt. A forrást a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítésére fordítják. A projekt 1 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.

A projekt célja Gyula város kulturális és aktív turisztikai kínálatának fejlesztése, a térség természeti adottságaira építve. A projekt keretében kiépítik a városi kerékpárút-hálózat egyik hiányzó elemét, a Nagyváradi úti kerékpárutat. A fejlesztés eredményeként erről az útról közelíthető majd meg több városrész, a városerdei üdülőterület és Sarkad városa is. Annak érdekében, hogy az attrakciók és a belváros felé folytatódjon a már meglévő Sarkadi úti kerékpárút, a Nagyváradi úti kerékpárutat a Galamb utcától a Csókos útig építik ki, a Nagyváradi út páros oldalán.

A projekt másik elemeként a Ladics-ház, valamint a Százéves cukrászda fejlesztése valósul meg. A cél mindkét védett ingatlan felújítása, illetve olyan turisztikai élményelemek létrehozása, amelyek minden Gyulára látogató vendég számára megkerülhetetlen turisztikai célpontot jelentenek. A Százéves cukrászda esetében megújul a pince, a tető és az épületgépészet, valamint az emeleti termek. A Ladics-ház komplex felújításon esik át, amely magába foglalja az épület állagmegóvását, a fűtésrendszer kiépítését, vizesblokkok kialakítását és a jegypénztár modernizálását. Emellett interaktívvá teszik a teljes tárlatot, megőrizve a ház és a kiállítás hangulatát. A tárlat eddig nem látott helyiségekkel, konyhával, fürdőszobával és éléskamrával is bővül, valamint kialakítanak egy múzeumpedagógiai termet, amely kisebb rendezvényeknek adhat otthont. Megépül egy átjáró is, amely összeköti a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát, az összekapcsolt épületek alkotják a Százéves Látogatóközpontot.

 

A projektről bővebb információt a gyula.hu és a www.gyulaihirlap.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Molnár Csabától, a Gyulai Polgármesteri Hivatal mérnöki osztályának vezetőjétől (+36-66-526-870, molnar@gyula.hu).


2023. 02. 23., SAJTÓANYAG

PLUSZFORRÁST BIZTOSÍTOTT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

A gyulai képviselő-testület több, a költségvetést megalapozó döntést is hozott februári ülésén. A Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekthez 207 millió 734 ezer forint saját forrást biztosított. A pályázat magában foglalja a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítását, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítését.

Görgényi Ernő emlékeztetett, a fejlesztésekre az önkormányzat egymilliárd forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. Közölte, az engedélyes és kiviteli tervek elkészültek, elindulhatnak a közbeszerzési eljárások.

Mint ismertette, a tervezői becslés alapján a beruházások költsége meghaladja a rendelkezésre álló fedezetet, ezért pályázaton kívüli forrás bevonására van szükség. A Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítása 1 milliárd 18 millió forintba kerülne, a beruházáshoz 155 millió 533 ezer forint önerőt kell biztosítania az önkormányzatnak. A Nagyváradi úti kerékpárutat a költségbecslés alapján 200 millió 699 ezer forintból lehet megépíteni, a megvalósításhoz 52 millió 201 ezer forint többletforrás szükséges.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)