Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - GYULA VÁROS KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • 2021. augusztus 24. 10:58
GYULA VÁROS KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE

A Széchenyi 2020 program keretében valósult meg a TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00012 azonosítószámú, Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekt. A forrást a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítésére fordították.

Kedvezményezett neve: Gyula Város Önkormányzata

Projekt címe: Gyula város komplex turisztikai fejlesztése

Szerződött támogatás összege: 1.099.998.539  Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tényleges befejezési dátuma: 2023. december 30.

Projekt azonosítószáma: TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00012

Pályázat benyújtásának ideje: 2020. december 14.

Támogatási szerződés hatálybalépése: 2021. június 1.

A projekt célja Gyula Város Önkormányzata turisztikai kínálatának fejlesztése a térség természeti adottságaira épülő kulturális és aktív turisztikai kínálatok érdekében.

A projekt keretében egyrészt a kerékpárút hálózat egyik hiányzó eleme, a Nagyváradi úti kerékpárút kiépítése történt meg. A beruházást megelőzően a Nagyváradi úton nem volt kiépített kerékpárút, azonban jelentősége abban mutatkozik meg, hogy erről az útról közelíthető meg több városrész a városközpont irányából, valamint Városerdő üdülőterület és Sarkad is.

A kulturális turizmuson belül pedig a Ladics-ház, valamint a Százéves Cukrászda fejlesztése valósult meg. Cél volt az érintett két védett ingatlan felújítása, illetve olyan turisztikai élményelemek létrehozása, ami minden Gyulára látogató vendég számára megkerülhetetlen turisztikai célpontot jelent.

A támogatási szerződés megkötésekor a projekt támogatási összege 1.000.000.000 Ft volt. Az Irányító Hatóság részére felterjesztett többlettámogatási igényt pozitívan bírálták el, amelynek következtében 2023 decemberében 99.998.539 forint költségnövekményben részesült a projekt. A támogatás összege ezzel 1.099.998.539 Ft-ra módosult.

 


2021. 04. 14., SAJTÓANYAG

EGYMILLIÁRD FORINTOT NYERT EL GYULA VÁROSA TURIZMUSFEJLESZTÉSRE

A forrásból kerékpárutat építenek, illetve fejlesztik a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát

Egymilliárd forint támogatást nyert el Gyula városa turizmusfejlesztésre a Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból – tájékoztatott közleményében a Békés Megyei Önkormányzat.

Mint írták, Zalai Mihályt, a megyei önkormányzat elnökét Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta arról, hogy a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés elnevezésű pályázaton két Békés megyei pályázat is pozitív elbírálásban részesült. 

Kiemelték: Gyulán megépül a kerékpárút-hálózat egyik hiányzó eleme, a Nagyváradi úti kerékpárút, valamint fejlesztik a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát.

Gyula Város Önkormányzata mellett Szarvas Város Önkormányzata is nyert, összesen 730 millió forintot. Szarvason a Kacsa-tó és környezetének komplex fejlesztésére fordítják az összeget.

Hozzátették: arról is döntés született, hogy Szarvas és Sarkad egy-egy pályázatánál növelik a támogatás mértékét.


 

2021. 04. 19., SAJTÓANYAG

JÖVŐRE ELKÉSZÜLHET GYULÁN A SZÁZÉVES LÁTOGATÓKÖZPONT ÉS A NAGYVÁRADI ÚTI KERÉKPÁRÚT

Egymilliárd forintot nyert el a gyulai önkormányzat

Fotó: Gyulai Hírlap 

Egymilliárd forintot nyert el Gyula Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) komplex turisztikai fejlesztések támogatására kiírt pályázatán – mondta el április 19-én a Százéves cukrászda udvarán tartott sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester, Kónya István alpolgármester és Kovács József országgyűlési képviselő.

Görgényi Ernő kifejtette: a forrást a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítésére fordítják.

A városvezető hangsúlyozta: fejlesztéspolitikájuk egyik elsődleges szempontja a meglévő attrakciók és kulturális értékek megóvása, fejlesztése. Ennek szellemében nyújtotta be a gyulai önkormányzat a pályázatot, immár másodjára.

Emlékeztetett: folyamatosan fejlesztik a turisztikai látványosságokat a városban, tavaly megújult az Erkel tér, elkészült a Stefánia-szárny, és megszületett a döntés a Gyulai Várfürdő továbbfejlesztéséről, amelyhez 2,9 milliárd forint állami támogatást kapnak.

– A várfürdő, a vár és az Almásy-kastély mellett Gyula város legismertebb és legnépszerűbb látványosságai közé tartozik a Százéves cukrászda. Felbecsülhetetlen értékünk a szomszédos Ladics-ház is, amely egyedülálló kiállítóhelye Magyarországnak – mondta.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Hozzátette: kívülről és a fogyasztótérben sem látható, de a cukrászda felújításra szorul, főként a pince, a tető és a gépészet van rossz, elavult műszaki állapotban, az emeleti termek pedig leromlott állagúak és kihasználatlanok.

A Ladics-ház kiállítóhelyként való megnyitása, azaz harmincegy év óta csak a múzeumi egység udvari pavilonját és cselédszárnyépületének tetőszerkezetét sikerült felújítani – ismertette a polgármester.

Azt is elmondta, a pályázatban egy kerékpárút építésére is igényelhettek támogatást, az önkormányzat a korábban megterveztetett Nagyváradi úti kerékpárútra kért forrást.

A polgármester kiemelte: a következő egy évben véglegesítik és engedélyeztetik a műszaki dokumentációt, lefolytatják a közbeszerzési eljárásokat, így a tervek szerint egy év múlva indulhat el a kivitelezés, amely 2022 utolsó negyedévére készülhet el.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Kónya István a részletekről elmondta: a Városerdő és Sarkad felől a Csókos útig van bicikliút. Annak érdekében, hogy az attrakciók és a belváros felé folytatódjon ez a szakasz, a Csókos úttól a Galamb utcáig építenek egy kerékpárutat, a Nagyváradi út páros oldalán.

Kiemelte: a Ladics-ház komplex felújításon fog átesni, amely magába foglalja az épület állagmegóvását, a fűtésrendszer kiépítését, vizesblokkok kialakítását, a jegypénztár modernizálását. Emellett interaktívvá tennék a teljes tárlatot, megőrizve a ház és a kiállítás hangulatát.

A tárlat eddig nem látott helyiségekkel, konyhával, fürdőszobával és éléskamrával is bővülne, valamint kialakítanának egy múzeumpedagógiai termet is, amely kisebb rendezvényeknek is otthont adhatna.

Megvalósulhat egy korábbi ötlet is, egy átjáró, amely összekötné a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát, az összekapcsolt épületek alkotnák a Százéves Látogatóközpontot.

Fotó: Gyulai Hírlap 

A Százéves cukrászda felújítása lesz a legnagyobb falat – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy ez a munkálatok során végig működni fog. Kifejtette: a vizesblokk átkerül majd egy másik épületrészbe, és kijavítják a tetőszerkezetet. Hozzáfűzte: az Esze Tamás utcai toldaléképületet vagy elbontják, és új épületet terveznek a helyére, vagy részleges bontással felújítják, és használhatóvá teszik azt.

Az alpolgármester azt is elmondta, a Százéves Látogatóközpont kialakításával új attrakciót hoznak létre a működő cukrászda mellett, ahol olyan interaktív elemeket helyeznek el, mint a „csokimozi”, ahol a csokoládégyártás menetét mutatják be. Emellett helyet kapna egy dioráma is, amely egy kakaóbab-ültetvényt fog bemutatni, valamint a családtörténeti hologram, amelynek segítségével a Ladics-család történetét ismerhetik meg a vendégek.

Kovács József gratulált a városvezetésnek a nyertes pályázatokhoz. Hozzátette, ezek megvalósulásában nagy szerepe volt Kónya Istvánnak is, aki a Békés Megyei Önkormányzat tanácsnoka is.


2021. 06. 27., SAJTÓKÖZLEMÉNY

HAMAROSAN MEGKEZDŐDIK A GYULA VÁROS KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE CÍMŰ PROJEKT

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00012 azonosítószámú, Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekt. A forrást a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítésére fordítják. A projekt 1 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.

A projekt célja Gyula város kulturális és aktív turisztikai kínálatának fejlesztése, a térség természeti adottságaira építve. A projekt keretében kiépítik a városi kerékpárút-hálózat egyik hiányzó elemét, a Nagyváradi úti kerékpárutat. A fejlesztés eredményeként erről az útról közelíthető majd meg több városrész, a városerdei üdülőterület és Sarkad városa is. Annak érdekében, hogy az attrakciók és a belváros felé folytatódjon a már meglévő Sarkadi úti kerékpárút, a Nagyváradi úti kerékpárutat a Galamb utcától a Csókos útig építik ki, a Nagyváradi út páros oldalán.

A projekt másik elemeként a Ladics-ház, valamint a Százéves cukrászda fejlesztése valósul meg. A cél mindkét védett ingatlan felújítása, illetve olyan turisztikai élményelemek létrehozása, amelyek minden Gyulára látogató vendég számára megkerülhetetlen turisztikai célpontot jelentenek. A Százéves cukrászda esetében megújul a pince, a tető és az épületgépészet, valamint az emeleti termek. A Ladics-ház komplex felújításon esik át, amely magába foglalja az épület állagmegóvását, a fűtésrendszer kiépítését, vizesblokkok kialakítását és a jegypénztár modernizálását. Emellett interaktívvá teszik a teljes tárlatot, megőrizve a ház és a kiállítás hangulatát. A tárlat eddig nem látott helyiségekkel, konyhával, fürdőszobával és éléskamrával is bővül, valamint kialakítanak egy múzeumpedagógiai termet, amely kisebb rendezvényeknek adhat otthont. Megépül egy átjáró is, amely összeköti a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát, az összekapcsolt épületek alkotják a Százéves Látogatóközpontot.

 

A projektről bővebb információt a gyula.hu és a www.gyulaihirlap.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Molnár Csabától, a Gyulai Polgármesteri Hivatal mérnöki osztályának vezetőjétől (+36-66-526-870, molnar@gyula.hu).


2022. 12. 02., SAJTÓKÖZLEMÉNY

HAMAROSAN MEGKEZDŐDIK A GYULA VÁROS KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE CÍMŰ PROJEKT

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00012 azonosítószámú, Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekt. A forrást a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítésére fordítják. A projekt 1 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.

A projekt célja Gyula város kulturális és aktív turisztikai kínálatának fejlesztése, a térség természeti adottságaira építve. A projekt keretében kiépítik a városi kerékpárút-hálózat egyik hiányzó elemét, a Nagyváradi úti kerékpárutat. A fejlesztés eredményeként erről az útról közelíthető majd meg több városrész, a városerdei üdülőterület és Sarkad városa is. Annak érdekében, hogy az attrakciók és a belváros felé folytatódjon a már meglévő Sarkadi úti kerékpárút, a Nagyváradi úti kerékpárutat a Galamb utcától a Csókos útig építik ki, a Nagyváradi út páros oldalán.

A projekt másik elemeként a Ladics-ház, valamint a Százéves cukrászda fejlesztése valósul meg. A cél mindkét védett ingatlan felújítása, illetve olyan turisztikai élményelemek létrehozása, amelyek minden Gyulára látogató vendég számára megkerülhetetlen turisztikai célpontot jelentenek. A Százéves cukrászda esetében megújul a pince, a tető és az épületgépészet, valamint az emeleti termek. A Ladics-ház komplex felújításon esik át, amely magába foglalja az épület állagmegóvását, a fűtésrendszer kiépítését, vizesblokkok kialakítását és a jegypénztár modernizálását. Emellett interaktívvá teszik a teljes tárlatot, megőrizve a ház és a kiállítás hangulatát. A tárlat eddig nem látott helyiségekkel, konyhával, fürdőszobával és éléskamrával is bővül, valamint kialakítanak egy múzeumpedagógiai termet, amely kisebb rendezvényeknek adhat otthont. Megépül egy átjáró is, amely összeköti a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát, az összekapcsolt épületek alkotják a Százéves Látogatóközpontot.

 

A projektről bővebb információt a gyula.hu és a www.gyulaihirlap.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Molnár Csabától, a Gyulai Polgármesteri Hivatal mérnöki osztályának vezetőjétől (+36-66-526-870, molnar@gyula.hu).


2023. 02. 23., SAJTÓANYAG

PLUSZFORRÁST BIZTOSÍTOTT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

A gyulai képviselő-testület több, a költségvetést megalapozó döntést is hozott februári ülésén. A Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekthez 207 millió 734 ezer forint saját forrást biztosított. A pályázat magában foglalja a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítását, valamint a Nagyváradi úti kerékpárút megépítését.

Görgényi Ernő emlékeztetett, a fejlesztésekre az önkormányzat egymilliárd forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. Közölte, az engedélyes és kiviteli tervek elkészültek, elindulhatnak a közbeszerzési eljárások.

Mint ismertette, a tervezői becslés alapján a beruházások költsége meghaladja a rendelkezésre álló fedezetet, ezért pályázaton kívüli forrás bevonására van szükség. A Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítása 1 milliárd 18 millió forintba kerülne, a beruházáshoz 155 millió 533 ezer forint önerőt kell biztosítania az önkormányzatnak. A Nagyváradi úti kerékpárutat a költségbecslés alapján 200 millió 699 ezer forintból lehet megépíteni, a megvalósításhoz 52 millió 201 ezer forint többletforrás szükséges.


2023. 04. 12., SAJTÓANYAG

ELKEZDŐDÖTT A NAGYVÁRADI ÚTI KERÉKPÁRÚT ÉPÍTÉSE

A beruházás július közepére fejeződhez be

KISS SZABOLCSKOVÁCS JÓZSEF ÉS GÖRGÉNYI ERNŐ

Fotó: Gyulai Hírlap 

Elkezdődött a Nagyváradi úti kerékpárút építése – tájékoztatott Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő és Kiss Szabolcs önkormányzati képviselő április 12-én a helyszínen.

Görgényi Ernő elmondta, egy európai uniós pályázaton 1 milliárd forintot nyert el a város komplex turisztikai fejlesztésekre, ennek keretében megújul a Százéves cukrászda és a Ladics-ház, valamint új kerékpárút épül a Nagyváradi úton.

Hozzátette: a kerékpárút építésének költsége közel 157 millió forint, a kivitelező a gyulai DBD-Bau Kft. A munkálatok befejezésének határideje július 17-e.

Mint mondta, a bicikliút három részből fog állni: a Csókos út és a Toldi utca között egy vegyesforgalmú szakasz épül ki, ahol kerékpárosok és gyalogosok is közlekedhetnek. A Toldi utcától a Bihari utcáig kétirányú kerékpáros nyomvonalat hoznak létre, a Bihari utcától a Galamb utcáig pedig kerékpársáv lesz az úttest két oldalán. Utóbbi esetben túl sok növényt kellett volna eltávolítani a zöldfelületen, ezért döntöttek a sávos megoldás mellett.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Kovács József kiemelte: egyre több turista érkezik Gyula városába úgy, hogy kerékpárt is hoznak magukkal, ezért is fontos a Nagyváradi úton indult beruházás, amelynek elkészülte után a gyulai vártól Dobozig és Sarkadig is végig kiépített bicikliúton juthatnak el a túrázók.

Kiss Szabolcs mérföldkőnek nevezte a beruházást, hiszen az előtte szolgáló képviselőknek is nagy álmuk volt egy kerékpárút megvalósítása Románvároson.

A kertvárosi övezet közel helyezkedik el a belvároshoz, ezért sok családos választja azt lakóhelyül, így a gyermekek közlekedésének szempontjából is biztonságosabb lesz a környék – fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy a kerékpárút városrészeket fog összekötni.


2023. 05. 10., SAJTÓANYAG

BEZÁR A LADICS-HÁZ, HETEKEN BELÜL ELKEZDŐDIK A FELÚJÍTÁSA

A kiállítás is megújul

Hamarosan megkezdődik a Ladics-ház felújítása, emiatt május 15-ével előreláthatóan bő fél évre bezár a vidéki polgári életet bemutató gyulai kiállítóhely – tájékoztatott közleményében Fekete-Dombi Ildikó, a múzeumegységeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: Erkel Ferenc Múzeum NKft. – Incze László

Mint ismertette, a beruházás keretében állagmegóvási munkálatokat végeznek az épületen, vizesblokkokat alakítanak ki, modernizálják a jegypénztárt, és a Ladics család hagyatékát bemutató tárlat is megújul.

Kiemelte: a felújítás révén a télen is folyamatosan látogatható lesz a hideg időben eddig csak telefonos bejelentkezést követően megtekinthető ház.

Kifejtette: az újjáépítést követően a kiállítás olyan helyiségekkel bővül, amelyek eddig nem voltak látogathatók; a konyha, a fürdőszoba és az éléskamra interaktív eszközökkel enged majd bepillantást századforduló mindennapi életébe. Az ingatlan hátsó épületében egy múzeumpedagógiai termet is kialakítanak, amely kisebb rendezvényeknek is otthont adhat.

Fotó: Erkel Ferenc Múzeum NKft. – Incze László

Az eddig is megtekinthető enteriőrökről és azok berendezési tárgyairól interaktív módon nyújtanak majd bővebb ismereteket, de a szobák hangulata és látványa nem változik.

Fekete-Dombi Ildikó közölte: az épület rekonstrukciós munkái június elején kezdődnek. A két héttel korábbi bezárást a ház berendezésének kipakolása indokolja; a múzeumi szakembereknek ennyi idejük lesz a hozzávetőleg 170 köbméternyi, száznál is több bútor és a mintegy ezer porcelán, szőnyeg, festmény és dísztárgy raktári elhelyezésére.

Az ügyvezető jelezte: a Ladics-ház átmeneti bezárása a Kohán Képtár nyitvatartását is érinti: a kiállítóhely május 16-tól minden nyitvatartási napon látogatható lesz 10–18 óra között.

Fotó: Erkel Ferenc Múzeum NKft. – Incze László

A jegyárcsomagokat szintén érinti a változás. A négy az egyben csomagot „Mindent bele” néven váltja egy összeállítás, amelybe a vár, az Almásy-kastély állandó kiállítása, a kastély toronykilátója, az Erkel Ferenc Emlékház és a Kohán Képtár tartozik bele; a „Mindent bele Plusz” a kastély mindenkori időszaki tárlatának megtekintését is tartalmazza. Elnevezésében és tartalmában is megmarad a Visit Gyula Card csomag, amelyben valamennyi kiállítóhely szerepel, az Almásy-kastély állandó tárlatának megtekintése két alkalommal is – részletezte Fekete-Dombi Ildikó.

A Ladics-ház a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból elnyert 1 milliárd forint támogatásból újul meg. A pályázat keretében kiépítik a Nagyváradi úti kerékpárutat, megújulnak a Százéves cukrászda emeleti termei, pincéje, tetője és épületgépészete, továbbá átjáró épül a cukrászda és a Ladics-ház között. A Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekthez a fürdővárosi önkormányzat 207 millió 734 ezer forint saját forrást biztosított, ebből 155 millió 533 ezer forintot fordítanak a Százéves cukrászda és a Ladics-ház felújítására.

A Ladics-hagyatékot bemutató földszintes polgárház a 19. század elején épült barokk stílusban, jegyzői lakásként. Ladics György jogász feleségével ifjú házasként költözött a házba, utódai az épület múzeummá alakításig éltek itt. A hagyományőrző családban öt generáción át őrizték a vidéki polgári életmódot tükröző bútorokat, tárgyakat, öltözékeket, emlékeket.


2023. 06. 13., SAJTÓANYAG

ALÁÍRTÁK A LADICS-HÁZ ÉS A SZÁZÉVES CUKRÁSZDA FELÚJÍTÁSÁNAK KIVITELEZÉSI SZERZŐDÉSÉT

Hamarosan kezdődnek a munkálatok

PISKOLTY TIBOR ÉS GÖRGÉNYI ERNŐ

Fotó: Gyulai Hírlap 

Hamarosan kezdődik a Ladics-ház és a Szászéves cukrászda felújítása, a kivitelezési szerződést június 13-án írta alá Görgényi Ernő polgármester és Piskolty Tibor, a Futizo Kft. ügyvezetője.

Görgényi Ernő elmondta: a Százéves cukrászda épületét az 1801-es tűzvész után építették, az 1803-as nyitás után a földszinten keleti csemege- és édességüzlet működött. 1840-ben Salis András cukrászmester nyitotta meg a cukrászdát, amely azóta folyamatosan működik, az eredeti berendezésekkel, 1854-ben pedig Reinhardt József vette át az üzletet, később róla nevezték el a cukrászdát. Az épületet 1984 és 1986 között újították fel, a munkálatok akkor csak a cukrászdára korlátozódtak.

Kiemelte: egy 2015-ös örökségvédelmi kutatási tanulmányban úgy fogalmaztak az épületről, hogy az „korát tekintve a Dél-Alföld legértékesebb emeletes polgárháza”.

Hozzátette, hogy a Ladics-ház valód turisztikai értékét az adja, hogy egy valódi 19. századi polgárház, teljes berendezéssel, a két egymás melletti épület pedig Gyula polgári fejlődésének ikonikus épülete.

Görgényi Ernő hangsúlyozta: 1 milliárd forint támogatást nyertek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), amelyből három beruházást valósítanak meg, ugyanis az épületek felújítása mellett ebből az összegből épül a Nagyváradi úti kerékpárút is, amely július elejére készül el.

Fotó: Gyulai Hírlap 

A nyílt közbeszerzési eljárást a Futizo Kft. nyerte el, a felújítások költsége 784 millió forint, a kivitelezés határideje 200 nap. Mint mondta, a Ladics-házat bezárták a munkálatok idejére, de a Százéves cukrászda látogatható lesz a főszezonban, viszont szeptemberben bezárják egy rövid időre.

A városvezető kifejtette: a felújítás során szigetelni fogják a Százéves cukrászdában a pincét, a nem alápincézett részeken pedig injektálásos talajszilárdítást végeznek. A jelenlegi vizesblokkot elbontják, a helyén kibővítik a vendégteret, a mosdók pedig átkerülnek egy új épületrészbe, amelyet az udvaron található, lebontásra váró épület helyen húznak fel. A szárazkapu bejáró üvegfalakkal lesz védve az időjárástól, a vendégek azon keresztül közelíthetik majd meg az új épületet, amelyben a személyzet szociális helyiségei és a gépészet is helyet kap.

Az emeleten visszaállítják az eredeti alaprajzot, az egy lifttel akadálymentesen is megközelíthető lesz. Az emeleten is lesz vizesblokk, a helyiségek turisztikai funkciót kapnak. Rendkívül fontos munka lesz a tetőszerkezet rekonstrukciója, amely megújul a teljes szerkezet, a fedést, a héjazatot és a bádogozást is cserélik, a zárófödémet pedig hőszigetelik.

Aláhúzta: a Ladics-házban szintén fontos állagmegóvási munkálatok történnek. Kiépítenek egy fűtésrendszert, modernizálják a jegypénztárakat, öltözőhelyiségeket létesítenek a dolgozók számára és közönségtájékoztató berendezéseket is elhelyeznek. Kibővül a tárlat, a munkálatok után látogatható lesz a fürdőszoba, a konyha és az éléskamra is. Megújul a főépület tető-, fa- és födémszerkezetét. A kapubejáró itt is üvegfalat kap, a burkolatokat javítják mindenhol, ahol szükséges.

Fotó: Gyulai Hírlap 

A tájékoztató után Görgényi Ernő és Piskolty Tibor írták alá a kivitelezési szerződést.


2023. 07. 04., SAJTÓANYAG

ELKEZDŐDÖTT A NAGYVÁRADI ÚTI KERÉKPÁRÚT ASZFALTOZÁSA

A munkálatok hamarosan befejeződnek

Forrás: Facebook

Elkezdődött a csaknem 157 millió forint európai uniós támogatásból épülő Nagyváradi úti kerékpárút aszfaltozása – adta hírül hivatalos közösségi oldalán Görgényi Ernő polgármester kedden.

Mint írta, az új kerékpárút növeli a közlekedés biztonságát a Nagyváradi úton, és rácsatlakozást biztosít a Galamb utcától arra a kerékpárút-hálózatra, amelyen el lehet jutni Szanazugba, Városerdőre vagy egészen Nagyszalontáig. A beruházás keretében parkolók is épülnek.

Forrás: Facebook

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a munkálatok idén áprilisban kezdődtek, és július közepén érnek véget. A kivitelező a gyulai DBD-Bau Kft.

A bicikliút három részből áll majd: a Csókos út és a Toldi utca között vegyes forgalmú szakasz épült ki, ahol kerékpárosok és gyalogosok is közlekedhetnek. A Toldi utcától a Bihari utcáig kétirányú kerékpáros nyomvonalat hoztak létre, a Bihari utcától a Galamb utcáig pedig kerékpársáv vezet az úttest két oldalán.

A beruházás a Gyula város komplex turisztikai fejlesztése projekt keretében valósul meg, melyre egymilliárd forint százszázalékos intenzitású támogatást nyert el a gyulai önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP). Ebből a pályázati forrásból újul meg a Százéves cukrászda és a Ladics-ház is.


2023. 07. 31., SAJTÓANYAG

ELKÉSZÜLT A NAGYVÁRADI ÚTI KERÉKPÁRÚT

Megkezdődik a forgalombahelyezési eljárás

Forrás: Facebook

Elkészült a Nagyváradi úti kerékpárút, megkezdődik a forgalombahelyezési eljárás – adta hírül Görgényi Ernő polgármester hivatalos közösségi oldalán. A beruházás csaknem 157 millió forint európai uniós támogatásból valósult meg.

A városvezető közölte: a műszaki átadás-átvétel lezárult, de néhány hiányosságot – így a Csókos úthoz közeli szakaszon a csapadékvíz-elvezetési problémát – még orvosolnia kell a kivitelezőnek.

Jelezte: a forgalombahelyezési eljárása nagyjából egy hónapig tart. Ez idő alatt használható a frissen elkészült kerékpárút, de a forgalombahelyezési engedély megérkezéséig mindenki csak a saját felelősségére közlekedhet rajta – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Forrás: Facebook

Mint írta, az új kerékpárút növeli a közlekedésbiztonságot a Nagyváradi úton, és rácsatlakozást biztosít a Galamb utcától arra a kerékpárút-hálózatra, amelyen el lehet jutni Szanazugba, Városerdőre vagy egészen Nagyszalontáig. A beruházás keretében parkolók is épültek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a munkálatok idén áprilisban kezdődtek; a kivitelező a gyulai DBD-Bau Kft. volt. 

Forrás: Facebook

A bicikliút három részből áll: a Csókos út és a Toldi utca között vegyes forgalmú szakasz épült ki, ahol kerékpárosok és gyalogosok is közlekedhetnek. A Toldi utcától a Bihari utcáig kétirányú kerékpáros nyomvonalat hoztak létre, a Bihari utcától a Galamb utcáig pedig kerékpársáv vezet az úttest két oldalán.

A beruházás a Gyula város komplex turisztikai fejlesztése projekt keretében valósul meg, melyre egymilliárd forint százszázalékos intenzitású támogatást nyert el a gyulai önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP). Ebből a pályázati forrásból újul meg a Százéves cukrászda és a Ladics-ház is.


2023. 08. 03., SAJTÓANYAG

ZAJLANAK A MUNKÁLATOK A LADICS-HÁZBAN ÉS A SZÁZÉVES CUKRÁSZDÁBAN

A felújítás költsége 784 millió forint

Forrás: facebook.com/gorgenyierno

Zajlanak a felújítási munkálatok a Ladics-házban és a Százéves cukrászdában – közölte hivatalos közösségi oldalán Görgényi Ernő polgármester.

Mint írta, a Százéves cukrászda – ahogyan az a 2015-ös örökségvédelmi kutatásból is kiderül – korát tekintve a Dél-Alföld legértékesebb emeletes polgárháza, amelynek homlokzattagozódása 100 százalékig megmaradt. Azt még 2014-ben renoválták, 2020 nyarára pedig befejeződött az Erkel tér felújítása is, de a cukrászda belső terei – főleg az emeleti részek és a tetőszerkezet – igen rossz állapotban voltak már.

Hozzátette: a falkutatás során feltárják és rekonstruálják az eredeti festést, a tetőszerkezet rendbe tételén pedig jelenleg 16 ács dolgozik.

Forrás: facebook.com/gorgenyierno

A városvezető hangsúlyozta: a mostani munkálatok során két olyan műemléket újítanak fel, amelyek Gyula város polgári fejlődésének ikonikus épületei, és a jelen korban is meghatározó szerepet játszanak a turisztikai és kulturális életben. A Százéves cukrászda új épületrésszel is bővül, amelynek jövő héten teszik le az alapkövét.

Forrás: facebook.com/gorgenyierno

A két épület felújítását, valamint a már elkészült Nagyváradi úti kerékpárút építését a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) elnyert 1 milliárd forintból finanszírozzák, a teljes műszaki tartalom áttanulmányozható ebben a posztban.


2023. 08. 10., SAJTÓANYAG

LETETTÉK A MEGÚJULÓ SZÁZÉVES CUKRÁSZDA ÉS LADICS-HÁZ ALAPKÖVÉT

Az épületek felújításának költsége 784 millió forint

KOVÁCS JÓZSEFLATORCAI CSABA ÉS GÖRGÉNYI ERNŐ

Fotó: Gyulai Hírlap 

Ünnepélyes keretek között tette le a megújuló Százéves cukrászda és Ladics-ház alapkövét augusztus 10-én Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő és Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes.

Görgényi Ernő kiemelte: a Gyula város komplex turisztikai fejlesztése elnevezésű pályázattal 1 milliárd forint támogatási nyertek el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), az összegből három beruházást valósítanak meg. A Nagyváradi úti kerékpárút már elkészült, a cukrászda és a Ladics-ház felújítása pedig jelenleg is zajlik, utóbbi két munka 784 millió forintba kerül.

Aláhúzta, hogy Gyula Város Önkormányzata 2010 óta összesen 10 milliárd forint összegű valósított meg az Európai Unió és Magyarország kormányának köszönhetően, a beruházásokat pedig három stratégiai cél vezérelte: a gyulai polgárok életminőségének javítása, a város üzemeltetési költségeinek csökkentése, valamint a helyi gazdaság fejlesztése.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Mint mondta, Gyulán jelentős szerepe van a turizmusnak, több ezer embernek biztosít munkát az ágazat, így a nyertes pályázatok között jelentős arányban vannak a turizmus fejlesztését célzó projektek, ebbe a körbe tartozik a Százéves cukrászda és a Ladics-ház is, amelyek a legismertebb és legjelentősebb attrakciók közé tartoznak.

A polgármester kifejtette: a cukrászda a vár és az Almásy-kastély után a harmadik leglátogatottabb épített örökség Gyulán. A 220 éves épület legutoljára az 1980-as években lett részlegesen felújítva, 10 évvel ezelőtt renoválták a homlokzatot, majd elkezdték előkészíteni a teljes felújítást, amelynek aggasztó volt a műszaki állapota, különösen a talajvíz miatti vizesedés és a tető rossz állapota miatt.

Hasonló jelentőségű a Ladics-ház rekonstrukciója is, amelynek igazi értékét a benne található gyűjtemény adja – fogalmazott Görgényi Ernő, hozzátéve, hogy legutoljára azt is az 1980-as években újították fel.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Mindkét épületben korszerű vizesblokkok és szociális helyiségek szolgálják majd a dolgozók kényelmét, ezzel 21. századi körülményeket létrehozva, a Százéves cukrászdában megnövelik a vendégteret, a Ladics-házban pedig a kamrával, a konyhával és a fürdőszobával bővült a kiállítótér.

Kovács József az épületek történetét felelevenítve elmondta: mindkét ház az 1801-es nagy tűzvész után épült, mindkettőt id. Czigler Antal tervei alapján. Mindkettő több funkciót is betöltött – bár a Százéves cukrászda földszintjén már 1803-ban is cukrászda üzemelt – mielőtt Gyula városának ikonikus épületei lettek.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Latorcai Csaba arról beszélt, hogy kiemelten fontosak a turisztikai és infrastrukturális fejlesztések is a térségben, ahhoz pedig, hogy a vidék vonzó legyen, versenyképes megélhetést biztosító, helyi munkahelyekre, magas színvonalú szolgálatatásokra van szükség.

Hangsúlyozta: a céljük az, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb tagállamainak egyike legyen.

Fotó: Gyulai Hírlap 

A köszöntők után először egy időkapszulát, majd az alapkövet helyezték el a cukrászda udvarán, majd bejárásra invitálták a jelenlévőket.


2023. 09. 12., SAJTÓANYAG

HAMAROSAN BEFEJEZŐDIK A LADICS-HÁZ TETŐSZERKEZETÉNEK FELÚJÍTÁSA

Utoljára az 1980-as években újították fel a múzeumot

Forrás: facebook.com/gorgenyierno

Hamarosan befejeződik a Ladics-ház tetőszerkezetének felújítása – közölte hivatalos közösségi oldalán Görgényi Ernő polgármester.

A városvezető emlékeztetett: 1 milliárd forint pályázati támogatást nyertek el a gyulai turizmus fejlesztésére, amelyből három beruházását valósítanak meg: az egyik a Nagyváradi úti kerékpárút megépítése, amely már elkészült. A másik a Százéves Cukrászda felújítása, a harmadik a Ladics-ház rekonstrukciója.

„Ez utóbbi két munka összesen nettó 784 millió forintba kerül. A beruházását év végéig be kell fejezni.” – írta.

Kiemelte: az utoljára a 1980-as években felújított Ladics-ház igen rossz műszaki állapotban volt, ezzel a fejlesztéssel garantálják, hogy újabb évtizedeken keresztül hirdesse a magyar polgári kultúra nagyszerűségét.


 

2023. 10. 24., SAJTÓANYAG

TERV SZERINT HALAD A SZÁZÉVES CUKRÁSZDA FELÚJÍTÁSA

Már látható az új tető

Fotó: Gyulai Hírlap 

Terv szerint halad a Százéves cukrászda felújítása, már látható az új tető – közölte hivatalos közösségi oldalán Görgényi Ernő polgármester.

Mint írta, év végiére megújul a város két ikonikus épülete, a Ladics-ház és a cukrászda is.

„Hogy mekkora értéket is jelentenek számunkra, jól mutatja, hogy az örökségvédelmi szakvélemény szerint a Százéves az egész Dél-Alföld legértékesebb, emeletes polgárháza, amelynek homlokzattagozódása 100 százalékig megmaradt. A legendás cukrászda tetőszerkezete volt a legrosszabb állapotban, amelynek rekonstrukciója már befejeződött” – tette hozzá.

Kiemelte: a két épület felújítását és a már elkészült Nagyváradi kerékpárút építését egy TOP-os pályázatból finanszírozzák, a teljes műszaki tartalom áttanulmányozható ebben a posztban.


2023. 12. 22., SAJTÓANYAG

NEMSOKÁRA BEFEJEZŐDNEK A FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOK A SZÁZÉVES CUKRÁSZDÁBAN

Karácsonyra próbaüzemben kinyithatnak

Hamarosan befejeződnek a kivitelezési munkálatok az egymilliárd forintos pályázat keretében megújuló Százéves cukrászdában, amely karácsonyra próbaüzemben kinyithat.

Az épületben elbontották a régi mosdókat, így megnőtt a fogyasztótér. Az új mosdókat a cukrászda melléképületében alakították ki, a belső tereiket már leburkolták. Az emeleti termek felújítása is jól halad, az azokban feltárt eredeti falfestéseket restaurátorok állítják helyre. Az emeleti helyiségek egykor gazdagon díszítettek voltak, de az elmúlt évszázad viszontagságai miatt a szekkók annyira megrongálódtak, hogy csak kettőt lehet rekonstruálni. A tetőn lecserélték a cserepet és a tetőszerkezet több elemét, leszigetelték a födémet, és felújították a homlokzatot. Mivel az épület erősen vizesedett, a falakat elektrolízises eljárással víztelenítettek és sótalanították, majd szigetelték. A beruházás keretében átjáróval kötötték össze cukrászda és a Ladics-ház udvarát, utóbbit az eredeti téglák felhasználásával újrarakták. A Százéves cukrászda és a Ladics-ház egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból újul meg, a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) forrásaiból, a Gyula város komplex turisztikai fejlesztése című projekt keretében, melynek a Nagyváradi úti kerékpárút megépítése is része. A beruházásra a gyulai önkormányzat idén 207 millió 734 ezer forint saját forrást is biztosított. A Százéves cukrászda korát tekintve a Dél-Alföld legértékesebb emeletes polgárháza, melynek homlokzattagozódása száz százalékig megmaradt. Az épület az 1801-es gyulai tűzvész után épült, az 1803-as nyitás után földszintjén keleti csemege- és édességüzlet működött. 1840-ben Salis András cukrászmester nyitotta meg a cukrászdát, amely azóta folyamatosan működik az eredeti berendezésekkel. 1854-ben Reinhardt József vette át az üzletet, később róla nevezték el a cukrászdát.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)