Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - ZÖLDVÁROS KIALAKÍTÁSA GYULÁN

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • 2020. április 27. 15:22
ZÖLDVÁROS KIALAKÍTÁSA GYULÁN

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-2.1.2-16-BS1-2018-00017 azonosítószámú, Zöld város kialakítása Gyulán című projekt. A beruházás keretében megújul a gyulai Erkel tér, a Petőfi tér és a Harruckern tér, továbbá a Jókai utca keleti szakaszát és a Kossuth tér 4. szám alatt található üzletehelyiséget is felújítják.

 

 

Kedvezményezett neve: Gyula Város Önkormányzata

Projekt címe: Zöldváros kialakítása Gyulán

Szerződött támogatás összege: 96 816 514 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. november 22.

Projekt azonosítószáma: TOP-2.1.2-16-BS1-2018-00017

lyázat benyújtásának ideje: 2018. október 25.

Támogatási szerződés aláírása: 2019. szeptember 9.

 

Gyula város történelmi városmagjában valósul meg a „Zöldváros” projekt fejlesztése. A pályázat fő helyszínei az Erkel tér, a Petőfi tér és a Jókai utca keleti szakasza. Az Erkel tér Gyula belvárosának központjában található, mely kimaradt az eddigi, átfogó közterület-felújításokból. A téren található Erkel Ferenc szobra, falát a híres Százéves cukrászda alkotja, így mind településképi, mind turisztikai szempontból indokolt a felújítása.

A fejlesztés érinti a Százéves cukrászda teraszát is, valamint a belváros rehabilitációja során, a Petőfi téren kimaradt területeket: a Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola előtti, valamint a református templom és a református parókia előtti közterületeket is.

A beruházás keretében új sétányok épülnek térburkolatból, köztéri padokat telepítenek és gyarapítják a zöldfelületeket. Megvalósul a hiányos fasorok és sövények pótlása. Erkel Ferenc szobra köré visszaépítik az eredeti kovácsoltvas díszkerítést, amely korábban a Gyulai Várfürdőben, az Erkel-fa körül volt látható.

A Kossuth tér 4. szám alatti épületben lévő üzlet felújítása gazdaságélénkítő célt szolgál: az ingatlan a beruházást követően kereskedelmi tevékenység céljából fog üzemelni. A Kossuth tér és a Bodoky köz sarkán álló épület országosan védett műemléki jelentőségű, kisvárosi, zártsorú beépítésű, településközponti vegyes területen található. Az üzlet felújítása során a belső falfelületek vakolatjavítása, festése és padlóburkolatainak cseréje valósul meg. 

 


 

2020. 06. 24., SAJTÓANYAG 

MEGKEZDŐDÖTT AZ ERKEL TÉR FELÚJÍTÁSA

Az elkészült tér egy versenyzongora formáját fogja felvenni

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Megkezdődött az Erkel tér felújítása, amely a Zöld város kialakítása Gyulán című pályázatnak köszönhetően újul meg – tette közzé Görgényi Ernő polgármester hivatalos Facebook-oldalán.

Mint írta, a teret Bozó András építész tervei alapján újítják fel, a munkálatok érinteni fogják a Százéves Cukrászdát, a katolikus iskolát, a református templomot és parókiát is.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy megnövelik a cukrászda teraszát, Erkel Ferenc szobra körül pedig gránit- és bazaltburkolattal építik ki a környezetet, amelyben különleges módon a Himnusz kottája is meg fog jelenni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A szobor köré visszaépítik az eredeti kovácsoltvas kerítést, az elkészült tér pedig egy versenyzongora formáját fogja felvenni.

Görgényi Ernő hozzátette: új fákat is ültetnek a meglévők mellé, megújul a teljes zöldfelület a téren, valamint az iskola, a templom és a parókia előtt egyaránt, utóbbi helyszíneken pedig díszburkolatos járdát alakítanak ki.

A beruházás költsége közel 97 millió forint.

 


 

2020. 07. 21., SAJTÓANYAG 

LERAKTÁK A MEGÚJULÓ ERKEL FERENC TÉR ALAPKÖVÉT

Elkezdődött az Erkel Ferenc tér és környezetének felújítása, a beruházás alapkövét július 21-én rakták le. Az eseményen Görgényi Ernő polgármester, Kónya István alpolgármester, a Békés Megyei Önkormányzat grémiumának tanácsnoka, valamint Kovács József országgyűlési képviselő köszöntötték a jelenlévőket. A beruházás 108,2 millió forintból valósul meg.

KÓNYA ISTVÁNKOVÁCS JÓZSEF ÉS GÖRGÉNYI ERNŐ

Fotó: Gyulai Hírlap 

– Fontos ez a mai alkalom, hiszen egy olyan helyszínnek a felújítását kezdtük meg, az Erkel Ferenc tér és a Százéves Cukrászda környezetének felújítását, amely a turisták által leginkább látogatott helyszínek közé tartozik, valamint városunk szimbólumai közé tartoznak – kezdte köszöntőjét Görgényi Ernő.

Mint mondta, az Erkel tér – és a Petőfi tér egy része – kimaradt a belváros 2008-as rehabilitációjából, ezért most a Himnusz megzenésítőjéhez és a nemzeti opera megteremtőjéhez méltó módon újítják fel a teret és környezetét.

A polgármester kiemelte: a terveket a gyulai Bozó András készítette el, ahogy a kivitelező DBD-Bau Kft. is helyi vállalkozás. Hozzátette, hogy a beruházásoknál következetesen figyelnek arra, hogy a gyulai tervezők és kivitelezők is ajánlatot tehessenek.

A beruházás részleteiről a városvezető elmondta: a felújítás a Zöld város kialakítása Gyulán című pályázat részeként valósul meg, így lényeges elemét képezi a beruházásnak a zöldfelületek gyarapítása. A tér és a környező területek rekonstrukciója során összesen 8 új fát, valamint több mint 3500 egyéb növényt, a lomblevelű örökzöldektől kezdve a talajtakaró cserjékig.

A munkálatok során megnövelik a Százéves Cukrászda teraszát, mellette kültéri kő sakkasztalt helyeznek el, ezzel is utalva arra, hogy Erkel Ferenc a magyar sakkélet megteremtője volt.

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Új burkolatot kapnak a meglévő járdák, az Erkel-szobor körül angyal formájú díszburkolatot építenek, ebben lesz látható a „Himnusz-csillagkép”, amely a Himnusz kottáját idézi fel.

Görgényi Ernő hozzátette, hogy a szobor mögé visszaépítik az eredeti kovácsoltvas kerítést, amely még a szobor felavatásakor készített fotókról ismerhetünk, az elmúlt évtizedekben a Gyulai Várfürdőben volt látható a kerítés.

A felújításnak része az Esze Tamás utca is, ahol zöldfelületet alakítanak ki, valamint gyepfugás térkövet építenek be a Ladics-ház hátsó bejáratáig. A református templom és parókia előtti, valamint a Petőfi tér nyugati oldalán található járdák bontásra kerülnek, a terület új térkőburkolatot kap, és folyókákat építenek be, amelyek az esővíz elvezetését fogják szolgálni, továbbá új díszkivilágítást kap a reformáció emlékoszlopa is.

Mindezek eredményeként az Erkel Ferenc tér egy versenyzongora formáját fogja felölteni – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, hogy a Zöld város kialakítása Gyulán pályázat teljes költsége 126,1 millió forint, amely 97 millió forint pályázati támogatásból és 29,1 millió forint önerőből tevődik össze. Az Erkel tér felújítása összesen 108,2 millió forintba kerül.

Kónya István beszédében röviden összegezte a 2014 és 2020 közötti időszak, európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának eredményeit, közülük is a Terület- és Településfejlesztési Operatív – röviden TOP – által finanszírozott fejlesztéseket.

Az alpolgármester visszaemlékezett, hogy 2010 és 2013 között mérték fel Békés megye településének fejlesztési igényeit, akkor határozta meg a fürdőváros vezetése is a főbb irányvonalakat, így – többek között – az oktatási-nevelési és egészségügyi intézmények felújítása, körforgalom építése, kerékpárutak rehabilitációja és újak építése, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszerek korszerűsítése.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Békés megye számára közel 58 milliárd forint forrást biztosított a TOP, de ennek elosztása miatt több vita is kialakult, olyan tervezet is volt, amelynek értelmében Gyula városa nem kaphatott volna a forrásból.

Kónya István elmondta, hogy 2015-ben létrehozták a KBC Nonprofit Kft., amely szervezet 161 nyertes pályázatot készített el 2016-tól kezdve, összesen 21 milliárd forint értékben.

– Gyula Város Önkormányzata 20 pályázatot nyert a TOP keretében, a Gyulai Várfürdő Kft., a Gyulai Közüzemi NKft. és a Gyulasport NKft. pedig mind egyet – mondta, majd hozzátette, hogy a 23 pályázatból 13 már megvalósult, a többi pedig folyamatban van. Az elnyert pályázatok támogatási összértéke 3,9 milliárd forint, az ezekhez biztosított önkormányzati önerővel együtt meghaladja a 4,2 milliárd forintot.

Az elnyert forrásokból megvalósított beruházások között volt a Zöldkereszt felújítása, a Béke sugárúti körforgalom megépítése, a Városerdei kerékpárút építése, bölcsődék és óvodák felújítása.

A folytatásban Kovács József is köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, az alapkőletétel a pályázat szerves része, hiszen ezzel az utókornak hagynak nyomot.

Hangsúlyozta, hogy a TOP-os forrásokból a nemzetiségi és egyházi intézmények is részesültek támogatásban, így újult meg például az Apor Vilmos Katolikus Óvoda, valamint a Románvárosi Óvoda is.

Hozzátette: az Erkel Ferenc tér felújítása azért is fontos, mert a környezetében már sok egyéb dolog megújult, valamint a tér a város egyik fontos, szimbolikus része.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A köszöntők után Görgényi ErnőKónya István és Kovács József együtt rakták le a tér alapkövét.

 


 

2020. 10. 03., SAJTÓANYAG 

GYULA AZ ÉN ZÖLD VÁROSOM

Rajzpályázatot hirdettek általános iskolásoknak

Gyula az én zöld városom címmel, a Zöld város kialakítása Gyulán című pályázat keretében rajzpályázatot hirdet általános iskolásoknak a fürdővárosi önkormányzat és az Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

„Szeretnénk felderíteni, hogy a gyerekek hogyan látják városukat, és milyen szerepet tölt be az életükben, hogyan képzelik el a jövőbeli Gyulát” – olvasható a felhívásban.

A pályamunkákat, amelyek bármilyen technikával készülhetnek, október 12-én 10 óráig várják A/4-es méretben. A szervezők azt kérik, hogy a pályázók az alkotások bal alsó sarkában tüntessék fel a nevüket, az életkorukat és az iskolájuk nevét.

A pályaműveket az Erkel Ferenc Kulturális Központ címére (5700 Gyula, Béke sgt. 35.) kell elküldeni. Az eredményhirdetést október 15-én 17 órától tartják a központ első emeletén.

A rajzpályázatról a 06-70/701-8520-as telefonszámon kérhető bővebb információ.

 


 

2020. 10. 09., SAJTÓANYAG 

HAMAROSAN ELKÉSZÜL AZ ÚJ ERKEL TÉR GYULÁN, MÁR AZ UTOLSÓ SIMÍTÁSOKAT VÉGZIK

Várhatóan november 7-én adják át az elmúlt hónapokban teljesen megújult gyulai Erkel teret, a projekt kivitelezési szerződése október 21-én jár le. A gyulai polgármesteri hivatal mérnöki osztályának szakemberétől, Postás Ritától kérdeztük meg, hogy időben befejeződnek-e munkálatok, illetve hogy hol tart a felújítás.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Elmondta: jó ütemben halad a Zöld város kialakítása Gyulán elnevezésű projekt megvalósítása. A pályázat keretében Gyula belvárosában az Erkel tér, a Petőfi tér és a Jókai utca keleti szakasza újul meg.

– Az Erkel tér új burkolatot kapott, a szomszédos Esze Tamás utcában parkolók épültek és újultak meg, az Erkel-szobor körüli kovácsoltvas kerítést is lecserélték, a Százéves (Reinhardt) cukrászda teraszát pedig kibővítették. A református templom előtti burkolatot és a Petőfi tér mellett lévő burkolatot szintén kicserélték. Emellett az Erkel téren épült egy kő sakkasztal két ülőkével – részletezte a mérnöki osztály munkatársa.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Hozzátette: már csak kertészeti munkák, a faültetés és a növénytelepítés van hátra. Azt is elmondta, hogy egy hársfát, négy kőrist és egy piros virágú gesztenyefát ültetnek ki a térre.

A projekt keretében június elseje óta számos kisebb és nagyobb javítás és felújítás valósult meg az Erkel téren. A beruházás összköltsége 108,2 millió forint, ehhez mintegy 30 millió forint önerővel járult hozzá a gyulai önkormányzat.

Mittag Mónika, a városrész önkormányzati képviselője lapunknak elmondta: régóta várt felújításról van szó, ami véleménye szerint már nagyon időszerű volt. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

– Szinte az összes terünk megújult az elmúlt években, ez azonban még váratott magára. A Százéves cukrászda egy kicsit el volt rejtve, tőlem is többször megkérdezték már, hogy merre van. A jövőben már jó eséllyel nem lesz szükség útbaigazításra, az épület már könnyebben látható és megtalálható. Végre a régi pompájában láthatjuk a város egyik központi terét – fejtette ki. 

Kiemelte: a beruházás fontos eleme, hogy fákat és gyorsan növő növényeket ültetnek a területre. A zöldövezetek kialakítását kifejezetten fontosnak tartja az önkormányzat minden felújítás során – tette hozzá. 


 

2020. 11. 07., SAJTÓANYAG 

ÁTADTÁK A MEGÚJULT GYULAI ERKEL TERET, AMELY EGY VERSENYZONGORÁT FORMÁZ MEG

Átadták a 108 millió forintból megújult Erkel teret november 7-én, Erkel Ferenc születésének 210. évfordulóján Gyulán. Az európai uniós, kormányzati és önkormányzati forrásból megvalósult beruházás keretében kicserélték a zeneszerző mellszobra körüli térburkolatot, rekonstruálták a környező területeket, és új fákat, növényeket telepítettek.

 

KÉPÜNKÖN (BALRÓL JOBBRA): TAKÁCS ÁRPÁD MEGYEI KORMÁNYMEGBÍZOTT, ZALAI MIHÁLY, A BÉKÉS MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKE, KOVÁCS JÓZSEF ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ, GÖRGÉNYI ERNŐ, GYULA POLGÁRMESTERE ÉS MITTAG MÓNIKA, A VÁROSRÉSZ ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐJE

Fotó: Gyulai Hírlap 

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere beszédében úgy fogalmazott: a templom és iskola által övezett Erkel tér egyszerre jeleníti meg a keresztény-nemzeti kultúrát és a gyulaiságot, az ott található, 1801 és 1803 között épült Százéves cukrászda pedig „az alkotó polgári szellemiség egyik legszebb és legismertebb szimbóluma”. Felidézte: az ország második legrégebbi, eredeti berendezéseivel folyamatosan működő cukrászdája megnyitása, 1840 óta Gyula ikonikus vendéglátóhelye, amely a fürdőváros egyik legismertebb turisztikai látványosságává vált.

A városvezető kijelentette: könnyebben megközelíthetővé és jól láthatóvá szerették volna tenni a Dél-Alföld legrégebbi és legértékesebb emeletes városi polgárházát, melyet eltakart a környezetbe nem illő növényzet. Emlékeztetett: a tér és a környező területek felújítási munkálatai idén júliusban kezdődtek el Bozó András építész tervei alapján. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Kifejtette: a megújult tér egy versenyzongora alakját ölti magára, a gránitburkolat körüli közlekedőfelület pedig egy angyalt formáz meg. Elmondta: a felújítás során az Erkel-szobor körüli gránitburkolatot tizenhat szegmensre osztották fel, arra utalva, hogy a Himnusz kottája négy sorból és soronként négy ütemből áll, így összesen tizenhat ütemosztót tartalmaz. Mint ismertette, a burkolat világító kockaelemei a Himnusz kottáját jelenítik meg, ez a hangjegyekből álló „Himnusz-csillagkép” éjszakánként körülragyogja a zeneszerző alakját. Jelezte: a szobor köré visszakerült az eredeti kovácsoltvas kerítés.

A téren egy gránit sakkasztal is helyet kapott, jelezve, hogy Erkel Ferenc ismert sakkozó és az 1864-ben létrejött Pesti Sakk-kör egyik alapítója volt.

Görgényi Ernő kiemelte: a beruházás keretében a Petőfi téri még nem rekonstruált részeit, a református templom és a katolikus iskola előtti térburkolatot is lecserélték. A zöldfelület szintén megújult a területen, ahol nyolc fát, több mint 2450 évelő növényt, 1182 talajtakaró cserjét és csaknem 100 örökzöldet ültettek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke az átadón úgy fogalmazott: Gyula a térség ékszerdoboza, melynek egy ékköve újult meg az Erkel tér rekonstrukciójával.

Kiemelte: az elmúlt években a Békés Megyei Önkormányzat koordinálásával tizennyolc Zöldváros projekt valósult meg a gyulaival együtt, ezekhez a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) 4,4 milliárd forint forrást biztosított. Aláhúzta: Gyulán huszonkét hasonló pályázat valósult meg uniós támogatásból, 3,8 milliárd forint értékben.

A megyei közgyűlés elnöke úgy vélte, a fürdővárosban egymásra épülő, egymást erősítő fejlesztések zajlottak, amelyek növelték a település lakosainak ellátási színvonalát, és erősítették Gyula turizmusát, gazdaságát.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Kovács József országgyűlési képviselő kifejtette: a fürdővárosnak kiemelt ágazata a turizmus, ezért különösen fontos, hogy „kinyílt” a turisták által gyakran látogatott Százéves cukrászda előtti tér. Hangsúlyozta: a németvárosi templomtól a Gyulai Várfürdőig tartó szakaszon a város valamennyi fontos területe megújult.

Az országgyűlési képviselő arról is beszámolt, hogy tovább folytatódnak a városban a TOP-os beruházások, hiszen a közelmúltban a katolikus és a református iskola is támogatást nyert el tornacsarnok építésére.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A téravató szalagátvágással, faültetéssel és koszorúzással zárult. Az Erkel Ferenc születésnapja alkalmából szervezett ünnepi programok sora a gyulai városházán folytatódott, ahol bemutatták az Emberöltőnyi Erkel-emlékezet – Mozaikok az Erkel Ferenc Társaság három évtizedéből című kötetet. A beszélgetésen a Lavotta kamarazenekar muzsikusai működtek közre.


2021. 08. 11., SAJTÓANYAG 

JÁTSZÓTERET ÉPÍTENEK A ZENEISKOLA MELLETTI TÉREN

Játszóteret építenek a zeneiskola mellett, a lakótömbök mögött található téren – jelentette be Görgényi Ernő polgármester és Veres András önkormányzati képviselő augusztus 11-én a helyszínen.

Veres András és Görgényi Ernő 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Görgényi Ernő elmondta: a zeneiskola melletti tér – ahol egykor játszótér volt – elhanyagolt volt az utóbbi évtizedekben. A Kossuth tér rehabilitációjába nem fért bele ennek a területnek a felújítása is.

Hozzátette: Veres András képviselői programjának része volt a tér újjáélesztése, így pályázatot nyújtottak be a fejlesztésre, amely az elnyert támogatásból és önkormányzati önerőből valósul meg. Mint mondta, ez ugyanaz a pályázat – a Zöld város kialakítása Gyulán –, amelynek köszönhetően az Erkel tér és a Petőfi tér egy része is megújult.

Kiemelte: a pályázati támogatás 6,8 millió forint, amelyhez 14,2 millió forint saját forrást biztosított az önkormányzat. Az összegből létrehoznak egy játszóteret, összesen kilenc játszóelemmel, emellett mintegy száz négyzetméter térburkolatos járdát építenek, valamint füvesíteni fognak, illetve két fát is ültetnek.

Fotó: Gyulai Hírlap 

A játszótér telepítésének október 14-e, a kertészeti munkáknak december 14-e, a járdának pedig szeptember 30-a a határideje, de várhatóan hamarabb elkészülnek.

Veres András hangsúlyozta: a gyermekek sokszor „beszorulnak” a lakásba a számítógép elé, ezért szeretnének lehetőséget adni arra, hogy újra kimozdulhassanak, a szülőknek pedig arra, hogy egy kulturált, biztonságos játszótérre vihessék el a gyerekeket.

Elmondta azt is, hogy gondoltak a kisebb és nagyobb gyermekekre is, így lesznek olyan játszóelemek is, amelyeket akár 14–15 éves fiatalok is használhatnak, lesz például két nagy teherbírású trambulin a téren, illetve egy kültéri csocsóasztal.


2021. 08. 19., SAJTÓANYAG 

HAMAROSAN ELKÉSZÜL A JÁTSZÓTÉR A ZENEISKOLA MELLETTI TÉREN

Pénzes Sándor képriportja

Fotó: Gyulai Hírlap 


2021. 11. 26., SAJTÓKÖZLEMÉNY

BEFEJEZŐDÖTT A ZÖLDVÁROS KIALAKÍTÁSA GYULÁN CÍMŰ PROJEKT

A projekt címe: Zöldváros kialakítása Gyulán

Szerződött támogatás összege: 96,82 millió forint

Támogatás mértéke: 100%

 

Lezárult a Zöldváros kialakítása Gyulán című projekt. Az európai uniós, kormányzati és önkormányzati forrásból megvalósult beruházás keretében kicserélték az Erkel Ferenc mellszobra körüli térburkolatot, rekonstruálták a környező területeket, és új fákat, növényeket telepítettek. A támogatás eredményeként új játszótér is épült a városban.

A pályázat keretében Gyula belvárosában az Erkel tér, a Petőfi tér és a Jókai utca keleti szakasza újult meg, valamint új játszóteret építettek a gyulai zeneiskola melletti téren.

Az Erkel tér új burkolatot kapott, és egy kő sakkasztal is épült a helyszínen két ülőkével. A szomszédos Esze Tamás utcában parkolók épültek és újultak meg, az Erkel-szobor körüli kovácsoltvas kerítést lecserélték, a Százéves (Reinhardt) cukrászda teraszát pedig kibővítették.

A támogatásból a Petőfi tér még nem rekonstruált részeit, a református templom és a katolikus iskola előtti térburkolatot is lecserélték. A zöldfelület szintén megújult a területen, ahol nyolc fát, több mint 2450 évelő növényt, 1182 talajtakaró cserjét és csaknem 100 örökzöldet ültettek.

A gyulai zeneiskola mellett, a lakótömbök mögött található téren egy játszóteret hoztak létre, összesen kilenc játszóelemmel. Emellett mintegy száz négyzetméter térburkolatos járdát építettek, valamint füvesítettek, illetve két fát is ültettek a helyszínen.

 

A projekt fizikai befejezésének időpontja: 2021.11.22.

A projekt azonosítószáma: TOP-2.1.2-16-BS1-2018-00017.

 

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

A projektről bővebb információt a www.gyula.hu  valamint a www.gyulaihirlap.hu oldalon olvashatnak.

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)