Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - VOLT RELÉGYÁR REHABILITÁLÁSA

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • 2019. április 01. 19:18
VOLT RELÉGYÁR REHABILITÁLÁSA

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-2.1.1-16-BS1-2017-00006 azonosítószámú, Volt relégyár rehabilitálása című projekt.

Kedvezményezett neve: Gyula Város Önkormányzata

A projekt címe: Volt relégyár rehabilitálása

Szerződött támogatás összege: 689,94 millió forint

Az összköltség: 709,04 millió forint

A projekt fizikai befejezése:2023.03.31.

Támogatás mértéke: 100%

A projekt azonosító száma: TOP-2.1.1-16-BS1-2017-00006


2021. 12. 20., SAJTÓANYAG

PÁLYÁZATON KÍVÜLI FORRÁST BIZTOSÍTOTT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET A GYULAKONYHA LEENDŐ ÉPÜLETÉNEK FELÚJÍTÁSÁRA

Pályázaton kívüli forrást biztosított a volt relégyár felújításához december 16-i ülésén a fürdővárosi képviselő-testület, az épületben több mint félmilliárd forintból alakítják ki a Gyulakonyha új telephelyét. A többletköltség finanszírozására az önkormányzat ráemelési kérelmet nyújtott be a kormánynak.

A volt relégyár rehabilitálásához 271 millió forint pályázaton kívüli forrást biztosított a képviselő-testület az idei költségvetés céltartalékából, az előterjesztést 12 igennel, egyhangúlag szavazták meg a képviselők. A többletköltség finanszírozására az önkormányzat ráemelési kérelmet nyújtott be a kormányhoz.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) elmondta: az épületben kapna helyet a Gyulakonyha, amely jelenleg egy műszakilag leromlott állapotú épületben működik. Hozzátette, a beruházás azért is indokolt, mert a cég telephelye „be van zsúfolva” a Dürer általános iskola mellé, ha elköltözne, a tanintézmény megkaphatná a területét. Mint azt a városvezető korábban közölte, a telken sportudvar és parkolók létesülnének.

Az előterjesztésből kiderül, a volt relégyár földszintjén négyezer adagos főzőkonyhát alakítanak ki a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel: raktárakkal, hűtő- és fagyasztókamrákkal, valamint edénytároló és mosogatóhelyiségekkel. Az emeleten irodahelyiségek, mosdók, öltözők, mosoda, valamint egy önkormányzati raktár és irattára kap helyet. A felújítás része az épület hőszigetelése, a nyílászárócsere, a fűtésrendszer korszerűsítése, a burkolatok cseréje, továbbá öt parkoló kialakítása.

Görgényi Ernő felidézte: a volt relégyárat évekkel ezelőtt a Ganz vállalat akkori, indiai tulajdonosától vásárolta meg a város. A képviselő-testület 2017-ben úgy döntött, pályázatot nyújt be annak érdekében, hogy felújítsa az épületet, és közétkeztetési konyhát alakítson benne ki. A fejlesztésre 2018-ban 468 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból, ebből csaknem 357 millió forint fordítható az építési beruházásra.  

A polgármester emlékeztetett: egy másik pályázatot is beadtak a közétkeztetés fejlesztésére, az elnyert forrásból konyhatechnológiai eszközöket, berendezéseket vásároltak volna, és egy éttermi részt alakítottak volna ki a volt relégyárban. Amikor a tervezés során kiderült, hogy a beruházás majdnem kétszer annyiba kerül, mint amennyi pénzt elnyertek, úgy döntöttek, ezt a pályázatot nem valósítják meg.

Az első pályázathoz új tervek készültek, szűkített műszaki tartalommal, de a bekerülési költség így is magasabb, mint a pályázatban elnyert összeg; több mint 268 millió forint hiányzik a megvalósításhoz – ismertette a városvezető.

Azt is elmondta: a nyílt közbeszerzési eljárásra két ajánlat érkezett, a Futizo Kft.-től és a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Szolgáltató Kft.-től. Utóbbi érvénytelen volt, és több mint 42 millió forinttal magasabb összeget tartalmazott. A közbeszerzési eljáráson nyertes Futizo Kft. ajánlata alapján az építési beruházás összköltsége nettó 625 millió forint.  

Görgényi Ernő jelezte: az önkormányzat bejelentette többlettámogatási igényét a kormánynak. Megjegyezte, eddig minden ráemelési kérelmüket pozitívan bírálták el, várhatóan ezt is támogatni fogják. Hozzátette: ha a képviselő-testület a döntésig nem előlegezi meg a hiányzó összeget, hanem kivár, időközben tovább emelkedhetnek az építőipari árak, és kicsúszhatnak a rendelkezésre álló kivitelezési időből.

Közölte: a műszaki ellenőrzés költsége 6,2 millió forint, ami szintén több, mint ami elszámolható; a támogatásból rendelkezésre álló 3,6 millió forintot 2,5 millió forinttal kell kiegészíteni. A többletköltség biztosítására ebben az esetben is ráemelési kérelmet nyújtott be az önkormányzat.

A polgármester elmondta: a többletforrást a kötvénykibocsátásból származó megtakarításból előlegezik meg, amelyből 419 millió forint szabadon felhasználható, 150 millió likviditási tartalék, míg 200 millió a Gyulai Várfürdő hitelét biztosító óvadékként van lekötve.

Ambrus György, a Gyulakonyha NKft. ügyvezetője úgy fogalmazott: nagyon várják már a költözést.


2021. 12. 22., SAJTÓANYAG

TÖBBLETFORRÁST BIZTOSÍT A KORMÁNY A GYULAKONYHA ÚJ ÉPÜLETÉRE

277 millió forintot kap az önkormányzat

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala 

A Gyulakonyha új épületének kialakításához 277 millió forint többletforrást biztosított a kormány – jelentette be Görgényi Ernő polgármester hivatalos közösségi oldalán.

Mint írta, a Magyar Közlöny december 20-i számában jelent meg a többlettámogatásról szóló kormányhatározat.

„Mivel a 356 millió forint összegű pályázati támogatás nem fedezi az építkezés teljes költségét, a beruházás mielőbbi megindítása érdekében a képviselő-testület biztosította a hiányzó összeget, 271 millió forintot, az önkormányzat megtakarított pénzéből. Azt szerettük volna, hogy lehetőség szerint mégse a megtakarítást kelljen felhasználni, ezért kérelmet nyújtottunk be a kormányhoz, kérve a pályázati támogatás kiegészítését” – emlékeztetett a polgármester.

Kiemelte: a kormány helyt adott a kérelmüknek, és az ingatlan vételárához is adott utólag 6 millió forintot, így összesen 277 millió forint többletforráshoz jutott az önkormányzat.

Közölte: a kivitelezés január második hetében kezdődik a volt relégyár épületében. Hangsúlyozta: az új konyhában végre korszerű körülmények között végezhetik a munkájukat a Gyulakonyha dolgozói.

Jelezte: a Gyulakonyha jelenlegi ingatlanát a Dürer általános iskolának adják át, ezzel növelve az udvarát.


2022. 01. 04., SAJTÓANYAG

ELINDULT A GYULAKONYHA ÚJ ÉPÜLETÉNEK KIVITELEZÉSE

Átadták a munkaterületet az egykori relégyárban

Fotó: facebook.com/gorgenyierno

Átadták a munkaterületet az egykori relégyárban, elindult a Gyulakonyha új épületének kivitelezése – közölte Görgényi Ernő polgármester hivatalos közösségi oldalán.

Mint írta, a tavalyi év végén a kormány kiegészítő támogatást adott a pályázati támogatás mellé, így az önkormányzatnak nem kell önerőt biztosítania a munkálatokhoz, erről lapunk is beszámolt.

Hozzátette: ezúttal is gyulai vállalkozó a kivitelező, a nyílt közbeszerzési eljárást a gyulai Futizo Kft. nyerte.


2022. 03. 26., SAJTÓANYAG

ÜTEMTERV SZERINT HALAD A GYULAKONYHA ÚJ ÉPÜLETÉNEK KIVITELEZÉSE

Ütemterv szerint halad a Gyulakonyha új épületének kivitelezése – tudtuk meg a helyszínen tartott bejáráson március 26-án. Jelen állás szerint az év végén már az egykori relégyár helyén működhet a konyha.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Ütemterv szerint halad a Gyulakonyha új épületének kivitelezése – tudtuk meg a helyszínen tartott bejáráson március 26-án.

Bujdosó Antal fő-építésvezető elmondta: a munkálatokat a bontásokkal kezdték meg, majd kiépítették a szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetés, ezeknek zajlik jelenleg a visszabetonozása, majd a talajnedvesség elleni szigetelést készítik el a következőkben.

Hozzátette: az emeleten megkezdték belső válaszfalak vázának építését. Az épület bővítésénél elkészült a sávalapozás, megkezdték a monolit vasbetonszerkezet zsaluzását, valamint a meglévő épület lapostetőjének szigetelése is zajlik.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Kiemelte: ütemterv szerint halad az építkezés, még jobban is állnak jelenleg, mint tervezték.

Görgényi Ernő polgármester elmondta: az Airbus-gyár előtt a relégyár volt az utolsó ilyen jellegű épület, amelyet Gyulán építettek, de a rendszerváltozáskor tönkretették. Az épület évtizedeken keresztül állt üresen, ráadásul lakókörnyezetben, így részben ezért, részben pedig a Gyulakonyha jelenlegi épületének állapota miatt döntöttek úgy, hogy összekötik a két tervet, a rehabilitációt és a konyha elköltöztetését.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Mint mondta, a kivitelezés jó ütemben halad. Az épület az évek alatt beázott, de ennek ellenére nem találtak olyan szerkezeti károsodást, amely miatt több kerülnének, esetleg elhúzódnának a munkálatok, így jelen állás szerint az év végére már az új épületben működhet a konyha.

Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a felújítás finanszírozására pályázatot nyújtott be a város, amelyen 468 millió forintot nyertek el, de az építőipari árrobbanás miatt látták, hogy ez nem fogja fedezni a költségeket, ezért újabb kérelmet nyújtottak be a kormányhoz, amely 277 millió forint többletforrást biztosított a beruházáshoz.

Ambrus György, a Gyulakonyha Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy hatalmas öröm számukra a beruházás, hiszen már régen kinőtték a jelenlegi helyet. Hozzátette: napi szinten 5-6 ezer embert látnak el jelenleg étellel, a költözéssel pedig jelentősen megnövelhetik a kapacitásukat.


2022. 07. 19., SAJTÓANYAG

BEJÁRÁST TARTOTTAK A GYULAKONYHA ÚJ ÉPÜLETÉBEN

A beruházás a tervezett ütemben halad

Forrás: facebook.com/gorgenyierno

Bejárást tartottak a Gyulakonyha új épületében – közölte Görgényi Ernő hivatalos Facebook-oldalán.

A polgármester kiemelte: a 710 millió forintos beruházás a tervezett ütemben halad, már az épületgépészet jó része is a helyszínre érkezett. A tervek szerint a karácsonyi menüt már itt készítik majd a Gyulakonyha dolgozói.


2022. 08. 25., SAJTÓANYAG

TÖBBLETFORRÁST BIZTOSÍT AZ ÖNKORMÁNYZAT AZ EGYKORI RELÉGYÁR ÉPÜLETÉNEK FELÚJÍTÁSÁHOZ

A kivitelezéshez további 20,7 millió forint pályázaton kívüli forrás szükséges

Fotó: Gyulai Hírlap 

Rendkívüli ülést tartott a gyulai képviselő-testület augusztus 25-én a polgármesteri hivatal ovális termében. A tanácskozáson egy fogorvosi körzetről, a relégyár épületének felújításáról, valamint a víziközművagyon integrációjának lehetőségéről is tárgyaltak.

Az egykori relégyár felújításáról szólt a második napirendi pont. A Görgényi Ernő  polgármester elmondta, a kivitelezéshez további 20,7 millió forint pályázaton kívüli forrás szükséges, amelyet a 2022. évi költségvetés céltartalékából finanszíroznának. Hozzátette: a többletforrás biztosítására ráemelési kérelmet nyújtanak be.

Az okokról Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője számolt be. Kifejtette, a kivitelezés elkezdése után derült arra fény, hogy a több évtizede ázó födémpanelek eredetileg tervezett vakolt felületképzése élelmiszer-egészségügyi szempontból és műszakilag sem biztonságos, ezért gipszkarton álmennyezet kialakítását javasolják.

Kiderült az is, hogy a padlószerkezetnél feltárt szigetelés teljesen elavult, ezért le kell cserélni.

Mint mondta, a beépítendő főzőkonyha villamos energiaellátása a jelenlegi betápkábelen nem biztosítható, ezért új csatlakozási pontot kell kiépíteni, a korábbi betáplálásról le kell választani, az új csatlakozási pontból pedig új kábeleket kell fektetni az épületekhez.

A kivitelezéshez szükséges forrás biztosítását 12 igennel, egyhangúlag szavazták meg a képviselők.


2022. 10. 26., SAJTÓANYAG

CÉLEGYENESBE ÉRT A VOLT RELÉGYÁR FELÚJÍTÁSA

A projekt kapcsán a tudatos étkezésről tartottak előadást két gyulai általános iskolában

AMBRUS GYÖRGY ÉS KÓNYA ISTVÁN

Fotó: Gyulai Hírlap 

A tudatos étkezésről tartottak előadást A volt relégyár rehabilitálása című TOP-os projekthez kapcsolódóan október 26-án az 5. számú általános iskolában és az Implom József általános iskolában.

Kónya István alpolgármester elmondta, hamarosan lezárul az egykori relégyár felújítása, amelynek költsége több mint 600 millió forint. Az épületbe a Gyulakonyha Nonprofit Kft. költözik be.

Kiemelte: a beruházás fontos célja, hogy minél finomabb és egészségesebb ételeket készíthessenek az iskolák tanulóinak, valamint mindazoknak, akik nap mint nap igénybe veszik a Gyulakonyha szolgáltatásait.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Ambrus György Venesz-díjas, olimpiai bajnok mesterszakács, a Gyulakonyha ügyvezetője hangsúlyozta: az országban is kevés olyan konyha van, mint ami az egykori relégyár épületében készül, de Békés megyében biztosan páratlan.

Kérdésünkre elmondta: a felújítás a célegyenesbe érkezett, a burkolás és a festés már teljesen elkészült, a helyén van a légtechnika is, és a homlokzati rekonstrukciót is befejezték.

Az ügyvezető az iskolákban a változatos, egészséges étkezésről beszélt a gyerekeknek, majd átadta a szót Bondár László olimpiai ezüstérmes éttermi mesternek, aki egy ünnepi asztalterítést, valamint az ahhoz tartozó menüt mutatta be.


2023. 02. 23., SAJTÓANYAG

A GYULAKONYHA ÚJ ÉPÜLETÉBE LÁTOGATOTT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Az egykori relégyár felújítása 710 millió forintba került

A Gyulakonyha új épületébe látogatott a képviselő-testület csütörtökön – közölte hivatalos közösségi oldalán Görgényi Ernő polgármester.

Mint írta, a grémium tagjaival az épületben ebédeltek, ahol Ambrus György ügyvezető vezette őket körbe, valamint megmutatta, hogy milyen körülmények között készülnek a gyulai közétkeztetésben felszolgált ételek.

Kiemelte: a konyha egy hete már az új épületben működik, innen szállítják ki az ételeket többek között a gyulai iskoláknak és óvodáknak.

A városvezető aláhúzta: a relégyár épülete alig egy év alatt újult meg és lett korszerű eszközökkel felszerelt konyha, köszönhetően a pályázati támogatásból finanszírozott 710 millió forintos beruházásnak.


2023. 03. 01., SAJTÓANYAG

BEKÖLTÖZÖTT ÚJ TELEPHELYÉRE A GYULAKONYHA

Mindennap hatezer adag ebéd készül az új konyhában

AMBRUS GYÖRGY

Február 11-e óta az új, 21. századnak megfelelő technikával felszerelt épületben, az egykori relégyár helyén készítik az ételeket a Gyulakonyha Kft. dolgozói.

Március 1-jén Ambrus György Venesz-díjas, olimpiai bajnok mesterszakács, a cég ügyvezetője vezetett körbe meghívott vendégeket a 710 millió forintos beruházás keretében megújult épületben.

Kiemelte: a konyhán mindennap 400 reggelit, 4000 tízórait és uzsonnát, valamint 6000 ebédet készítenek, ellátva az óvodákat, iskolákat, idősek otthonait, illetve egyéb intézményeket is.

Hozzátette: az ételeket kiszállítják, de ételhordós rendszer is működik, így az épületben is fel lehet venni az ebédet.

Ambrus Györgytől megtudtuk, a konyha technológiai újításai közé tartozik tíz, fagyasztóval ellátott hűtő, tizennégy gázüzemű üst, két elektromos pirító, amelyek lehetővé teszik a nagyüzemi konfitálást és szuvidálást is. Emellett a legmodernebb sütő, főző és párolóberendezésekkel is felszerelték a létesítményt.

Az épületben egy olyan szellőztető berendezést is beszereltek, amely télen-nyáron 22 fokot biztosít.

A konyhát az alsó szinten alakították ki, az egykori relégyár felső szintjén az irodák, a gépház, az öltözők, valamint egy mosókonyha kapott helyet.


2023. 03. 16., SAJTÓANYAG

HIVATALOSAN IS ÁTADTÁK A GYULAKONYHA ÚJ ÉPÜLETÉT

A projekt teljes költsége 725,3 millió forint volt

GÖRGÉNYI ERNŐKOVÁCS JÓZSEFNOBILIS MÁRTONBÓDI BEÁTA ÉS AMBRUS GYÖRGY

Hivatalosan is átadták a Gyulakonyha új, az egykori relégyár épületében létrehozott telephelyét.

Az ünnepségen elhangzott, az épületet 2018-ban vásárolta meg az önkormányzat, az építkezés 2022. január 10-én kezdődött el, a műszaki átadásra pedig ugyanabban az évben, november 25-én került sor. A dolgozók 2023. február 11-én vették használatba az új konyhát.

Ambrus György, a Gyulakonyha NKft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta, nagy utat tettek meg eddig a napig, az pedig nagyon nagy dolog a város és a szakma életében, hogy egy új, a 21. századnak megfelelő konyhába költözhettek.

Kiemelte: 2022-ben több mint 1,1 millió adag ételt vittek ki a gyermekeknek, az időseknek pedig 521 ezer adagot, így az összes adag meghaladta az 1,6 milliót. Mint fogalmazott, ez idén biztos több lesz, hiszen több ezer adag étel készül minden nap az új épületben.

Hozzátette, hogy igyekeznek odafigyelni az ökológiai lábnyomra is, ezért tavaly vásároltak két elektromos teherautót, amelyeket az ételek kiszállítása során hasznosítanak, valamint fákat is ültettek az épület előtt.

Fontos számukra a rövid ellátási lánc is, ezért az alapanyagok legtöbbjét igyekeznek helyi termelőktől beszerezni – mondta az ügyvezető.

Az egykori relégyár épületét még a városi tanács adományozta a vállalat építése céljából az 1960-as évek végén. A vállalat a Ganz-hoz tartozott, az üzem nyereséges volt, ennek ellenére 1992. december 31-én bezárták, a dolgozókat elbocsátották – ismertette Görgényi Ernő polgármester.

Megtudtuk, az épület azóta üresen állt és folyamatosan romlott az állapota, a rehabilitáció ezért városképi szempontból is fontos volt.

Visszaemlékezett, hogy az épületet nem volt egyszerű megvásárolni, azon több mint 23 milliárd forint keretbiztosítéki jelzálogjog volt. A tulajdonossal és a Magyar Fejlesztési Bankkal kellett megegyezni, hogy valós piaci értéken vásárolhassák meg az ingatlant, az összeg végül 41 millió forint lett.

A városvezető aláhúzta: a projekt teljes költsége 725,3 millió forint volt, amelyből 676,5 millió forint a pályázati támogatás, ez az összeg tartalmazza a kormányhoz benyújtott ráemelési kérelem összegét, 277 millió forintot. A gyulai önkormányzat közel 49 millió forint önerőt biztosított a projekthez.

Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy örömünnep és mérföldkő a mai nap, hiszen egy újabb csoda születésének vagyunk szemtanúi.

Hangsúlyozta: a projekttel a gyulai városvezetés egy régi álma, a közétkeztetés modernizációja vált valóra.

„Minden nap megszűnik valami, amiért az ember szomorkodik, de mindig születik valami új, amiért érdemes élni és küzdeni” – idézte beszédében Hérakleitoszt Kovács József országgyűlési képviselő.

Mint mondta, a régi Gyulakonyha, ahol az emberek évtizedeket töltöttek el megszűnt, de a Nürnbergi utcán épült valami új, valami tökéletes, amely számtalan szempontból jobb helyen van, mint elődje.

– Tegnap az egész ország díszbe borult, Gyula azonban ma is ünnepel, hiszen most kerül átadásra a Gyulakonyha főzőkonyhája és az ehhez kapcsolódó, teljes infrastruktúrát magába foglaló épület – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Aláhúzta: a projekt nem csupán a források tekintetében jelentős, hanem egy évtizedek óta üresen álló gyárépület tökéletes kihasználása is, amely látványán túl a főzőkapacitását tekintve is tekintélyt parancsoló.

Hozzátette, hogy a közétkeztetés Magyarországon élelmiszerellátásában kulcsszerepet játszik, hazánkban csaknem 10 ezer főző- és tálalókonyha működik, amely naponta 1,5-2 millió ember étkezését biztosítja.

Az elmúlt években a kormány és az önkormányzatok is jelentősen növelték a közétkeztetésre fordított forrásokat, a költségvetési törvény 2023-ban 100 milliárd forintot író elő a közétkeztetés finanszírozására, amely azt jelenti, hogy 2010 óta az erre fordított pénz megháromszorozódott – fogalmazott az államtitkár.

A köszöntők után, a szokásoktól eltérően, nem egy nemzeti színű szalagot vágtak át a jelenlévők: Nobilis Márton egy külön erre az alkalomra készíttetett fakanalat adott át Ambrus Györgynek. A folytatásban okleveleket adtak át a projektben résztvevők számára, majd bejárásra és állófogadásra hívták a jelenlévőket.

 

 

 

 

GYULAI HÍRLAP • 2022. január 06. 18:30
GYULAI HÍRLAP • 2023. március 02. 14:00
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)