Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elindultak a felújítási munkálatok az alispáni lakban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. szeptember 01. 16:14
Elindultak a felújítási munkálatok az alispáni lakban
Az épületben gyermekszabadidős központot alakítanak ki

Elindultak a felújítási munkálatok a történelmi jelentőségű, városképet meghatározó egykori alispáni házban, ahol egy gyermekszabadidős központot hoznak létre – tudatta lapunkkal Görgényi Ernő polgármester és Kovács József országgyűlési képviselő szeptember 1-jén a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

görgényi ernő és kovács józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő kiemelte: arra törekednek, hogy a város fejlődése folyamatos legyen, ezért a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetben is fejlesztéseket valósítanak meg, illetve készítenek elő.

Hozzátette: a ház az állam tulajdona volt, amely Lázár János közbenjárásnak köszönhetően került az önkormányzathoz, teljesen ingyen. Ezután kezdtek el foglalkozni a hasznosításával, amelyhez találtak egy gyógyhelyfejlesztési pályázatot, amelynek szigorú kritériumai voltak: csak a kijelölt gyógyhely határain belül lehet a forrásból felújításokat végezni, de fürdőfejlesztésre nem fordítható.

A polgármester hangsúlyozta: a gyulai családbarát önkormányzat, így olyan turisztikai attrakciót akartak létrehozni, amely egyaránt szolgálja a gyulai családokat, valamint a városba látogató turistákat is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A gyermekparadicsomban korcsoportok szerint lesznek elhelyezve a gyermekek: 2 éves korig egy „bölcsődei” részben, 3 és 6 éves kor között egy nagyobb térben kapnak helyett a gyermekek, a 7 és 14 éves kor közöttieket pedig több szobában helyezik majd el.

Megtudtuk, a központot az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. fogja üzemeltetni, ahol számtalan programot fognak kínálni a gyermekeknek, akiket a szülők a nyitvatartási időben bármikor elvihetik az épületbe, de bérelhető is lesz születésnapokra, illetve egyéb rendezvényre is. Az attrakció időjárástól független, „négyévszakos” lesz, ahol kerékpártárolókat is kialakítanak, valamint az egész épület akadálymentesített lesz.

A központban lesznek vizuális, fizikai és számítógépes játékok, mozgást igénylő, interaktív, valamint önképző és fejlesztő elfoglaltságok is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő aláhúzta: az elnyert pályázati támogatás közel 300 millió forint, amelyhez a fürdővárosi grémium további 49 millió forint önerőt biztosít, ezzel kapcsolatban ráemelési kérelmet fognak benyújtani a kormányhoz. A nyílt közbeszerzési eljárást a Futizo Kft. nyerte el, a munkálatok tervezett befejezési dátuma 2023. március 31-e.

Kovács József az épület történelméről beszélt, majd kiemelte: rendkívül fontos, hogy képesek kiaknázni ezeket a lehetőségeket, valamint köszönetet mondott Lázár Jánosnak a segítségért, amelyet az alispáni lak, az Almásy-kastély vagy éppen az AquaPalota beruházásakor nyújtott.

Mint mondta, véleménye szerint nagyon fontos egy ilyen ikonikus épület megmentése.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)