Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kukorica

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. október 03. 10:00
A kukorica
Rosttartalma segíti az egészséges bélműködést

Fotó: pixabay.com

A „tengeri” Amerikában őshonos növény, hazánkba a törökök közvetítésével jutott el. Ezért nevezik törökbúzának is.

A kukorica fehérjéje nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Sok benne viszont a lizin, ami olyan aminosav, amit mindennap fogyasztanunk kell, mert a szervezetünk nem tudja előállítani. Emellett B-, E-vitamint, vasat, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, kénz is tartalmaz. A kukoricában kevés a niacin (egy vízben oldódó vitamin), ezért a nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra nevű betegség. A kukoricában sok a rost, ami segíti az egészséges bélműködést. A bajuszából készült tea hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt.

A zsenge kukoricát fogyaszthatjuk főzve, de salátaként, zöldségköretnek, levesbetétnek, párolva és pürésítve is elkészíthetjük. A szárított kukoricaszemekből készült dara is sokoldalúan felhasználható. A reggeli cornflakes, a mexikói takó, a sós és édes pattogatott kukorica is kiváló csemegék.

 

Kukoricamálé

  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 13 dkg vaj
  • 15 dkg búzaliszt
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 1 csomag sütőpor

 

Elkészítése:

A  négy tojást keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a kétféle lisztet és a sütőport. Jól keverjük ki a masszát. Adjunk hozzá félbevágott, kimagozott datolyát vagy más, ízlés szerinti, nem túl leveses gyümölcsöt. Tegyük a masszát kivajazott, kilisztezett formába. Előmelegített sütőben 250 fokon süssük 10 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra. 30 perc után végezzünk tűpróbát. Miután kihűlt, a tepsiből kivéve vágjuk fel, a szeletkék tetejét díszítsük gyümölcsdarabokkal, rácsepegtetett olvasztott csokoládéval vagy durvára vágott dióval, mandulával.

  • Energia:   2741 kcal
  • Fehérje:    254 g
  • Zsír:       132 g
  • Szénhidrát: 326 g

 

Polenta

(hozzávalók 2 adaghoz)

  • 100 g kukoricadara
  • 6 dl víz
  • 25 g vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kávéskanál só

 

Elkészítés

Egy edénybe sós vizet egy fél evőkanálnyi kukoricadarával felteszünk főni, ezzel megelőzve a dara csomósodását. A többi kukoricadarát lassan, állandó keverés mellett a forrásban lévő vízbe szórjuk. Folyamatosan kevergetve 25–30 percig főzzük. Amikor a polenta keményedni kezd, keverjük intenzívebben.

A polenta akkor van kész, ha elválik az edény aljáról. Ekkor tegyük bele a vajat, az apróra vágott petrezselymet, és a fokhagymát is reszeljük bele. Jól keverjük össze.

Kivajazott hőálló tálba öntjük, egyenletesen elsimítjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20–30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje, széle szép aranybarna.

A tökéletes szervírozáshoz várjuk meg, míg a polentánk kissé meghűl. Négyzetre, háromszögre szeletelve tálaljuk.

 

  • Energia:   560 kcal
  • Fehérje:    11 g
  • Zsír:       23 g
  • Szénhidrát: 73 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)