A „tengeri” Amerikában őshonos növény, hazánkba a törökök közvetítésével jutott el. Ezért nevezik törökbúzának is.
A kukorica fehérjéje nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Sok benne viszont a lizin, ami olyan aminosav, amit mindennap fogyasztanunk kell, mert a szervezetünk nem tudja előállítani. Emellett B-, E-vitamint, vasat, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, kénz is tartalmaz. A kukoricában kevés a niacin (egy vízben oldódó vitamin), ezért a nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra nevű betegség. A kukoricában sok a rost, ami segíti az egészséges bélműködést. A bajuszából készült tea hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt.
A zsenge kukoricát fogyaszthatjuk főzve, de salátaként, zöldségköretnek, levesbetétnek, párolva és pürésítve is elkészíthetjük. A szárított kukoricaszemekből készült dara is sokoldalúan felhasználható. A reggeli cornflakes, a mexikói takó, a sós és édes pattogatott kukorica is kiváló csemegék.
Kukoricamálé
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 13 dkg vaj
- 15 dkg búzaliszt
- 15 dkg kukoricaliszt
- 1 csomag sütőpor
Elkészítése:
A négy tojást keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a kétféle lisztet és a sütőport. Jól keverjük ki a masszát. Adjunk hozzá félbevágott, kimagozott datolyát vagy más, ízlés szerinti, nem túl leveses gyümölcsöt. Tegyük a masszát kivajazott, kilisztezett formába. Előmelegített sütőben 250 fokon süssük 10 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra. 30 perc után végezzünk tűpróbát. Miután kihűlt, a tepsiből kivéve vágjuk fel, a szeletkék tetejét díszítsük gyümölcsdarabokkal, rácsepegtetett olvasztott csokoládéval vagy durvára vágott dióval, mandulával.
- Energia: 2741 kcal
- Fehérje: 254 g
- Zsír: 132 g
- Szénhidrát: 326 g
Polenta
(hozzávalók 2 adaghoz)
- 100 g kukoricadara
- 6 dl víz
- 25 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kávéskanál só
Elkészítés
Egy edénybe sós vizet egy fél evőkanálnyi kukoricadarával felteszünk főni, ezzel megelőzve a dara csomósodását. A többi kukoricadarát lassan, állandó keverés mellett a forrásban lévő vízbe szórjuk. Folyamatosan kevergetve 25–30 percig főzzük. Amikor a polenta keményedni kezd, keverjük intenzívebben.
A polenta akkor van kész, ha elválik az edény aljáról. Ekkor tegyük bele a vajat, az apróra vágott petrezselymet, és a fokhagymát is reszeljük bele. Jól keverjük össze.
Kivajazott hőálló tálba öntjük, egyenletesen elsimítjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20–30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje, széle szép aranybarna.
A tökéletes szervírozáshoz várjuk meg, míg a polentánk kissé meghűl. Négyzetre, háromszögre szeletelve tálaljuk.
- Energia: 560 kcal
- Fehérje: 11 g
- Zsír: 23 g
- Szénhidrát: 73 g
Egészségükre!