Fotó: pixabay.com
Megérkezett a december, az advent időszaka. Az ánizs illata hangulatjavító, és a meghűléses betegségek leküzdésében is segítségünkre van.
Nyákoldó hatású teakeverékek alkotórésze, köptető és köhögéscsillapító hatású, valamint szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő és epekiválasztást elősegítő gyógynövény.
Ezeket a pozitív hatásokat illóolaj, A- és C-vitamin, kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, szelén- és mangántartalmának köszönheti.
Illóolaja bizonyítottan antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Szájvizekben és torokfertőtlenítő tablettákban is gyakran megtalálható.
Az ánizsból készült gyógytea nagyszerűen nyugtatja az idegeket, ellazítja az izmokat, így segíti az elalvást, és hozzájárul a jobb éjszakai pihenéshez. Az ánizstea különösen azoknak ajánlott, akik tartanak az altatók esetleges mellékhatásaitól.
Az ánizst nemcsak időnként, hanem naponta rendszeresen is érdemes fogyasztani.
Fűszerként főzelékekhez, vadételekhez, mártásokhoz, édességekhez használjuk.
Almás szelet kakaóval és fahéjjal
Hozzávalók:
- 80 dkg savanykás alma
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 25 dkg liszt
- 10 dkg étkezési keményítő
- fél csomag sütőpor
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- só
- 4 db tojás
- 1 kk. fahéj
- fél kk. őrölt szegfűszeg
- 1 ek. kakaópor
- 2 csipetnyi őrölt ánizs
- 10 dkg sárgabaracklekvár
Egy 25x30 centis tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az almákat meghámozzuk, 12-16 gerezdre vágjuk, citromlével meglocsoljuk.
A lisztet, a keményítőt, a sütőport összekeverjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral és egy csipet sóval. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztkeveréket, végül két részre osztjuk. Egyikbe beledolgozzuk a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, a másikba a kakaót és ánizst.
Csőrbetét nélküli habzsákba töltjük az egyik tésztát, és a tepsibe hosszában három dundi csíkot húzunk, majd a másik krémmel ugyanígy kitöltjük az üres csíkokat. A sorokba belenyomkodjuk az almagerezdeket, majd egy órán át sütjük.
A lekvárt felforrósítjuk, és megkenjük vele a forró süti tetejét. Tálaláskor úgy vágjuk, hogy barna és fehér tészta is jusson.
- Energia: 4560 kcal
- Fehérje: 52 g
- Zsír: 204,5 g
- Szénhidrát: 606 g
Egészségükre!



























