Képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com
A karácsonyi ünnepek alatt hajlamosak vagyunk több ételt készíteni a családnak, mint más alkalmakkor, azután meg panaszkodunk, hogy túlettük magunkat. Ha előre tervezünk, akkor ezt megelőzhetjük.
A káposzta, a hal, a szárnyasok, a dió, a mák, a fokhagyma, az alma, a méz felhasználásával készült ételek már elődeink ünnepi asztalán is szerepeltek.
A káposzta (savanyú káposzta) elsőrangú C-vitamin- és rostforrás a téli napokban. Magyarországon a káposztát karácsonykor elsősorban töltött káposzta formájában fogyasztjuk.
Hagyományosan Magyarországon is került halból készült étel az ünnepi asztalra. A halak táplálkozás-élettani jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A tengeri halakban és a busában jelentős mennyiségű ómega-3 zsírsav található, melynek jelentős szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a megelőzésében.
A szárnyasok is felkerültek a karácsonyi menülistára. Alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, s ha odafigyelünk az elkészítés módjára is, akkor igazán egészséges ételeket kínálhatunk a családnak.
Az olyan hagyományos karácsonyi desszertek, mint a diós és a mákos bejgli, az almás lepény, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuknál fogva segítenek megőrizni egészségünket.
A fokhagyma fogyasztása (már csak néhány helyen szokás) a családtagok következő évi egészségének védelmét „biztosította”.
Aki mézet vagy sült tököt evett, az egész évben felvértezve érezhette magát a torokbetegségek ellen (gondoljunk csak arra, hogy akárcsak egy évszázada is milyen rettegett betegségnek számított a torokgyík, azaz a diftéria). Ma is mézes teát ajánlunk a meghűléses betegségek kiegészítő terápiájaként. A mézeskalács is hagyományos karácsonyi édesség.
Ezek az egészséges alapanyagok ma is alapjai az ünnepi menünek. Rajtunk múlik, hogy milyen ételeket készítünk, és mennyit fogyasztunk belőlük. Próbáljunk mértékletesek lenni!
Rácponty
Hozzávalók (8-10 adaghoz):
- 2 kg ponty
- 1 dl olaj
- 5 dkg liszt
- 4 dl tejföl
- 5 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg vöröshagyma
- 30 dkg lecsó
- 2 kg burgonya
- só, fűszerpeprika
A karikára vágott burgonyát elősütjük (ha frituban sütjük, akkor kevesebb zsiradékot használunk, és energiaszegényebb lesz az ételünk), majd a tepsibe terítve ráfektetjük a sóval, pirospaprikával ízesített halszeleteket. Betakarjuk a karikára szeletelt vöröshagymával, a lecsóval, a csíkokra vágott szalonnával. Tejföllel meglocsolva megsütjük.
- Energia: 3227 kcal
- Fehérje: 200 g
- Zsír: 155,4 g
- Szénhidrát: 365 g
Mézes piskóta
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 18 dkg cukor
- 21 dkg liszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 kk. fahéj
- 20 dkg méz
- 6 dkg étcsokoládé
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd egyenként, lazán hozzákeverjük a tojássárgákat.
A liszttel összekeverjük a szódabikarbónát és a fahéjat.
A lisztes keveréket és a mézet apránként óvatosan belekeverjük a tojásos masszába.
A csokoládét körömnyi darabokra tördeljük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és a sütőpapírt margarinnal vékonyan bekenjük.
Beleöntjük a tésztát, és rászórjuk a csokoládédarabokat. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e!)
Amikor megsült, deszkára borítjuk, és az alján lévő sütőpapírt hidegvizes ruhával áttöröljük, így nagyon könnyen lehúzhatjuk a tésztáról.
- Energia: 2812 kcal
- Fehérje: 61,7 g
- Zsír: 48,4 g
- Szénhidrát: 543,8 g
Jó egészséget!


























