Fotó: pixabay.com
Az ehető gesztenye belső maghéja vékony, könnyen hámozható.
A gesztenyének kiemelkedő a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin-tartalma, valamint a kálium-, magnézium-, vas- és réztartalma.
Sok benne a keményítő is, ezért a gabona- és burgonyafélék helyettesítőjeként szolgálhat.
Élelmirost-tartalmának köszönhetően csökkenti az éhségérzetet, és jótékony hatással van a bélműködésre is.
A gesztenyét sokféleképpen felhasználhatjuk, sütve vagy főzve. Előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek készülhetnek belőle.
Gyógyászati célra is sok területen felhasználják. A gesztenye maghéja sok tannint tartalmaz, melynek érösszehúzó, vérzéscsillapító hatása van. Jó szolgálatot tesz hasmenés idején, vérző sebek kezelésénél, emellett reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyul.
Gesztenyés golyó
Hozzávalók:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 10 db zabkeksz
- 1 kk. kakaópor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 db narancs reszelt héja és leve
- 5 dkg margarin
- 5 dkg étcsokoládé
A ledarált kekszhez hozzákeverjük a kakaóport és a fahéjat, majd elmorzsoljuk benne a gesztenyemasszát és a margarint, hozzáreszeljük a narancs héját, és hozzáöntjük a narancs kifacsart levét. Eldolgozzuk a hozzávalókat, hogy homogén masszát kapjunk. Ha túl lágynak találjuk, kekszporral, ha túl keménynek, akkor narancslével javítunk az állagán.
Vizes kézzel golyókat formálunk, majd a kész golyókat reszelt étcsokiforgácsba hempergetjük.
- Energia: 1779 kcal
- Fehérje: 20,1 g
- Zsír: 86,3 g
- Szénhidrát: 226,2 g
Egészségükre!

























