Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Klubhűség

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Bimbó LajosPUBLICISZTIKA • 2020. augusztus 23. 18:00
Klubhűség
Hol vannak a kapitányok?

bimbó Lajos

Fotó: Gyulai Hírlap

Szenvedélyem a sport. Szinte nincs olyan sportág, amit meg ne néznék. Gyermekkorom óta versengésben és a versengésnek élek. Szomorúan látom, hogy már-már kiveszőben van a játékosok egy kiemelkedő „faja”.

Minden csapatot velük azonosítanak, ők a gárda arcai, a támadások és a védelem irányítói. A karszalagot büszkén viselő kapitányok kasztja. A kapitány szóra egyetlen betonbiztos név ugrik be, Francesco Tottié. Az AS Roma vezéregyénisége, aki egész pályafutását a Farkasoknál töltötte. Hihetetlen játékintelligenciája és küzdeni tudása miatt méltán viselhette a hőn áhított El Capitano nevet.

A Wikipédia meghatározása szerint a csapatkapitányi tisztség elsősorban erkölcsi megbecsüléssel, egyben viszont magasabb erkölcsi követelményekkel is jár. A valóságban azonban ennél többről szól. Minden csapatnak kell, hogy legyen vezére, a kapitányok adják a gárda tartását, ők az együttes karjai, amikbe kapaszkodni lehet, a hangjai, amelyek mindenki füléhez eljutnak. Ők az együttes szívei, lelkei és nagybetűs vezérei.

A mai futballban azonban már nincsenek igazi kapitányok, nemzetközi szinten is csak pár olyan nevet tudunk mondani, akik kimerítik az El Capitano szó igazi tartalmát. A Real Madrid alakulatának szurkolójaként egyetlen név ugrik be, Sergio Ramos neve.

Ha kitekintünk a labdarúgáson kívülre, szinte ott sem találunk igazi csapatkapitányi idolt, a mai kor játékosmozgása nem alkalmas arra, hogy bevésődjön a klubhűség fogalma. A felgyorsult sportvilágban kivesznek a régi értékek, már nincsenek biztonságot nyújtó karok, mindenkihez elérő hangok. Kiveszett a klubhűség, elfogytak a kapitányok.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)