Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zeller

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. február 02. 10:00
A zeller
A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert

 

Forrás: pixabay.com

A zeller Európa déli részéről indult hódító útjára. Az ókori görögöknél nagy tisztelete volt. A mai ismert, nagy, húsos, lédús, egyenes szárú zeller csak a késői XVIII. században terjedt el, de az európai konyhákban csak a XIX. században vált igazán ismertté.

Sokan csak a húsleves egyik „alkotórészeként” tekintenek erre az értékes zöldségfélére, pedig tápanyagai miatt előkelő helyet kellene kapnia mindennapi étrendünkben.

Magas A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin-tartalma, valamint magnézium-, foszfor-, vas-, kálium- és molibdéntartalma különösen értékessé teszi. A zellerben ugyan sok a nátrium, de olyan formában, ami nem emeli a vérnyomást.

A rákos betegségek megelőzésében fontos antioxidáns-vegyületekben is gazdag. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.

A zeller a petrezselyemmel együtt azon fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazza.

Levele és gyökere egyaránt fogyasztható. Felhasználása természetesen nyersen a leghasznosabb. Elkészíthetjük önálló fogásként vagy húsételek kiegészítőjeként, köret gyanánt, nyersen jó salátákhoz, és kiváló fűszere a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is. Jól illik az almához, burgonyához, kiemeli a paradicsomos ételek ízét is.

 

Zellerpüré

Hozzávalók:

  • 2 db alma
  • 2 db zeller
  • 2 db burgonya
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • bors
  • szerecsendió

 

Elkészítés:

A zellergumót, a burgonyát és az almát megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. Egy edényben felengedjük annyi vízzel, ami ellepi. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és 15 perc alatt puhára főzzük. Miután megfőtt, pürésítjük, majd tejszínnel és vajjal lazítsuk. Sült húsokhoz, vadakhoz és halakhoz kínáljuk.

 

  • Energia:    990 kcal
  • Fehérje:     13 g
  • Zsír:        55 g
  • Szénhidrát:  99 g

 

Sajtos zellerropogós

Hozzávalók:

  • 1 közepes zellergumó
  • 15 dkg sajt
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 1 csokor metélőhagyma
  • bors

 

Elkészítés:

A megtisztított zellert és a sajtot reszeljük egy tálba, hozzáadjuk a finomra vágott metélőhagymát, a tojást, a tejet és a lisztet. Sóval és borssal ízesítjük, majd állni hagyjuk 10 percig. Egy kanál segítségével tetszőleges nagyságú halmokat szaggatunk a masszából a felforrósított olajba, és aranyszínűre sütjük. A ropogóst fokhagymás olívaolajjal ízesített tejföllel kínáljuk.

 

  • Energia:   1020 kcal
  • Fehérje:     73 g
  • Zsír:        51 g
  • Szénhidrát:  68 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)