Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sztárpilótáról, Dobos Istvánról írt könyvet Durkó Károly és Székely Árpád

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2019. augusztus 28. 10:16
A sztárpilótáról, Dobos Istvánról írt könyvet Durkó Károly és Székely Árpád
A Gyula régen és ma sorozat legújabb kötete a napokban jön ki a nyomdából

Székely Árpád és Durkó Károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Az országos hírű pilóta, Dobos István történetét dolgozza fel a Gyula régen és ma sorozat legújabb, A Sas című kötete, amely a napokban jön ki a nyomdából. Durkó Károly és Székely Árpád, az album szerzői lapunknak elmondták, a könyv szeptember 25-től a szokott helyeken lesz kapható.

Székely Árpádtól megtudtuk, a Gyula régen és ma sorozat 15. darabjának ötletét egy húszoldalas munka adta, amelyet 1969-ben gimnazisták készítettek.

– Egy barátomnál, Ternyák Ferencnél láttam meg a Dobos Istvánról szóló kiadványt. Beleolvastam, és érdekesnek találtam – mesélte. Elmondta, az album összeállítását másfél éves kutatómunka előzte meg. A szerzők a Közlekedési Múzeumban és több levéltárban is jártak, Gyula mellett Budapesten és Bécsben is kutattak.

Székely Árpád szerint Dobos István életszerető, karakán férfi volt. Mint fogalmazott, nem kis bátorság kellett ahhoz, hogy valaki egy drótokból összeeszkábált, farepülőgéppel felszálljon. A szerzőtől megtudtuk, az akkori pilóták kezdetleges körülmények között repültek, ahogy a könyv borítójára kerülő fotón is jól látszik, Dobos István gépmadarának egy fonott szék volt az ülése, a fejére pedig egy egyszerű, harisnyából varrt sapkát húzott.

Az 1900-as évek elején sokan nemhogy repülőt, még autót se láttak soha, így nem meglepő, hogy amikor a gyulai születésű pilóta lezuhant a gépével egy Csongrád közeli kukoricaföldön, azt hitték róla, hogy űrlény – ecsetelte.

Durkó Károly azt mesélte, Dobos István már kezdőként is olyan manővereket hajtott végre a levegőben, amit a legprofibbak se mertek. Az 1910-es években hazánkban sztárnak számító pilóta országszerte tartott bemutatókat, az első vidéki „showműsora” szülővárosában, a Galbács-kertben volt 1912-ben.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Székely Árpád a gyulai éveket felidézve arról is beszélt, hogy Dobos István mindössze három osztályt végezhetett el, mert a hétgyerekes családnak nem volt pénze a taníttatására. Miután kivették az iskolából, asztalosinasnak állt, a pilótavizsgát pedig 18 évesen, az országban ötödikként szerezte meg.

A szerző hangsúlyozta: Dobos soha nem volt vöröskatona, bár a Horthy-korszakban perbe fogták emiatt. Noha 1919-ben valóban Kijevbe szállította repülőgépén Szamuely Tibor kommunista politikust, ezt nem ideológiai megfontolásból tette, hanem sportemberként kihívásnak tekintette. Ő volt az első magyar pilóta, aki egy kétüléses, nyitott kabinú géppel megtette az 1400 kilométeres távot.

Az ügy miatt hosszú ideig nem repülhetett, csak tíz év után rehabilitálták teljesen. Ezután oktató- és berepülő pilótaként dolgozott – idézte fel Székely Árpád.

Dobos István 1937-ben halt meg egy repülőgép-balesetben. Gyulán temették el, a református új temetőben, sírján egy propeller van. Székely Árpád aláhúzta: a pilóta szorosan kötődött szülővárosához, ha tehette, hazalátogatott. Valószínűleg kevesen tudják, hogy szülőháza helyén, a Szép utcában egy emléktábla található, amelyet a hetvenes években avattak fel.

Durkó Károly kiemelte: az új, 160 oldalas kötet 800 példányban jelenik meg, több száz korabeli fotóval, dokumentummal illusztrálva. A kiadvány ezúttal is gyulai Dürer Nyomdában készült.

A kötetbe Dobos István első világháborús élményekről szóló, ma már alig felelhető könyve is bekerült. A mai ember számára is olvasmányos, izgalmas, humoros visszaemlékezéshez annak idején Karinthy Frigyes írt előszót – hívta fel a figyelmet a szerző.

Durkó Károly elmondta: az albumot szeptember 25-én este hat órától mutatják be a városi könyvtárban, ahol a József Dezső-díjat is átadják.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)