Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az óriáskerék volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. január 25. 12:45
Az óriáskerék volt az interpellációs óra egyik témája
A gyulai képviselő-testület január 25-i ülésén a művelődési központról is szó volt

a képviselő-testület január 25-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése január 25-én a városháza dísztermében. A grémium tanácskozott az óriáskerékről, a művelődési központ bezárásáról és az elsőbbséget meg nem adó autósokról is.

Az első felszólaló Vigné Fábián Diána (Gyula Városbarátok Köre) volt, aki elmondta: a Budapest körút 42–45. szám alatti lépcsőházakhoz tartozó szemetesekhez a város más részeiről is rendszeresen hordják a hulladékot, úgy néz ki minden, mint a korábban felszámolt szelektív szigeten. A lakók szeretnék, ha valahogy megoldódna a probléma.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester válaszából kiderült, a mérnöki osztállyal egyeztetve arról döntöttek, hogy kihelyeznek egy tiltó táblát, illetve megvizsgálják, hogy van-e egyéb lehetőség megszüntetni az áldatlan állapotokat.

vigné fábián diána

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Nagyváradi úti kerékpárútról interpellált Kiss Szabolcs (Fidesz). Mint mondta, a Sittye utca irányából többször nagy sebességgel hajtanak fel gépkocsik a főútra, a kerékpárosoknak nem adják meg az elsőbbséget. A képviselő arról érdeklődött, hogy van-e lehetőség figyelemfelkeltő tábla kihelyezésére, esetleg útburkolati jel felfestésére.

Tavasszal felfestik az aszfaltra, hogy kötelező az elsőbbség megadása, más megoldást sem a mérnöki osztály, sem a rendőrség nem lát, hiszen tábla már van kint, illetve a kerékpárosoknak is egyértelmű, hogy nekik van elsőbbségük – válaszolta a polgármester. A rendőrség tájékoztatásából az is kiderült, hogy a kerékpárút létrehozása óta nem érkezett hozzájuk bejelentés balesetről a kérdéses kereszteződéssel összefüggésben.

kiss szabolcs

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A következő kérdező Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) volt, aki a várkertben nemrég ismét felállított óriáskerékről érdeklődött. Arra volt kíváncsi, hogy a tulajdonos egyeztetett-e a Gyulai Várszínház illetékeseivel arról, hogy zavarja-e az előadásokat a kerék működése, illetve arra, hogy mennyi bevétele származik az attrakcióból Gyula városának.

Görgényi Ernő kifejtette: az óriáskereket az adventi időszakban a tulajdonos Szegedre vitte, ahol a vásáron üzemeltette azt. Egyeztetések voltak, de az ott elhangzottak nem mindenben feleltek meg a működésnek.

Elek Tibor, a teátrum igazgatója hangsúlyozta: mind az előadásokat, mind a nézőket zavarja az óriáskerék. Egyes tószínpadi darabok esetében nem mutat jól a háttérben az attrakció. A tulajdonossal többször egyeztettek, de a megígért dolgokat nem tartotta be. Véleménye szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha a tószínpadon bemutatott előadások idejére teljesen lekapcsolnák a kereket.

durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Komoróczi Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, fontos, hogy mindig megújuljon a város turisztikai kínálata, számos pozitív visszajelzést kaptak az óriáskerékről is.

A polgármester hozzátette: a tulajdonos közterület-használati díjat fizet a városnak, valamint közvetett hatásai is vannak az attrakciónak, amelyek konkrétan nem kimutathatók.

Az utolsó felszólaló Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) volt, aki témát tárt a grémium elé. Elsőként arra volt kíváncsi, hogy miért zárt be az Erkel Ferenc Művelődési Központ két hónapra, illetve hogy mekkora megtakarítást jelent, ha anyagi okai voltak a döntésnek. Második kérdésében elmondta, a Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthonában építkezés zajlik, ezzel kapcsolatban sokan megkeresték.

Repisky Dániel, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. közművelődési tevékenységért felelős ügyvezetője aláhúzta: a művelődési központ valóban takarékossági okok miatt zárt be, de a szolgáltatások továbbra is működnek, dolgoznak a kisközösségek, programokat is szerveznek a Vigadóban. Mint mondta, a bezárással két dolgozó egész éves bérét takarítják meg.

galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az idősek otthonában zajló beruházásról Béres István főépítész számolt be. A fővárosi önkormányzat néhány évvel ezelőtt írta elő a korszerűsítést, meg is terveztették azt, a munkálatok során a Honvéd utca felől található szabad területet több szinten beépítik. A bővítést egy gyulai szakember végzi, a kivitelező is helyi, a Futizo Kft.

Az építkezés ideje alatt a Honvéd utcában, a parkolósáv igénybevételével alakítják ki a felvonulási területet, a Vértanúk útján található főbejáraton keresztül pedig az intézmény ellátása valósul meg, a zöldterületen alakítanak ki erre alkalmas rakodóterületet, amelyet megszüntetnek a beruházás végén.

Az első kérdésre adott választ Galbács Mihály nem fogadta el, így arról a grémiumnak kellett szavazni, amely tizenhárom igen és egy nem szavazat mellett elfogadta azt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)