Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Oláhné Keresztessy Éva és Hajdik Antal képeiből nyílt tárlat a művelődési központban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2024. március 31. 17:54
Oláhné Keresztessy Éva és Hajdik Antal képeiből nyílt tárlat a művelődési központban
A kiállítást április 30-ig nézhetik meg az érdeklődők  

Oláhné Keresztessy Éva és Hajdik Antal képeiből nyílt kiállítás március 27-én az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában. A megjelenteket Durkó Károly, a gyulai képviselő-testület oktatási és kulturális bizottságának elnöke, a KöröspArt Galéria tulajdonosa köszöntötte. Mint mondta, a földszinti galériában közel 50 éve rendeznek tárlatokat, kiválóan alkalmas arra, hogy bemutassák az 1950-es, 60-as és 70-es évek gyulai vagy városhoz kötődő művészeit.

A kiállítást Székely Árpád nyitotta meg

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kiállítást Székely Árpád helytörténeti gyűjtő, a Gyulai Évszázadok Alapítvány kuratóriumi tagja nyitotta meg, aki elmondta: Oláhné Keresztessy Éva 1914-ben született, érettségit Debrecenben szerzett, majd a nyíregyházi tanítóképzőben tanult tovább. Rajzot oktatni Zsadányban kezdett el.  

1954-ben helyezték Gyulára, ahol először az óvónőképzőben, majd a 3-as számú általános iskolában és az 1-es számú általános iskolában is tanított. 1974-ben vonult nyugdíjba, 1994-ben Kiváló Polgár kitüntetést kapott. 1998-ban hunyt el a fürdővárosban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Székely Árpád kiemelte: Oláhné Keresztessy Éva egész életében festett, főleg akvarellel és vegyes technikával, csendéleteket, portrékat, házakat, utcákat. Életében egyetlen önálló kiállítása volt, a Dél-Alföldi Tárlatnak rendszeres résztvevője volt.

Kifejtette: Hajdik Antal 1928-ban született, a tehetsége már a gimnáziumi évek alatt megmutatkozott. Felvették a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1953-ban végzett jó eredménnyel. Lehetőséget kapott, hogy tanulmányi úton vegyen részt a Szovjetunióban, ott ismerkedett meg Koszta Rozáliával, akivel hamar házasságot kötöttek, 1957-ben Gyulán telepedtek le.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

1960-ban elváltak, de Hajdik Antal Gyulán maradt, 1963-ban újraházasodott, Bende Irént vette feleségül. 1968-ban, egy olaszországi tanulmányi út után, Kaliforniában telepedtek le. A festőművész 2010-ben hunyt el.

A gyulai évek alatt öt kiállítást rendezett, három egyénit, kettőt Koszta Rozáliával közösen, emellett ő is rendszeres résztvevője volt a Dél-Alföldi Tárlatnak. A kiállítást április 30-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)