Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Visszatérhetnek a fecskék a gyulai vasútállomás épületére

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. február 19. 18:00
Visszatérhetnek a fecskék a gyulai vasútállomás épületére
A MÁV kialakítja a madarak fészkeléséhez szükséges feltételeket

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala

Visszatérhetnek a fecskék a gyulai vasútállomás épületére, a MÁV március 31-ig kialakítja a madarak fészkeléséhez szükséges feltételeket – számolt be róla hivatalos közösségi oldalán Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) polgármester.

Emlékeztetett: Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Körének önkormányzati képviselője kérte tőle a tavaly októberi testületi ülésen, hogy kezdeményezze a MÁV-nál a fecskék fészkelését akadályozó deszkák eltávolítását az állomás épületéről.

A polgármester megkereste a MÁV illetékes vezetőit, aminek nyomán az állomáson hétfőn helyszíni bejárást tartottak, ahol a vasúttársaság által bevont szakértőként Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa is jelen volt.

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala

A megbeszélésen elhangzott: az épület teljes felújítását betervezte a MÁV, a fecskefészkek pedig megakadályozták volna a felújítás elkezdését a fészkelési időszakban.

A városvezető megjegyezte: a MÁV munkatársai, azzal együtt, hogy a deszkák felhelyezésével akadályozták a madarak fészkelését a főépületen, a szomszédos építményeken műfecskefészkeket helyeztek el. A szakértő azonban megállapította, hogy azokat rossz helyre tették, ezért nem költöztek oda a madarak.

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala

A polgármester posztjában kifejtette: „a betervezett felújítás elkezdését az orosz–ukrán háború gazdasági következményei elodázták”, a MÁV felfüggesztette a beruházást. Hozzátette: mivel idén biztos nem kezdődik el az épület rekonstrukciója, visszatérhetnek a fecskék.

A szakértő a helyszínen kijelölte a műfecskefészkek helyét, azok ezúttal a főépületre kerülnek fel.

A MÁV képviselői azt is elmondták a bejáráson, hogy ha lesz pénz a tervezett felújításra, akkor a kivitelezést a fészkelési időszakon kívül fogják megkezdeni.

Fotó: Görgényi Ernő Facebook-oldala

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)