Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szerecsendió

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. december 16. 10:00
A szerecsendió
A fűszer rendszeres fogyasztása serkenti az immunrendszerünk működését

képünk illusztráció

Forrás: Fuszerkereskedelem.hu

A szerecsendió egy trópusi örökzöld magja, melyet a legtöbbször reszelve, őrölve teszünk az ételeinkbe. Egészen kevés is elegendő belőle, hogy kellemes, édeskés aromáját élvezhessük.

A szerecsendió többek között magnéziumban, rézben, vasban, káliumban, mangánban és B-vitaminokban gazdag. A myristicin és az elemicin, a szerecsendióban található két vegyület serkentően hat az agyra, nyugtatnak, relaxálnak, csökkentik a szorongást, így a könnyebben tudunk megbirkózni a stressz káros hatásaival.

A szerecsendióban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatóanyagokat is találunk, melyeket bevethetünk az ízületi és izomfájdalmak ellen, de akkor is, ha fogfájással vagy kellemetlen szájszaggal küzdünk. A fűszer rendszeres fogyasztása az immunrendszerünk működését is serkenti.

Nemcsak ízletessé, hanem könnyebben emészthetővé is teszi az ételeket, ugyanis serkenti az étvágyat, ösztönzi az emésztőnedvek termelését, és jótékonyan hat hasgörcs, felfúvódás és epekő esetén. Kis mennyiségben is jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Gyakori összetevője a köhögéscsillapító tinktúráknak.

 

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók (6 adag)

1 kg sütőtök

2 db sárgarépa

2 dl főzőtejszín

5 dl zöldségalaplé

1 db póréhagyma

2 evőkanál méz

2 evőkanál vaj

Só ízlés szerint

1 csipet fehérbors

Gyömbér ízlés szerint (kb. 1 centi vastag vagy 1 teáskanál őrölt gyömbér)

1 csipet szerecsendió

 

Elkészítés:

A zsiradékon megpároljuk a karikára vágott póréhagyma alsó, fehér részét. Hozzáadjuk a a felkockázott és meghámozott répát és sütőtököt, majd megforgatjuk. Rácsurgatjuk a mézet, megszórjuk az őrölt vagy a reszelt gyömbérrel, majd kevergetve pirítjuk még egy-két percig. Ezután felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. 10 perc főzés után felöntjük a tejszínnel, reszelünk bele szerecsendiót. (A legjobb állag elérése érdekében a legjobb, ha ebben a fázisban pont ellepi a lé a zöldséget.) Még egyszer felforraljuk a levest, és ha minden teljesen puhává főtt, levesszük a tűzről, majd botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint utólag még sózhatjuk, borsozhatjuk. 

Energia:   2002 kcal

Fehérje:     22 g

Zsír:       102 g

Szénhidrát: 226 g

 

Almás muffin

Hozzávalók (12 db)

2 db alma

3 evőkanál méz

2 db tojás

150 ml tej

8 dkg vaj

8 dkg cukor

1 teáskanál fahéj

1 csapott kávéskanál szegfűszeg

Szerecsendió ízlés szerint

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 csipet só

 

Elkészítés:

Serpenyőben megolvasztjuk a mézet, megforgatjuk benne a meghámozott, felszeletelt almát, rövid ideig pároljuk, majd félretesszük hűlni. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. A puha vajhoz adjuk a tojásokat és a cukrot. Elkeverjük. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a tejet. A tojásos masszába keverjük a mézes almát. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, és határozott mozdulattal, néhányszor összekeverjük. Muffinpapírral bélelt formába kanalazzuk. Fontos, hogy teljesen megtöltsük a kapszlikat, nem fog olyan nagyra nőni. 180 fokos sütőben 15–20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e.

Energia:     2377 kcal

Fehérje:       45 g

Zsír:        80,7 g

Szénhidrát: 346,5 g

 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM