képünk illusztráció
Forrás: Fuszerkereskedelem.hu
A szerecsendió egy trópusi örökzöld magja, melyet a legtöbbször reszelve, őrölve teszünk az ételeinkbe. Egészen kevés is elegendő belőle, hogy kellemes, édeskés aromáját élvezhessük.
A szerecsendió többek között magnéziumban, rézben, vasban, káliumban, mangánban és B-vitaminokban gazdag. A myristicin és az elemicin, a szerecsendióban található két vegyület serkentően hat az agyra, nyugtatnak, relaxálnak, csökkentik a szorongást, így a könnyebben tudunk megbirkózni a stressz káros hatásaival.
A szerecsendióban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatóanyagokat is találunk, melyeket bevethetünk az ízületi és izomfájdalmak ellen, de akkor is, ha fogfájással vagy kellemetlen szájszaggal küzdünk. A fűszer rendszeres fogyasztása az immunrendszerünk működését is serkenti.
Nemcsak ízletessé, hanem könnyebben emészthetővé is teszi az ételeket, ugyanis serkenti az étvágyat, ösztönzi az emésztőnedvek termelését, és jótékonyan hat hasgörcs, felfúvódás és epekő esetén. Kis mennyiségben is jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Gyakori összetevője a köhögéscsillapító tinktúráknak.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók (6 adag)
1 kg sütőtök
2 db sárgarépa
2 dl főzőtejszín
5 dl zöldségalaplé
1 db póréhagyma
2 evőkanál méz
2 evőkanál vaj
Só ízlés szerint
1 csipet fehérbors
Gyömbér ízlés szerint (kb. 1 centi vastag vagy 1 teáskanál őrölt gyömbér)
1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
A zsiradékon megpároljuk a karikára vágott póréhagyma alsó, fehér részét. Hozzáadjuk a a felkockázott és meghámozott répát és sütőtököt, majd megforgatjuk. Rácsurgatjuk a mézet, megszórjuk az őrölt vagy a reszelt gyömbérrel, majd kevergetve pirítjuk még egy-két percig. Ezután felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. 10 perc főzés után felöntjük a tejszínnel, reszelünk bele szerecsendiót. (A legjobb állag elérése érdekében a legjobb, ha ebben a fázisban pont ellepi a lé a zöldséget.) Még egyszer felforraljuk a levest, és ha minden teljesen puhává főtt, levesszük a tűzről, majd botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint utólag még sózhatjuk, borsozhatjuk.
Energia: 2002 kcal
Fehérje: 22 g
Zsír: 102 g
Szénhidrát: 226 g
Almás muffin
Hozzávalók (12 db)
2 db alma
3 evőkanál méz
2 db tojás
150 ml tej
8 dkg vaj
8 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
1 csapott kávéskanál szegfűszeg
Szerecsendió ízlés szerint
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
Elkészítés:
Serpenyőben megolvasztjuk a mézet, megforgatjuk benne a meghámozott, felszeletelt almát, rövid ideig pároljuk, majd félretesszük hűlni. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. A puha vajhoz adjuk a tojásokat és a cukrot. Elkeverjük. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a tejet. A tojásos masszába keverjük a mézes almát. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, és határozott mozdulattal, néhányszor összekeverjük. Muffinpapírral bélelt formába kanalazzuk. Fontos, hogy teljesen megtöltsük a kapszlikat, nem fog olyan nagyra nőni. 180 fokos sütőben 15–20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e.
Energia: 2377 kcal
Fehérje: 45 g
Zsír: 80,7 g
Szénhidrát: 346,5 g
Jó étvágyat!