Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megtartotta karácsonyi koncertjét az Erkel Ferenc Vegyeskar

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2018. december 16. 09:00
Megtartotta karácsonyi koncertjét az Erkel Ferenc Vegyeskar
Felköszöntötték a legrégibb kórustagokat, Bottyánszki Lászlónét és Sztán Pétert

Jacques Berthier Glória című szerzeményére vonult be december mécsesekkel a kezében az Erkel Ferenc Vegyeskar a Vigadó színházterembe, ahol két csokorba szedve adta elő ünnepi műsorát. A december 15-én megtartott rendezvényen azokat is felköszöntötték, akik immár negyed százada, illetve negyvennégy éve tagjai a kórusnak.

Megtartotta karácsonyi koncertjét az Erkel Ferenc Vegyeskar

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyula város önkormányzata nevében idén Kiss Tamásné szólt az egybegyűltekhez, akik ezúttal is megtöltötték a Vigadó hatalmas termét. A képviselő a bensőséges ünnepek fontosságáról beszélt, és a zenéről, amely csodálatos varázserővel bír. Ezzel kapcsolatban azt mondta, a dal csak úgy lesz szép, ha van elég szív hozzá, majd elmélyedést a zenében, elcsendesedést kívánt az ünneplőknek.

A 2018. év eredményeit és eseményeit Szabóné Mede Ágóta idézte fel. Úgy vélte, a vegyeskar igencsak mozgalmas évet zárt. Hisz közreműködtek a városi rendezvényeken, kiállítás-megnyitókon, esküvőkön, nyugdíjas-búcsúztatókon léptek fel, koncerteztek az orosházi református templomban és részt vettek egy tordaszentlászlói kórusfesztiválon.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az Erkel Ferenc emlékév keretében fejet hajtottak és énekeltek a zeneszerző sírjánál, és talán az év legnagyobb élményeként, június 15-én, Erkel Ferenc halálának évfordulóján a budapesti Mátyás-templomban Somogyvári Ákos vezényletével hangversenyeztek a Szent István Kórussal és a MÁV-szimfonikusokkal. Szeptemberben a Duna Televízió Partitúra című kulturális műsorának voltak a vendégei. Ekkor találkoztak Miklósa Erika operaénekessel és Bata András zenetörténésszel.

Karácsonyi műsoruk első részében Handel Dicsérd Istent, zengedezz! című szerzeményét, Mendelssohn-Bartholdy 42. zsoltárát, Szokolay Sándor Miatyánkját, Heizmann Egymásnak terhét és Tóka Szabolcs Élj másokért! darabját interpretálták.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A koncerten hallhattunk arról is, hogy 2018-ban az Erkel-kórus a könnyedebb műfajokra is kitekintett, aminek köszönhetően június elsején Musicalvarázs címmel adtak koncertet a békéscsabai Bartók Béla Vegyeskarral, egy gyermekkarral és szólistákkal az Erkel Ferenc Művelődési Központban. Ebben a repertoárjukban szerepelt az Óz, a csodák csodája amerikai musical, amelyből ezúttal a Szivárványdalt ragadták ki, majd Kocsák Tibor Légy jó mindhalálig produkciójából Az élet szép című betétdalt.

A jelenlévőket ezt követően azzal lepték meg, hogy felköszöntötték azon tagjaikat, akik már huszonöt éve énekelnek a kórusban: Szabóné Mede Ágótát, Szegedi Mihálynét, Szabóné Pfaff Évát és Petrovitsné Balla Magdolnát, valamint a legkitartóbbakat, Bottyánszki Lászlónét és Sztán Pétert, akik negyvennégy évvel ezelőtt léptek be a vegyeskarba. Gratulációkban volt része Perlaki Attila karnagynak is, aki tíz éve vezeti a gyulai kórust.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A koncert második részében Heizmann Örvendj világ!, Pachelbel Dona nobis kánonja, Cesar Franck Panis Angelicusa, Tom FettkeCarole Bayer SagerDavid Foster The Prayer című száma és Wolf Péter Ave Mariája csendült fel. A fűzért a Mit súg a fáknak a szél és a Csendes éj, szentséges éj egészített ki.

Az est várva várt pillanata, a mézeskalács-kóstolás is a több éves hagyományokhoz hűen zajlott, hisz az adományozás meghitt pillanataiban a közönség vette át a prímet, így a Pásztorok, pásztorok, a Mennyből az angyal és a Dicsőség a mennyben istennek kezdetű dalokat közösen énekelte el a kórussal.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A vegyeskart a gyulaiak előtt már jól ismert karácsonyi zenekar kísérte. Gál Csaba zongorán, Matkócsik Ilona és Lenovics Laura fuvolán, Oláhné Szabó Szilvia oboán, Puskás Sándor kürtön, Domokos Balázs pedig fagotton játszott. Szólót Tokai Ágnes énekelt, a karnagyi teendőket Perlaki Attila látta el.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)