Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban. Kimagaslik a C-vitamin-tartalma, de található benne folsav és különböző B-vitaminok, vas, kalcium, magnézium, foszfor és cink is.
A mandarinban hatásos antioxidánsvegyületek vannak, melyek erősítik az immunrendszert. Ilyen a lutein is, mely antioxidánshatása mellett szívvédő hatással is bír.
A mandarin növeli a vörösvérsejtek oxigén-visszatartását, ezáltal tisztítja a vért. Emellett az erős vérzést is segít enyhíteni, menstruáció esetén így különösen hasznos lehet.
A húsában sok rost található, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Azokon a területeken, ahol a citrusfélék fogyasztása jelentős, a rákos megbetegedések okozta halálozási arány kisebb. Rákellenes hatása egyrészt igen erős antioxidánshatású vegyületeinek és a benne lévő C-vitaminnak, másrészt magas élelmirost-tartalmának tulajdonítható.
Ezek a hatások akkor érvényesülnek a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk a mandarint.
Mandarinos kínaikel-saláta
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 közepes db kínai kel
- 4 db mandarin
- 1 kis fej vöröshagyma
- 300 ml joghurt
- 10 dkg mandula
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A kínai kelt megmossuk, lecsöpögtetjük, és kis darabokra szeleteljük. Ráöntjük a joghurtot. Sóval, borssal ízesítjük. Az apró kockákra vágott hagymát, a kis darabokra vágott mandarint, valamint a kissé megpirított mandulát is hozzáadjuk a salátához. Jól összekeverjük, és kb. 30 percig állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
- Energia: 1058 kcal
- Fehérje: 43 g
- Zsír: 64,6 g
- Szénhidrát: 98,6 g
Egészségükre!