Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A medvehagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2025. március 31. 17:00
A medvehagyma
Szalai Ilona dietetikus rovata

A medvehagyma a tavasz első hírnökei közé tartozik. Levelei élénkzöldek, fénye­sek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Erőteljes fokhagy­maillatát már messziről megérzi az ember, erről kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a mérgező gyöngyvirág vagy az őszi kikerics levélzetével.

Forrás: pixabay.com

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz, és rendkívül egészséges: méregtelenít, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő hatású, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét. Köhögésre is jó, mert oldja a váladékot.

Az apróra vágott, friss medvehagymalevelekkel fűszerezhetünk levest, burgonyát, tésztát és más ételeket. Salátát, főzeléket is készíthetünk a levelekből. Hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát.

Gyógyászati célra készíthetünk medvehagyma-eszenciát: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os pálinkával felöntjük, és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk. Megfázáskor naponta egy-egy kortyot fogyasszunk belőle.

A medvehagymaborhoz az apróra vágott levelekből egymaréknyit kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. Ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük. Naponta egy-egy kortyot fogyasszunk belőle.

 

Medvehagymás, tojásos reteksaláta

Hozzávalók:

6 db tojás

1 csokor retek

1,5 dl tejföl

fél csokor medvehagyma

2 evőkanál majonéz

2 teáskanál mustár

só, bors

 

Elkészítés:

A megmosott tojásokat keményre főzzük, majd megtisztítjuk, és ízlés szerint feldaraboljuk. A retket karikára vágjuk, a medvehagymát felaprítjuk. A tejfölt összekeverjük a majonézzel és a mustárral, majd sóval, borssal ízesítjük. A retket és a tojásokat egy tálba tesszük, majd ráöntjük a majonézes keveréket, és megszórjuk a medvehagymával. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

 

  • Energia: 917 kcal
  • Fehérje: 35,7 g
  • Zsír: 61,6 g
  • Szénhidrát: 8,6 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)