Forrás: pixabay.com
A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz, és rendkívül egészséges: méregtelenít, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő hatású, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét. Köhögésre is jó, mert oldja a váladékot.
Az apróra vágott, friss medvehagymalevelekkel fűszerezhetünk levest, burgonyát, tésztát és más ételeket. Salátát, főzeléket is készíthetünk a levelekből. Hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát.
Gyógyászati célra készíthetünk medvehagyma-eszenciát: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os pálinkával felöntjük, és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk. Megfázáskor naponta egy-egy kortyot fogyasszunk belőle.
A medvehagymaborhoz az apróra vágott levelekből egymaréknyit kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. Ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük. Naponta egy-egy kortyot fogyasszunk belőle.
Medvehagymás, tojásos reteksaláta
Hozzávalók:
6 db tojás
1 csokor retek
1,5 dl tejföl
fél csokor medvehagyma
2 evőkanál majonéz
2 teáskanál mustár
só, bors
Elkészítés:
A megmosott tojásokat keményre főzzük, majd megtisztítjuk, és ízlés szerint feldaraboljuk. A retket karikára vágjuk, a medvehagymát felaprítjuk. A tejfölt összekeverjük a majonézzel és a mustárral, majd sóval, borssal ízesítjük. A retket és a tojásokat egy tálba tesszük, majd ráöntjük a majonézes keveréket, és megszórjuk a medvehagymával. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
- Energia: 917 kcal
- Fehérje: 35,7 g
- Zsír: 61,6 g
- Szénhidrát: 8,6 g
Egészségükre!