A csipkebogyó a vadrózsa termése. Az őszi fagyok után megpuhul, ekkor érdemes gyűjteni.
Igen magas a C-vitamin-tartalma, ami fokozza a szervezet ellenálló-képességét. Különösen megfázásos időszakban van segítségünkre.
A C-vitaminon kívül a flavonoid-, a karotin-, a magnézium-, a vas- és a kalciumtartalma, valamint a B1-, B2-, K- és P-vitamin-tartalma is említésre érdemes. Ezek is gyulladásgátló és antibiotikus, immunerősítő hatást fejtenek ki.
Magas a pektintartalma is, ami az egészséges bélműködést segíti.
Magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában.
A csipkebogyót leginkább tea és lekvár formájában fogyasztjuk, de az áttört csipkehúst joghurtba, kefirbe, süteményekbe is belekeverhetjük.
Csipkebogyóleves
Hozzávalók:
- 30 dkg csipkebogyó
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 dl vörösbor
- fél citrom leve
- 2 evőkanál méz
- csipetnyi só
Elkészítés:
A csipkebogyót megtisztítjuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Szitán áttörjük, így a benne lévő szőrök és magok nem kerülnek a levesbe. A felolvasztott vajon világosra pirítjuk a szitált zsemlemorzsát. Felöntjük vörösborral és ugyanannyi vízzel, hozzáadjuk a csipkebogyópépet, és 3-4 percig forraljuk. A tűzről levéve citromlével, mézzel és csipetnyi sóval ízesítjük, és forrón, pirított zsemlekockával kínáljuk.
- Energia: 1130 kcal
- Fehérje: 16 g
- Zsír: 43,3 g
- Szénhidrát: 127,6 g
Egészségükre!