Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csipkebogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. november 03. 14:00
A csipkebogyó
Szalai Ilona dietetikus rovata

Forrás: mindmegette.hu

A csipkebogyó a vadrózsa termése. Az őszi fagyok után megpuhul, ekkor érdemes gyűjteni.

Igen magas a C-vitamin-tartalma, ami fokozza a szervezet ellenálló-képességét. Különösen megfázásos időszakban van segítségünkre.

A C-vitaminon kívül a flavonoid-, a karotin-, a magnézium-, a vas- és a kalciumtartalma, valamint a B1-, B2-, K- és P-vitamin-tartalma is említésre érdemes. Ezek is gyulladásgátló és antibiotikus, immunerősítő hatást fejtenek ki.

Magas a pektintartalma is, ami az egészséges bélműködést segíti.

Magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában.

A csipkebogyót leginkább tea és lekvár formájában fogyasztjuk, de az áttört csipkehúst joghurtba, kefirbe, süteményekbe is belekeverhetjük.

 

Csipkebogyóleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg csipkebogyó
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 dl vörösbor
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál méz
  • csipetnyi só

 

Elkészítés:

A csipkebogyót megtisztítjuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Szitán áttörjük, így a benne lévő szőrök és magok nem kerülnek a levesbe. A felolvasztott vajon világosra pirítjuk a szitált zsemlemorzsát. Felöntjük vörösborral és ugyanannyi vízzel, hozzáadjuk a csipkebogyópépet, és 3-4 percig forraljuk. A tűzről levéve citromlével, mézzel és csipetnyi sóval ízesítjük, és forrón, pirított zsemlekockával kínáljuk.

 

  • Energia: 1130 kcal
  • Fehérje: 16 g
  • Zsír: 43,3 g
  • Szénhidrát: 127,6 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)