A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen vagy mártásként is jó ízt kölcsönöz az ételeknek.
Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, valamint bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül.
A torma gyógynövényként is segítségünkre van. Csípős ízét a benzil-mustárolajnak köszönheti, amely erőteljes antibiotikum, de a bélflórát nem zavarja meg. Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert, segítség megfázás, köhögés, mandulagyulladás esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású.
A-, C-, E-, B3- és B6-vitamint, kalciumot, mangánt, vasat, glükozinolátokat, illóolajat, jódot, fehérjét és rostokat tartalmaz, amivel szintén hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.
Húsvéti batyu
Hozzávalók:
- 275 g leveles tészta
- 15 dkg sonka
- 6 db főtt tojás
- 12 kávéskanál mustár
- 6 kávéskanál torma
- ízlés szerint só
- 1 db tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
Kicsomagoljuk a szobahőmérsékletű leveles tésztát, és hat egyenlő kockára vágjuk, széleit megkenjük nyers tojással.
A tészta egyik felére fektetünk egy szelet sonkát, megkenjük mustárral, ráfektetünk egy tojást, aminek a tetejére kevés tormát teszünk, majd beborítjuk egy újabb szeletke sonkával.
A tésztába burkoljuk a halmot, széleit összenyomkodjuk, tojásformájúra formáljuk. A tetejét megkenjük tojással, megszórjuk kevés sóval.
Előmelegített sütőben megsütjük.
- Energia: 1887 kcal
- Fehérje: 97,7 g
- Zsír: 112,9 g
- Szénhidrát: 105,6 g
Egészségükre!