Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A torma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. április 20. 16:45
A torma
Szalai Ilona dietetikus rovata

A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen vagy mártásként is jó ízt kölcsönöz az ételeknek.

Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, valamint bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül.

A torma gyógynövényként is segítségünkre van. Csípős ízét a benzil-mustárolajnak köszönheti, amely erőteljes antibiotikum, de a bélflórát nem zavarja meg. Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert, segítség megfázás, köhögés, mandulagyulladás esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású.

A-, C-, E-, B3- és B6-vitamint, kalciumot, mangánt, vasat, glükozinolátokat, illóolajat, jódot, fehérjét és rostokat tartalmaz, amivel szintén hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

 

Húsvéti batyu

Hozzávalók:

  • 275 g leveles tészta
  • 15 dkg sonka
  • 6 db főtt tojás
  • 12 kávéskanál mustár
  • 6 kávéskanál torma
  • ízlés szerint
  • 1 db tojás (a kenéshez)

 

Elkészítés:

Kicsomagoljuk a szobahőmérsékletű leveles tésztát, és hat egyenlő kockára vágjuk, széleit megkenjük nyers tojással.

A tészta egyik felére fektetünk egy szelet sonkát, megkenjük mustárral, ráfektetünk egy tojást, aminek a tetejére kevés tormát teszünk, majd beborítjuk egy újabb szeletke sonkával.

A tésztába burkoljuk a halmot, széleit összenyomkodjuk, tojásformájúra formáljuk. A tetejét megkenjük tojással, megszórjuk kevés sóval.

Előmelegített sütőben megsütjük.

 

  • Energia: 1887 kcal
  • Fehérje: 97,7 g
  • Zsír: 112,9 g
  • Szénhidrát: 105,6 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM